Kwiatkowski klopt Sagan in Milaan-San Remo
Foto: Sirotti
zaterdag 18 maart 2017 om 17:18

Kwiatkowski klopt Sagan in Milaan-San Remo

Michal Kwiatkowski (Sky) is de verrassende winnaar van Milaan-San Remo. De Pool versloeg Peter Sagan (BORA-hansgrohe) en Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) in de sprint. De drie waren samen weggesprongen op de Poggio.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Langzaam begin
Het was even wennen, maar de inmiddels gestopte Maarten Tjallingii zat vandaag voor het eerst sinds lange tijd niet in de vlucht van de dag. Er was ook geen enkele andere landgenoot mee in de kopgroep. We moesten het doen met Nico Denz (Ag2r La Mondiale), Mattia Frapporti (Androni Giocattoli), Mirco Maestri (Bardiani-CSF), William Clarke (Cannondale-Drapac), Toms Skujiņš (Cannondale-Drapac), Ivan Rovny (Gazprom-RusVelo), Alan Marangoni (Nippo-Vini Fantini), Umberto Poli (Novo Nordisk), Federico Zurlo (UAE Emirates) en Julen Amezqueta (Wilier Triestina). Deze tien kregen een maximale voorsprong van vijf minuten. Quick-Step Floors en vooral FDJ hielden het verschil beperkt.

foto: Sirotti

De gemiddelde snelheid lag in de eerste helft van de wedstrijd bijzonder laag. Tegenwind zorgde ervoor dat het peloton op de lange, rechte wegen van de Po-vlakte niet harder ging dan 36 kilometer per uur. De drie Capi werden om die reden vrij laat bereikt, maar eenmaal daar kreeg de kijker voor het eerst sinds de start weer eens wat actie te zien. Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) plaatste namelijk een demarrage vanuit het peloton. De Fransman kreeg echter niemand met zich mee, waardoor hij vanzelf terug waaide.

Dumoulin op kop
De Cipressa zorgde op 25 kilometer tot de meet voor beduidend meer spektakel. Nadat de kopgroep werd ingerekend, probeerden enkele grote namen weg te springen. Onder andere Greg Van Avermaet, Tom Dumoulin, Philippe Gilbert en Tim Wellens wilden wegrijden, maar deze groep kreeg geen ruimte. Wellens probeerde het daarna nog eens, ditmaal samen met Mattia Cattaneo, maar opnieuw haalde het peloton de aanvallers terug. Simon Geschke en vooral Tom Dumoulin besloten vervolgens om het tempo hoog te houden. De twee Sunweb-renners probeerden op deze manier de koers zwaar maken voor hun kopman Michael Matthews. Het gevolg was dat Mark Cavendish moest lossen.

In aanloop naar de Poggio volgden nieuwe aanvalspogingen (van onder andere Tony Gallopin en opnieuw Philippe Gilbert), maar uiteindelijk stevende een grote groep af op de voet van de slotbeklimming. Dumoulin ging hier verder met waar hij op de Cipressa al mee bezig was: hard op kop rijden. De Nederlander nam bijna de volledige klim voor zijn rekening. Vlak voor de top ging Peter Sagan in de aanval. Sonny Colbrelli en John Degenkolb probeerden te volgen, maar beide renners moesten passen. Alleen Michal Kwiawkowski en Julian Alaphilippe konden naar het wiel van de wereldkampioen springen.

foto: Sirotti

Sprint met drie
Sagan reed vervolgens een groot deel van de afdaling op kop. Alleen op het einde hielp Alaphilippe een beetje. Eenmaal beneden hadden de drie aanvallers een voorsprong van zeventien seconden. Dat bleek ruim voldoende om stand te houden. Sagan zat in het laatste stuk op kop en was ook de eerste die de sprint aanging. Hij leek vervolgens naar de overwinning te rijden, maar Kwiatkowski wist hem nog net te passeren. Alaphilippe strandde op plaats drie. Daarachter won Alexander Kristoff de pelotonspurt, voor Fernando Gaviria en Arnaud Démare.

RIDE Magazine
154 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 7
18 maart 2017 17:19
Arme Sagan, hopelijk wint hij wel Vlaanderen of Roubaix.
18 maart 2017 17:19
Wat moeten we toch zonder Sagan!
18 maart 2017 17:19
Die begint lekker.
18 maart 2017 17:19
3 winnaars! De rest: pannenkoeken...
18 maart 2017 17:19
machtig
18 maart 2017 17:20
Jammer dat Sagan hem niet pakt maar Kwiatkowski ook goed gereden.
18 maart 2017 17:20
edit redactie: niet doen
18 maart 2017 17:20
Gewoon bagger dat dat walgelijke Sky wint. Wel genoten van Sagan. Verder wat een dom Sunweb.
18 maart 2017 17:20
Pffff om moe van te worden, die overwinningen van renners die profiteren van de onevenaarbare klasse van de Grote Peter.

Zeg ik natuurlijk als fanboy, want Kwiat is niks kwalijks te nemen. Ik zie alleen liever de klasbak die het het meeste "verdient" winnen.
18 maart 2017 17:20
Wat een sprint...

Kwiat en Sagan ongelooflijke generatiegenoten.

Alleen waarom neemt Alaphilippe over?

Kwiat won 'vroeger' overigens ook wel eens massasprints.
18 maart 2017 17:20
Nou Kwiat heeft zijn jaarlijkse topmaand weer gehad. Ik schat het 50/50 dat we hem de rest van het jaar niet meer vooraan zien. Maar ook op deze manier bouw je een mooi palmares natuurlijk.
Edit: ach, na even bekomen te zijn kan ook ik niet anders dan die Pool al dit moois gewoon te gunnen. Ik hoop van harte dat ik het mis heb hierboven!
18 maart 2017 17:21
Dumoulin had beter voor zichzelf kunnen rijden.
18 maart 2017 17:21
Best een leuke MSR gezien. Het verhaal dat Kwiat niet gemaakt is voor de hele lange koersen kan ook de prullenbak in.

Vraag mij wel af waarom deze meneer ronderenner wil worden. In eendagskoersen kan hij alles.
18 maart 2017 17:21
Mooie laatste 10 km.
Zulke schitterende slowmotion beelden heb ik niet vaak gezien op de finish.
18 maart 2017 17:21
Mooie finale gezien. Sagan doet het toch weer. Mooie overwinning van Kwiat
18 maart 2017 17:21
Heerlijke finale gezien!

Vreemde strategie van team Sunweb. Alles op Matthews en daarom rijdt Dumoulin zich helemaal leeg. Matthews niet eens in de top 10.
18 maart 2017 17:21
Was de enige optie voor Sagan, een normale sprint had hij het afgelegd tegen Kristoff en Gaviria.
18 maart 2017 17:21
Wat een held die Sagan! Mooie winnaar Kwiatkowski. De Pool is back. Alaphilippe ook een toppertje.

Zonde voor Dumoulin rijdt zich pierdood en Matthews wordt ….. twaalfde.
18 maart 2017 17:21
En toch moet de Pompeiana erin!!!
18 maart 2017 17:22
Mooi, geen sprinters, maar drie echte wielrenners op het podium.
18 maart 2017 17:22
Zo, die Kwiatkowski is weer terug aan de top zeg. Nooit gedacht dat hij Sagan kon kloppen in een spurt. Wat mij betreft is Sagan toch wel de renner met de beste stuurmanskunsten. Heel veel renners zouden in die jump op de meet kennis gemaakt hebben met het asfalt. Dumoulin hard gewerkt, maar wegrijden op de Poggio is maar voor zeer weinigen weggelegd.
18 maart 2017 17:22
Sagan is een geweldenaar. Kwiatkovski met een hele slimme sprint.
18 maart 2017 17:22
Sagan de allermooiste coureur die ik ooit heb gezien. Respect voor Sky en Etixx dat ze op meerdere scenarios durfden te gokken. Losers van de dag: Bahrein, Trek en met name Sunweb die hun beste mannen hebben opgeofferd voor iemand die niet mee kon.
18 maart 2017 17:24
Prachtige steal, dit is wielrennen.
Verder moet men niet onsportief doen tov Kwiat want hij is als geen ander de man die weet hoe je met Sagan afrekent en misschien wel de beste 'steler' onder de toppers. Geweldige winnaar.
18 maart 2017 17:24
edit redactie: niet doen
1 2 3 7

Om te reageren moet je ingelogd zijn.