Kwiatkowski klopt Van Emden na secondenspel in Critérium du Dauphiné
foto: LaPresse - D'Alberto / Ferrari
zondag 3 juni 2018 om 14:50

Kwiatkowski klopt Van Emden na secondenspel in Critérium du Dauphiné

De proloog van het Critérium du Dauphiné is gewonnen door Michał Kwiatkowski. Lange tijd leek Jos van Emden op weg naar een prestigieuze zege voor LottoNL-Jumbo, maar de Nederlander werd nipt geklopt door de Poolse allrounder van Sky. Het verschil aan de streep bedroeg uiteindelijk één seconde. Kwiatkowski mag uiteraard ook de eerste leiderstrui aantrekken.

In tegenstelling tot vorig jaar begon de 70e editie van het Critérium du Dauphiné met een proloog, ditmaal door de straten van Valence. Het 6,6 kilometer lange parcours – voerend langs de rivier de Rhône – ging over overwegend vlakke en verre van technische wegen, wat specialisten als Victor Campenaerts, Jonathan Castroviejo en onze landgenoot Jos van Emden in de kaart speelde.

Campenaerts klokt snelste tijd, Van Emden duikt eronder 
Dat de mannen met de grote plaat inderdaad in het voordeel waren, werd al vroeg gedemonstreerd door Campenaerts. De Europees kampioen tegen de klok drukte na 7:30 zijn wiel over de streep, wat hem een goede uitgangspositie gaf in de strijd om de dagwinst. Lang kon de Belg van Lotto Soudal echter niet genieten van zijn plek in de hot seat; het was Van Emden die maar liefst vier seconden onder de tijd wist te duiken.

Mede-specialisten als Patrick Bevin (7:30), Matthias Brändle (7:31) en Jonathan Castroviejo (7:34) bleken geen antwoord te hebben op de werveltocht van de LottoNL-Jumbo-coureur. De 33-jarige Schiedammer mocht langzaam hopen op de dagzege, want het accent verschoof naar de strijd tussen de klassementsrenners. Ilnur Zakarin (7:43), Adam Yates (7:46), Romain Bardet (7:48) en Vincenzo Nibali (7:49) wisten de schade te beperken. Binnen het kamp van BMC en Wanty-Groupe Gobert was er ongetwijfeld meer chagrijn, want Dylan Teuns (8:01) en Guillaume Martin (8:11) kregen al een gevoelige tik te incasseren.

Alleskunner Kwiatkowski demonstreert veelzijdigheid 
Van Emden kon zich echter nog niet rijk rekenen, want Michał Kwiatkowski – in het verleden al goed presterend in prologen – moest nog van het startpodium rollen. Dat het gevaar van de Poolse alleskunner kwam, liet hij zien door de snelste tijd te klokken aan het eerste tussenpunt. De Sky-renner ging op zijn elan door, waardoor hij aan de streep één tel onder de toptijd wist te duiken.

De inmiddels in de hot seat zittende Kwiatkowski zag de daaropvolgende renners tekort komen. Het was uiteindelijk Gianni Moscon die zijn ploeggenoot even deed zweten, maar de jonge Italiaan kwam met 7:28 drie tellen tekort. Iemand die het ook uitstekend deed, was man in vorm Jens Keukeleire. De kersvers winnaar van de Baloise Belgium Tour klokte 7:34, maar kon hiermee Kwiatkowski niet bedreigen.

Vallende Thomas ziet kansen in rook opgaan
Op papier kon er nog een broedermoord plaatsvinden, want Geraint Thomas ging als een van de laatsten van start. De Sky-coureur leek goed op weg, maar kwam hard ten val in een bocht. Flink gebutst vervolgde Thomas zijn weg, maar de Brit wist dat zijn kansen in rook waren opgegaan. Hij wist met 7:46 de schade echter wel goed te beperken.

Door de val van Thomas was Kwiatkowski zeker van de dagwinst. De Pool mag morgen ook in de leiderstrui starten, als er een 179 kilometer lange etappe naar Saint-Just-Saint-Rambert op het programma staat. 

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
3 juni 2018 14:51
Thomas is enorm goed. Benieuwd of hij het in de bergen ook kan, Sky wint normaalgezien ook de ploegentijdrit
3 juni 2018 14:52
Aah.... Jos weer tweede
3 juni 2018 14:55
Je gunt Jos toch meer.
Edit: Dat is niet nodig
3 juni 2018 14:57
Victor, Victor, vierde !
Bijzondere man.
3 juni 2018 14:57
Thomas had sowieso gewonnen. Maar met nog 3 man in de top 10 gaan ze de rest degraderen in de ttt.
3 juni 2018 15:03
5 nederlanders in de top 20...Lars boom zit er ook weer aan te komen
3 juni 2018 15:05
Hmm heb deze proloog blijkbaar gemist maar leuk wedstrijdverslag!

Van Emden klasse zeg, wat een steengoede tijdrijder. En het is Kwiat erg gegund! Klasbak

Heb de val van Thomas niet gezien maar zet alsnog een redelijke tijd neer, ook een geweldige prestatie. Zou het dan eindelijk de Tour gaan worden voor Thomas? Is toch ook al 32 jaar en froome komt mogelijk vermoeid uit de Giro
3 juni 2018 15:10
Nu mag Campenearts wel weer wat bescheiden worden voor de volgende koersen.

Sterk van Thomas die gaat ver komen!
3 juni 2018 15:13
Die Campenaerts loopt met het idee rond dat hij een van de beste tijdrijders is, maar hij is hooguit subtop. Snap niet wat er in het hoofd van die jongen omgaat.
3 juni 2018 15:20
@jorryt en RaketVuist. Ik weet niet wat jullie tegen Campenaerts hebben, maar hij levert hier vandaag een sterke prestatie. Hij trouwens nog maar 26 jaar. Jos is er al 33, dus voor hem is het nu nooit.
3 juni 2018 15:20
Knap van Jos. En voor het Ak een goede start van Zakarin en Caruso. alaphilipe ook, maar die doet niet mee tot het eind zeer waarschijnlijk.
3 juni 2018 15:27
Begint dat ophemelen van Thomas nu al weer...

Komt altijd gewoon te kort bergop.
3 juni 2018 15:29
Campenaerts goede tijdrijder, maar vooralsnog niet meer dan dat. Die Europese titel is natuurlijk leuk, maar zegt niet zoveel.
Vandaag ook gewoon goede prestatie, maar de status van Dennis, Martin en Dumoulin heeft hij (nog) niet. Niks mis mee verder.
3 juni 2018 15:32
@ah-ja >>> Een TTT-prestatie is wel anders dan even de individuele prestaties bij elkaar op te tellen. Volgens mij valt Sky ook vaker tegen dan mee in TTT's, juist omdat Sky zoveel individuele klasse heeft en men altijd veel van Sky verwacht. Maar dat maken ze dus niet vaak waar. BMC was collectief vandaag ook niet slecht. 4 man bij de beste 26 (en dan viel Bohli daar nog buiten), en dat zijn echt specialisten in ploegentijdritten. Zou me echt niet verbazen wanneer BMC woensdag erg dichtbij komt of zelfs wint. Al is Sky op papier wel de favoriet, maar de rest degraderen zie ik niet zo snel gebeuren.
3 juni 2018 16:34
Die Sky-jongens doen altijd precies genoeg om te winnen.
3 juni 2018 16:46
Die Thomas valt gelukkig niet zo vaak.
3 juni 2018 18:38
Wel zonde voor Thomas, zou inmiddels wel typerend zijn als hij last van de val krijgt en het deze week niks meer wordt.
3 juni 2018 19:32
Thomas had dit makkelijk gewonnen. Die val koste hem sowieso 20 seconden en dan nog weer in het ritme komen kost ook zo 5 á 10 seconden. En het verschil was "maar 21 seconden".
3 juni 2018 21:28
InderdAad, Thomas had anders dik gewonnen.
Ten Dam laatste en halve minuut trager dan de nummer voorlaatst...
3 juni 2018 21:31
Kwia , Moscon , Thomas en Jungels in mijn voorlopige Tour selectie scorito , de vraag is wel hoe het budget gaat worden voor de tour want als het net zoals in de giro gaat moet je ergens compenseren aangezien je veel budget nodig hebt voor sprinters en deze 4 Muv Thomas zijn dan potentieele voor berg team positie 7 tm 9 .
3 juni 2018 21:43
Moscon lijkt toch wel erg veel op Dumoulin qua power en talent, Misschien moet ie ook maar eens vroeg uitvallen in de tour en dan de vuelta onbevangen instappen.
4 juni 2018 00:30
Ten Dam gevallen of tijdens de rit een podcast aan het opnemen?
4 juni 2018 01:36
Terpstra theunissen en van baarle ook prima in vorm. Terpstra is normaal juist beter in langere tijdritten dus dit beloofd wat.
Mooi dat boom weer een een uitslag neerzet waarvan je denkt dat ie op zn minst wat koersen uitrijdt. Tegen eneco bb tour of britain echt in vorm?

Campenaerts wordt weer door iemand beschimpt terwijl als dumoulin of van emden 4de wordt dat altijd 'prima, zit bij de toppers' is. Ok de grote overwinning ontbreekt maar dat is van emden ook maar 1x gelukt. Campenaerts is jong en zit er vaak dichtbij. Gaat vast nog wel tijdrittenin giro of vuelta winnen en mogelijk wk, als ze niet telkens van die klim tijdritten maken om klassement renners te trekken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.