Kwiatkowski wint in San Sebastián, Mollema en Dumoulin kleuren finale
zaterdag 29 juli 2017 om 17:38

Kwiatkowski wint in San Sebastián, Mollema en Dumoulin kleuren finale

Michal Kwiatkowski heeft de Clásica San Sebastián op zijn naam geschreven. De Poolse renner van Sky was in de Baskische kustplaats na een rit van 231 kilometer de sterkste renner in een sprint met vijf. Uittredend winnaar Bauke Mollema werd derde, voor Tom Dumoulin.

Vroege vlucht van zeven
De wedstrijd werd gekleurd door een vlucht van zeven renners, die na tien kilometer ontstond. Cofidis had met Loïc Chetout en Matthias Le Turnier twee renners meegestuurd. Samen met Sven Erik Bystrøm (Katusha-Alpecin), Mickaël Delage (FDJ), Imanol Erviti (Movistar), Jon Ander Insausti (Bahrain Merida) en Christoph Pfingsten (BORA-hansgrohe) reden zij een voorsprong van meer dan vijf minuten bij elkaar. Aan kop van het peloton was het de Sky-ploeg die de voorsprong controleerde.

De vluchters zouden het niet tot het einde volhouden. Op vijftig kilometer van het einde volgde een er hergroepering. Nadat de vroege vluchters werden bijgehaald, sloeg tijdens de beklimming van de Arkale een groep van 18 renners een kloofje. Op het punt dat de vluchters ingelopen dreigden te worden, probeerde Gianni Moscon (Sky) het alleen. Enrico Mas (Quick-Step) en Alessandro De Marchi (BMC) gingen in de tegenaanval, maar zouden niet tot bij de Italiaan geraken. De koploper reed een voorsprong van veertig tellen op het door BMC, Bahrain Merida en Lotto Soudal aangevoerde peloton bij elkaar. Op tien kilometer van het einde viel echter het doek voor Moscon.

Mollema en Dumoulin kleuren de finale
In de slotfase vormde de steile Murgil Tontorra de laatste beklimming van de dag. Jelle Vanendert (Lotto Soudal) opende de finale met een demarrage, maar slaagde er niet in om voorop te blijven. Een versnelling van Mikel Landa (Sky) had meer effect. Tony Gallopin (Lotto Soudal) reageerde alert en voegde zich bij de Spanjaard. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) slaagde er vlak voor de top eveneens in om aan te sluiten.

Kwiatkowski en Tom Dumoulin (Sunweb) gingen in de achtervolging op de drie leiders. In de afdaling reed Kwiatkowski naar de drie toe, waarna op drie kilometer voor het einde ook Dumoulin aan wist te sluiten.

Op een demarrage van Landa kwam een reactie van Dumoulin. In de slotkilometer werden de twee bijgehaald, waarna er met vijf gesprint zou worden voor de overwinning. Gallopin ging als eerste aan, maar Kwiatkowski kwam alsnog langszij. Na de Strade Bianche en Milaan-San Remo weet hij in San Sebastian zijn derde WorldTour-koers van het jaar op zijn naam te schrijven.

RIDE Magazine
85 Reacties
Sorteer op:
29 juli 2017 17:46
Mollema en Dumoulin zijn de beste Nederlandse renners, keer op keer bieden ze een boel vermaak.
Mollema giro en tour en nu nog goed !
Dumoulin, koud van het strand af en al goed !
29 juli 2017 17:47
Mooi 2 Nederlanders bij top 4! Tom pakt ook weer mooi wat UCI punten.
29 juli 2017 17:47
Als ik naar deze koers kijk krijg ik opeens heel veel zin in dat WK in Bergen, de jongens kunnen mee in de finale zoveel is wel duidelijk!!
29 juli 2017 17:48
@Banddikte,
Als supporter van Nederlanders zie ik ook liever niet dat Mollema achter Dumoulin rijdt, maar als hij dat niet gedaan has, was hij wellicht vijfde geworden. Nu staat hij nog op het podium.
29 juli 2017 17:48
Mollema rijdt niet voor Dumoulin hoor
29 juli 2017 17:49
Vrij logisch toch dat Mollema er achteraan rijdt? Kwiat ging niks doen met Landa voorop, nu pakt ie alsnog podium, anders was hij 5e geworden. Hij rijdt niet voor Dumoulin ook al zien sommigen dat hier kennelijk graag.
29 juli 2017 17:49
Vanuit Nederlands oogpunt een hele mooie koers ,die gewoon gewonnen is door de sterkste in koers.
29 juli 2017 17:50
Knap van Dumoulin. Als enige niet tourrijder in de finale!
29 juli 2017 17:50
TLJ overigens onzichtbaar.

Zin in de BinckBank Tour met Dumoulin.
29 juli 2017 17:50
@banddikte, je hebt gelijk wat je hier schrijft.
Liever een " buitenlander" dan een landgenoot laten winnen.
29 juli 2017 17:51
Mooie finale. Dat Mollema het gat dichtrijdt snap ik heel goed. Je rijdt voor jezelf en in dienst van je sponsor en niet voor een land. Als Mollema het laat gaan dan verliest hij toch ook de sprint erachter en staat hij niet op het podium.
29 juli 2017 17:51
Dumoulin had door moeten rijden met Lanka. Die had niks meer over.
29 juli 2017 17:53
@Spaakje
Ik had het nog moeten zien of Kwiatkowski niet alsnog achter Landa was aangereden als Mollema en gallopin niks hadden gedaan. Die zal echt wel meer vertrouwen hebben in zn eigen sprint dan in die van Landa.
29 juli 2017 18:00
Dat Mollema Dumoulin en Landa terughaalt was in ieder geval even suf als dat Dumoulin niet keihard overnam bij Landa iets van 'f*ck SKY, you're f*cking Mikel LANDA! man, c'mon !!' schreeuwend.

Het zijn wel gouden tijden vh NL-wielrennen al een goed aantal jaar. En dit heeft vast wel een boel van die lekkere WT-punten (die geen hol uitmaken) opgeleverd !
29 juli 2017 18:07
Mollema had de sprint nooit gewonnen, Hollanders die elkaar iets gunnen moet nog altijd uitgevonden worden, had beter de kat uit de boom gekeken en gedemareerd ipv zich leeg te rijden.
29 juli 2017 18:09
Lekker bezig dit jaar, die Kwiatkowski. Jammer dat Dumoulin schijnbaar de kracht niet meer had om erop en erover te gaan, de laatste 700 meter. Mollema ook nog steeds in orde.
29 juli 2017 18:18
@Schipperaar Het was eerder aan Dumoulin om wat terug te gunnen voor Mollema. Mollema heeft immers in de Giro nog goed voor Dumoulin gewerkt.
29 juli 2017 18:18
Dikke proficiat voor Michal Kwiatkowski.
En wat een beren met vecht lust zijn Tom Dumoulin en Bauke Mollema, van mij zouden zo meer Nederlanders mogen rondrijden.
29 juli 2017 18:18
@schipperaar, dat heeft weinig met Hollanders en gunnen te maken hoor. Geen dingen zien die er niet zijn. Ongeacht wie er voorop reed was dit voor Mollema de beste move om nog mee te doen voor winst en/of podium te halen en dat is em gelukt. Dat dit ten koste gaat van de nr 1 en 2 in koers op dat moment is logisch en inherent aan het wielrennen, maakt niet uit wie dat zijn zolang het geen ploeggenoten betreft.

@Krako, ik denk het niet, beide Sky mannen deden goed ploegenspel. Op Gallopin wachten was misschien een optie, die had zeker ook wat om voor te rijden, echter als je te lang wacht zijn ze weg. Vond het zeker niet raar.
29 juli 2017 18:19
Wel jammer dat Mollema niet achter Landa aanging ipv Dumoulin dan had Dumoulin Mollema kunnen terugbetalen voor de Giro door er niet achteraan te rijden.
29 juli 2017 18:29
Wat was die sporza verslaggever eenkennig, er reden alleen maar belgen mee.En Mollema mocht niet winnen wat een afgang.Heb voor de zekerheid nog even terug geluisterd hij zij echt dan Mollema niet hoefde te winnen.
29 juli 2017 18:30
Mollema had nog wat te goed en zal toch echt het idee hebben gehad dat dit een geschikt moment was. En Barguil weet nu ook hoe de vlag erbij hangt.

Misschien had Mollema net wat meer kunnen pokeren, in plaats van het gat helemaal zelf dicht te rijden. Gallopin had toch hetzelfde belang als hij. Gaat Landa met Dumoulin meerijden? Gaat Dumoulin op kop rijden om geklopt te worden door Landa? Gaat Kwiatkowski echt zijn benen stilhouden, terwijl hij de snelste van de vijf is?
29 juli 2017 18:34
Stop met dat gezeur over Mollema die achter Dumoulin reed, oke? Waar slaat dat nu op? Hij mag/moet daar naartoe rijden.
De sterkste - Kwiatkowski - heeft gewonnen.
29 juli 2017 18:35
edit WF: bedankt, aangepast
29 juli 2017 18:44
Ik zei toch Kwiat heren. Maar ja, niemand die het op pakt...

Oh... verkeerde topic, ;-).

--

Wat een heerlijke koers was het vandaag.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.