Kwiatkowski wint in San Sebastián, Mollema en Dumoulin kleuren finale
zaterdag 29 juli 2017 om 17:38

Kwiatkowski wint in San Sebastián, Mollema en Dumoulin kleuren finale

Michal Kwiatkowski heeft de Clásica San Sebastián op zijn naam geschreven. De Poolse renner van Sky was in de Baskische kustplaats na een rit van 231 kilometer de sterkste renner in een sprint met vijf. Uittredend winnaar Bauke Mollema werd derde, voor Tom Dumoulin.

Vroege vlucht van zeven
De wedstrijd werd gekleurd door een vlucht van zeven renners, die na tien kilometer ontstond. Cofidis had met Loïc Chetout en Matthias Le Turnier twee renners meegestuurd. Samen met Sven Erik Bystrøm (Katusha-Alpecin), Mickaël Delage (FDJ), Imanol Erviti (Movistar), Jon Ander Insausti (Bahrain Merida) en Christoph Pfingsten (BORA-hansgrohe) reden zij een voorsprong van meer dan vijf minuten bij elkaar. Aan kop van het peloton was het de Sky-ploeg die de voorsprong controleerde.

De vluchters zouden het niet tot het einde volhouden. Op vijftig kilometer van het einde volgde een er hergroepering. Nadat de vroege vluchters werden bijgehaald, sloeg tijdens de beklimming van de Arkale een groep van 18 renners een kloofje. Op het punt dat de vluchters ingelopen dreigden te worden, probeerde Gianni Moscon (Sky) het alleen. Enrico Mas (Quick-Step) en Alessandro De Marchi (BMC) gingen in de tegenaanval, maar zouden niet tot bij de Italiaan geraken. De koploper reed een voorsprong van veertig tellen op het door BMC, Bahrain Merida en Lotto Soudal aangevoerde peloton bij elkaar. Op tien kilometer van het einde viel echter het doek voor Moscon.

Mollema en Dumoulin kleuren de finale
In de slotfase vormde de steile Murgil Tontorra de laatste beklimming van de dag. Jelle Vanendert (Lotto Soudal) opende de finale met een demarrage, maar slaagde er niet in om voorop te blijven. Een versnelling van Mikel Landa (Sky) had meer effect. Tony Gallopin (Lotto Soudal) reageerde alert en voegde zich bij de Spanjaard. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) slaagde er vlak voor de top eveneens in om aan te sluiten.

Kwiatkowski en Tom Dumoulin (Sunweb) gingen in de achtervolging op de drie leiders. In de afdaling reed Kwiatkowski naar de drie toe, waarna op drie kilometer voor het einde ook Dumoulin aan wist te sluiten.

Op een demarrage van Landa kwam een reactie van Dumoulin. In de slotkilometer werden de twee bijgehaald, waarna er met vijf gesprint zou worden voor de overwinning. Gallopin ging als eerste aan, maar Kwiatkowski kwam alsnog langszij. Na de Strade Bianche en Milaan-San Remo weet hij in San Sebastian zijn derde WorldTour-koers van het jaar op zijn naam te schrijven.

RIDE Magazine
85 Reacties
Sorteer op:
29 juli 2017 18:51
Even iets anders. Lopez & Konig DNF. Moeten we ons zorgen gaan maken voor de Vuelta?
29 juli 2017 18:52
Zeker een heerlijke koers om naar te kijken. Mollema gewoon weer goed bezig enook een verrassende Tom Dumoulin. Sky is gewoon te sterk . Verdiende zege van Michal Kwiatkowski.
29 juli 2017 18:52
Tlj erg onzichtbaar. Gelukkig rijden er elders Nederlanders die de eer hoog houden.
29 juli 2017 18:55
ik wil even kwijt dat ik het niet slim van mollema vond om met 2 snellere mannen in je wiel het gat naar dumoulin dicht te rijden !!!??
29 juli 2017 18:55
@doordrijver. Je begrijpt er ook weinig van, als Mollema het werk door Kwiakovski en Galopin had laten verrichten, dan had hij meer kans als ze bijelkaar zouden komen.
Hij reed als een kip zonder kop.
Zie de twitter van Zonneveld, die heeft ook deze mening.
29 juli 2017 18:59
@Baukema: hopelijk niet. Zijn toch allebei smaakmakers. Konig kon het eindelijk weer zelf laten zien na zijn al sterke rijden in de Vuelta vorig jaar. Zonder de Formigal coupe had hij wellicht podium gereden.
29 juli 2017 19:08
@marehoek >>> Ik juichte de actie van Mollema ook niet toe, maar er valt wat voor te zeggen. Hij staat nu wel op het podium. Stel voor Mollema had gepokerd en Gallopin had niets gedaan (Kwiatkowski zou sowieso niets doen met Landa voorop), dan was hij vijfde geworden waarschijnlijk. Dit was misschien wel de beste kans voor Mollema om podium te rijden, winst was hoe dan ook erg lastig geworden.
29 juli 2017 19:14
@leeglopen. Mollema koerst op deze manier puur voor een podiumplek. Hij heeft deze koers al eens gewonnen. Dus ik zou zeggen speel nu alles of niks ( in dit geval de 5e plek). Liever 5e worden en een landgenoot laten winnen dan een3e plek. En voor de rest sluit ik me aan bij wat Marehoek zegt
29 juli 2017 19:19
Mollema misschien met iets teveel verantwoordelijkheidsgevoel als titelverdediger, maar wel gewoon een hele goede koers gereden met een podiumplek als beloning.
29 juli 2017 19:52
Heel sterk mollema en dumoulin, respect! Mooie koers gezien :)
29 juli 2017 20:03
Dit is toch wel erg knap van Mollema! Heb tocht het idee dat zijn tijd nu echt aanbreekt.
Dumoulin tegen alle verwachting in toch ook heel goed.
Kwiat de winaar die veracht werd.
En Gallopin ook altijd goed hier.
Man! Als Nederlander is het toch genieten de laatste jaren zeg! Dat mensen het lef hebben om onze renners de hele tijd af te zeiken vind ik toch wel bijzonder. Die kijken zeker pas net wielrennen. Ik kan me zo'n rijkdom niet herinneren namelijk. Was al blij met de 25e plek van Ruijgh...
29 juli 2017 20:13
Mollema had nog wat te goed omdat ze in de giro samen op de streep af reden?
Tom heeft hem meermaals op sleeptouw genomen al vanaf Zwitserland.
Een derde of vijfde plaats maakt geen bal uit natuurlijk maar een teammate zal Bauke niet gauw worden, ik niks, jij ook niet.
@xistnc
In een eendags klassieker valt er weinig te knechten, zaai geen onrust, dit was geen koers voor Barquil natuurlijk.
29 juli 2017 20:27
@schippie Tour gemist... volgens mij heeft Bauke Contador zeer goed geholpen. Dat maakt m toch een goede teammate... zou je zeggen.
Maar ja. Je moet toch iets te zeiken hebben toch. Ja toch, niet dan.
29 juli 2017 20:34
@pol
Ik heb aandachtig gekeken maar dat haal ik er niet echt uit. Ik hoorde van Ruben alleen maat positieve dingen over Mollema.
29 juli 2017 20:37
De kop had beter kunnen zijn: Mollema naait Dumoulin.
***
edit redactie: pas je taalgebruik aan
Team Sky lag in verloren positie, want Landa kan niet sprinten. Gallopin deed het tenminste goed. Kwiatkowski had het gat wel dicht gereden en dan had je iets kunnen proberen als Mollema zijnde.
29 juli 2017 20:38
@lj
Tour niet gemist en Bauke geprezen van onder tot boven voor zijn bovenaardse werk voor een kopman waar ie waarschijnlijk zelf misschien wel meer kans had gemaakt.
Laat ik beter zeggen hij is geen teamplayer, compliment moet kunnen maar kritiek ook natuurlijk, had ik ook op Dumoulin's tijdrit in de Tour vorig jaar toen ie verkennen onnodig vond naar Mezjevve.
29 juli 2017 21:36
overduidelijk mollema had even moeten wachten,gallopin en kwiatkowski hadden heus wel gaan rijden,en dan had mollema vanuit hun wiel iets kunnen proberen !
29 juli 2017 21:39
We willen toch graag een aanleiding zoeken voor het feit dat er geen Nederlandse winnaar is blijkbaar, dus moeten we Mollema maar de schuld geven, terwijl Dumoulin duidelijk niet beter kon.
29 juli 2017 21:44
Mollema en Dumoulin rijden toch niet voor dezelfde ploeg ? Wat een vreemde reacties.
En wat een zeikwijf is die Zonneveld. Superknap dat zowel Mollema (na de Giro en de Tour) als Dumoulin (na rustperiode) hier een dergelijk hoog niveau halen tussen de criteriums door.
29 juli 2017 22:20
Toen Dumoulin bij Landa kwam, had hij direct door moeten rijden. Dan waren die andere drie nooit meer terug gekomen. Mollema in deze situatie bekritiseren vind ik onzin.
29 juli 2017 22:30
maklukzat;
Zeker hebben ze allebei een mooi niveau laten zien, maar dat neemt niet weg dat je niet kritisch mag kijken naar de manier van rijden.
Mollema had alleen kunnen winnen door niet zelf achter Dumoulin te rijden. Misschien een verbeterpuntje voor de volgende keer.
29 juli 2017 22:33
Mollema helpt Kwiat aan zege
29 juli 2017 22:44
Tja, en wie hielp Kwiat om vooraan aan te sluiten?
29 juli 2017 23:09
Ave Verum Haimar Zubeldia.
29 juli 2017 23:14
@xistnc
Niemand, ze reden gezamenlijk naar de drie, Bauke reed het gat alleen dicht, geen vergelijking dus.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.