Kwiatkowski wint in San Sebastián, Mollema en Dumoulin kleuren finale
zaterdag 29 juli 2017 om 17:38

Kwiatkowski wint in San Sebastián, Mollema en Dumoulin kleuren finale

Michal Kwiatkowski heeft de Clásica San Sebastián op zijn naam geschreven. De Poolse renner van Sky was in de Baskische kustplaats na een rit van 231 kilometer de sterkste renner in een sprint met vijf. Uittredend winnaar Bauke Mollema werd derde, voor Tom Dumoulin.

Vroege vlucht van zeven
De wedstrijd werd gekleurd door een vlucht van zeven renners, die na tien kilometer ontstond. Cofidis had met Loïc Chetout en Matthias Le Turnier twee renners meegestuurd. Samen met Sven Erik Bystrøm (Katusha-Alpecin), Mickaël Delage (FDJ), Imanol Erviti (Movistar), Jon Ander Insausti (Bahrain Merida) en Christoph Pfingsten (BORA-hansgrohe) reden zij een voorsprong van meer dan vijf minuten bij elkaar. Aan kop van het peloton was het de Sky-ploeg die de voorsprong controleerde.

De vluchters zouden het niet tot het einde volhouden. Op vijftig kilometer van het einde volgde een er hergroepering. Nadat de vroege vluchters werden bijgehaald, sloeg tijdens de beklimming van de Arkale een groep van 18 renners een kloofje. Op het punt dat de vluchters ingelopen dreigden te worden, probeerde Gianni Moscon (Sky) het alleen. Enrico Mas (Quick-Step) en Alessandro De Marchi (BMC) gingen in de tegenaanval, maar zouden niet tot bij de Italiaan geraken. De koploper reed een voorsprong van veertig tellen op het door BMC, Bahrain Merida en Lotto Soudal aangevoerde peloton bij elkaar. Op tien kilometer van het einde viel echter het doek voor Moscon.

Mollema en Dumoulin kleuren de finale
In de slotfase vormde de steile Murgil Tontorra de laatste beklimming van de dag. Jelle Vanendert (Lotto Soudal) opende de finale met een demarrage, maar slaagde er niet in om voorop te blijven. Een versnelling van Mikel Landa (Sky) had meer effect. Tony Gallopin (Lotto Soudal) reageerde alert en voegde zich bij de Spanjaard. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) slaagde er vlak voor de top eveneens in om aan te sluiten.

Kwiatkowski en Tom Dumoulin (Sunweb) gingen in de achtervolging op de drie leiders. In de afdaling reed Kwiatkowski naar de drie toe, waarna op drie kilometer voor het einde ook Dumoulin aan wist te sluiten.

Op een demarrage van Landa kwam een reactie van Dumoulin. In de slotkilometer werden de twee bijgehaald, waarna er met vijf gesprint zou worden voor de overwinning. Gallopin ging als eerste aan, maar Kwiatkowski kwam alsnog langszij. Na de Strade Bianche en Milaan-San Remo weet hij in San Sebastian zijn derde WorldTour-koers van het jaar op zijn naam te schrijven.

RIDE Magazine
85 Reacties
Sorteer op:
29 juli 2017 23:14
@Xistnc
Dat is een totaal andere situatie. Kwiatkowski en Dumoulin konden elkaar daar helpen om terug te komen in de kop van de wedstrijd. Daarna ontstaat een nieuwe situatie. Op het moment dat Dumoulin met Landa meegaat, moet Mollema - als minste sprinter in zijn groepje - natuurlijk niet dat gat dicht gaan rijden op die twee. Hij kan pokeren en heeft een grote kans dat Kwiat en Gallopin zichzelf grote kans op de eindwinst toedichten. Zij zullen dan het gat dicht gaan rijden, waar Mollema dan eventueel van had kunnen profiteren. Al betwijfel ik of er iets aan Kwiat in deze vorm te doen was geweest.
Het was dan interessant geweest om te zien of Kwiatkowski het gat met Landa had durven dichten. Of dat Gallopin Kwiatkowski in een zetel naar de finish had willen brengen.
29 juli 2017 23:22
@JJ
Natuurlijk mag je kritisch kijken, maar de kritiek op Mollema is onterecht. Op het moment dat Landa weg is met Dumoulin is het aan Mollema of Gallopin.

Als Mollema niets doet gaat hij voor de 3e plaats sprinten met de betere sprinters Kwiatkowski en Gallopin. Dus begrijpelijk dat hij als eerste het gat probeert te dichten.
Veel meer dan een 3e plaats zat er gewoon niet in.
29 juli 2017 23:24
@marehoek
Denk je dat ik achterlijk ben of zo? Snap ik heus wel.
Ik had het over het geklaag hier dat een NL achter een NL rijdt. Meer niet.

Volgende keer me geen dingen in de mond leggen aub.
29 juli 2017 23:29
@Krakowic
Kwiatkowski gaat sowieso het gat naar Landa en Dumoulin niet dicht rijden, want dat doe je niet als ploeggenoot. Gallopin had het wel kunnen doen, maar zat nog achter Kwiatkowski. Daar kan Mollema in die situatie niet op gaan zitten wachten. Snelle reactie was gewenst.
29 juli 2017 23:37
Tjonge, wat een gezeur hier weer. Eerst lees ik maanden lang dat Mollema alleen maar kan aanklampen. Deze zomer rijdt ie ijzersterk en is het weer niet goed. Geloof me, Kwiatkowsky was gewoon de sterkste, wat Mollema of Dumoulin ook gedaan hadden.
29 juli 2017 23:40
@maklukzat
Er gebeuren wel gekkere dingen in het wielrennen, zeker als een renner einde contract is bij een ploeg. Kwiatkowski was toch echt wel beginnen te twijfelen aan de sprintkwaliteiten van Landa tegen Dumoulin. Maar het was inderdaad aannemelijker geweest dat Gallopin degene was geweest die het gat dan had moeten dichten. Met tot gevolg dat Mollema misschien nog een plekje in de einduitslag had kunnen stijgen.

Mijn punt is meer dat Mollema het besef had moeten hebben redelijk kansloos te zijn tegen Gallopin of Kwiatkowski in de sprint. Dan moet je het dus hebben van een late aanval of een tactisch steekspel. Maar Mollema - die naar mijn idee sowieso had verloren in de sprint - besluit dan ook nog eens om Gallopin en Kwiatkowski terug te brengen. Als je voor de winst rijdt, dan zou ik dit nooit gedaan hebben. Of hij moet hebben gedacht dat hij zowel het gat kon dichten met Dumoulin en Landa en dan nog de sprint winnen van de profiteurs Gallopin en Kwiatkowski. Maar misschien rijdt Mollema wel voor de WT punten en niet voor de winst. Dat kan natuurlijk ook.

Laat ik daarnaast vooropstellen dat Dumoulin en Mollema allebei een fantastische koers hebben gereden. Maar in de finale hadden ze het misschien iets slimmer kunnen spelen. Dumoulin door vol door te rijden toen hij bij Landa kwam en Mollema door wat meer te pokeren.
30 juli 2017 00:27
Waarschijnlijk zaten Bauke en Tom nog in criterium modus, rij je er teveel dan is dat funest voor het koersinstinct.
30 juli 2017 03:20
Allemaal gelul achteraf. Prima.koers gereden door Mollema en Dumoulin. Mollema is ook snel op een aankomst, je moet bij de voorsten zitten om te winnen. Sky had er 2, dus logisch dat zij winnen
30 juli 2017 10:15
Wat is het toch gemakkelijk om vanuit je luie stoel achteraf nog eens tactische bespiegelingen los te laten en jezelf presenteren als een "kenner". Maar een renner moet in de slotfase zichzelf gehoorzamen en als hij in een split second een besluit neemt en gaat springen of blijft zitten, dan komt hij er na een halve minuut zelf al achter of dat het goed of verkeerd besluit was. Al die analyses en theorieën na afloop van al die deskundigen hier, ik doe er niet aan mee. Nog afgezien van "beschuldigingen" aan het adres van wie dan ook. Ik heb genoten van een mooie koers met een prachtige ontknoping en een fantastische winnaar. Punt uit ! Analyseren laat ik liever over aan de echte kenners en die zitten hier niet !
30 juli 2017 16:02
Het is waarschijnlijk niet voor het laatst dat de naam Mas in een verslag van WF verschijnt, daarom de volgende correctie: hij heet geen Enrico maar Enric.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.