Kwiatkowski zegeviert in Amstel Gold Race
foto: Sirotti
zondag 19 april 2015 om 16:55

Kwiatkowski zegeviert in Amstel Gold Race

Michal Kwiatkowski heeft de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven. De Pool was in de vijftigste editie van de Limburgse heuvelklassieker de snelste in een sprint van een uitgedund peloton. Hij bleef Alejandro Valverde en Michael Matthews voor.

Twee Nederlanders in vlucht van de dag
In het eerste gedeelte van de wedstrijd kozen zes renners de aanval. De Nederlanders Mike Terpstra van Roompot Oranje Peloton en Timo Roosen van LottoNL-Jumbo maakten deel uit van deze vlucht van de dag. Zij kregen gezelschap van Laurens De Vreese (Astana), Jan Polanc (Lampre-Merida), Linus Gerdemann (Cult Energy) en Johann Van Zyl (MTN-Qhubeka). De zes vonden elkaar en reden een maximale voorsprong van elf minuten bij elkaar. Voor Lieuwe Westra liep de Amstel Gold Race niet zoals gehoopt, hij moest opgeven na een valpartij. Ook Wout Poels verliet de wedstrijd vroegtijdig.

Onder leiding van BMC, Movistar en Nippo-Vini Fantini nam de voorsprong af. De vluchters slaagden er niet in voorop te blijven. Op de top van de Eyserbosweg werden zij bijgehaald door de Australiërs David Tanner (IAM Cycling) en Simon Clarke (Orica-GreenEDGE). Polanc en DeVreese wisten nog aan te haken. In de achtergrond ontstond een groepje achtervolgers met onder meer Vincenzo Nibali (Astana), Tony Martin (Etixx-Quick Step) en Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo). Kelderman viel weg uit deze groep toen hij een bocht verkeerd inschatte.

Nibali in de aanval
Op de Keutenberg gingen Tanner en Clarke er alleen vandoor, maar kregen later gezelschap van de groep-Nibali. Onder aanvoering van de Italiaan begon de kopgroep met een halve minuut voorsprong aan de voorlaatste beklimming van de Cauberg. Op de top waren er met Nibali, Martin, Clarke en Tanner nog vier leiders over. Na de Geulhemmerberg leek het kwartet ingerekend te worden door het peloton, maar Clarke gaf zich nog niet gewonnen.

De Australiër hield moedig stand, maar werd ingerekend op de Bemelerberg. De Deen Jakob Fuglsang (Astana) ging vervolgens in de aanval. Hij kreeg Greg Van Avermaet (BMC) met zich mee. De Belg hield de benen stil, waardoor de twee ingelopen werden en de verwachte sprint op de Cauberg een feit werd.

Kwiatkowski snelste sprinter
Op de slotklim kwam Ben Hermans (BMC) met een vroege verrassingsaanval. Zijn ploeggenoot Philippe Gilbert kwam met een demarrage, waarna enkel Matthews kon volgen. Gilbert kon hem niet los rijden, maar in het vlakke gedeelte tussen de Cauberg kwamen er veel renners terug. Hermans trok de sprint aan, maar het was Kwiatkowski die de snelste bleek en als eerste de finish passeerde.

Kwiatkowski is na Eddy Merckx, Bernard Hinault en Jan Raas de vierde wereldkampioen die in de regenboogtrui de Amstel Gold Race weet te winnen. Met deze zege bezorgt hij zijn ploeg Etixx-Quick Step alsnog een overwinning in een voorjaarsklassieker. De beste Nederlander was Maurits Lammertink op een 21e plaats.

flag-nl Amstel Gold Race 2015
Maastricht – Berg en Terblijt (258 km)

1. flag-pl Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick-Step) in 6u31m49s
2. flag-es Alejandro Valverde (Movistar)
3. flag-au Michael Matthews (Orica-GreenEDGE)
4. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida)
5. flag-be Greg Van Avermaet (BMC)
6. flag-fr Tony Gallopin (Lotto-Soudal)
7. flag-fr Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step)
8. flag-it Enrico Gasparotto (Wanty-Groupe Gobert)
9. flag-pl Maciej Paterski (CCC)
10. flag-be Philippe Gilbert (BMC)

21. flag-nl Maurits Lammertink (Roompot Oranje Peloton) op 18s
26. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin)
36. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) op 26s
55. flag-nl Bauke Mollema (Trek) op 52s
61. flag-nl Michel Kreder (Roompot Oranje Peloton)
62. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo)
68. flag-nl Pieter Weening (Orica-GreenEDGE) op 1m32s
83. flag-nl Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert) op 6m42s
86. flag-nl Marc de Maar (Roompot Oranje Peloton)
88. flag-nl Huub Duyn (Roompot Oranje Peloton)
91. flag-nl Johnny Hoogerland (Roompot Oranje Peloton) op 6m47s
110. flag-nl Sebastian Langeveld (Cannondale-Garmin)
117. flag-nl Sjoerd van Ginneken (Roompot Oranje Peloton) op 8m59s
123. flag-nl Pim Ligthart (Lotto Soudal)
127. flag-nl Bram Tankink (LottoNL-Jumbo) op 12m21s
Volledige uitslag

RIDE Magazine
148 Reacties
Sorteer op:
1 4 5 6
19 april 2015 20:16
@Pfanzerwagen Ik snap het wel, maar deze tactiek (ook van BMC met GvA trouwens) maakt de koers kapot.
Het informeren naar de aanval van Hoogerland slaat nergens op. Zeker niet voor een naamgenoot van de renner die in de kopgroep de lafste van allemaal was. Ook al is dat een renner die ik op andere momenten ook graag zie (omdat hij dan wel initiatief neemt).
19 april 2015 20:21
Hoe dan ook er stond toch een Belg op het podium, namelijk Laurens De Vreese en dit om de strijdlust, mag ook vermeld worden toch.
En de Belgische ploeg Etixx-Quick-Step staat als eerste in de UCI ranking.
Dus de Belgen mogen niet klagen.
19 april 2015 20:27
@nero
Tuurlijk zijn aanvallende renners veel mooier om te zien. Wat Nibali vandaag deed was geweldig!
Maar (jammer genoeg) als je koerst om te winnen dan denk je alleen aan jezelf en de ploeg en dan krijg je zo'n toestand als bij Martin. Niet mooi, maar logisch.
19 april 2015 20:39
Niemand zit meer te wachten op solo's van grote afstand die het halen? Volgens mij wel, maar dat zou nu minder makkelijk moeten zijn. Er lijkt sprake te zijn van wat nivellering.

Maar er nog een verschil tussen enorm lange solo's en gewoon met Gilbert, Matthews, Kwiatkowski, Valverde en consorten naar de voet van de Cauberg rijden.

En dat verschil zit hem in samenwerking tussen ploegen die niet zo'n kanon in de gelederen hebben. Daar moet toch meer mee mogelijk zijn.

Ander dingetje: het zou de Nederlanders sieren hun thuiskoers uit te rijden. 13 DNF's lijkt me niet nodig, blessures en technische malheur natuurlijk uitgezonderd.
19 april 2015 20:54
Tony Martin reed natuurlijk heel correct én sterk in functie van het team, wat kan je daar nu op zeggen???? Zijn kopman wint, wat moest hij doen? Vol meerijden met Nibali dan?? Als je dat niet inziet, dan snap je geen snars van de koers en kun je in het vervolg maar beter niet meer kijken... Hij is het, die na de aanval van Nibali geneutraliseerd te hebben bovendien Kwiatkowski lanceert op de Cauberg. Wat kán daar nu in hemelsnaam laf aan zijn??
19 april 2015 21:06
Leuke koers gezien vandaag. De eerste uren langs het parkoers, onder andere precies op de plek dat de kopgroep van 6 ontstond. De laatste twee uur voor de televisie, waarbij met name de finale zeer de moeite waard was. Het kon lange tijd meerdere kanten op en zelfs toen duidelijk werd dat het toch de bekende Cauberg-sprint werd, was de winnaar niet bij voorbaat zeker.

Jammer dat Kelderman een bocht miste, dat Martin niet met Nibali meereed en dat Van Avermaet niet met Fuglsang meereed. Maar wereldkampioen Kwiatkowski is een schitterende winnaar.

Tja, 13 NL-uitvallers is jammer, maar wat mij betreft is dat inherent aan een koers die eindigt met een 'plaatselijke' ronde.
19 april 2015 21:25
Gaat Martin mee met Nibali wordt ie iig tweede maar is nog altijd niet kansloos, zijn kopman had meer concurrenten om mee af te rekenen, als Martin hem dan ook nog brengt mag ie voor man of the match zijn ipv laf, trouwere knechten zijn moeilijk te vinden.
19 april 2015 21:30
Wie weet had de finale anders uitgepakt als Kelderman die bocht niet gemist had en Rosa en Caruso niet gevallen waren.

Van Avermaet bizar sterk weer eigenlijk.
19 april 2015 21:32
@klootje
Nee hoor, ik vond de laatste 2 uur echt de moeite waard. Waar het anders op de laatste 5 minuten (cauberg) aankomt, heb ik nu koers gezien en vele momenten die smullen zijn voor de liefhebber (ik noem een Martin die niet mee mag rijden met Nibali, Van Avermaet die zijn eigen ruiten moet ingooien door teamorders, Kelderman die zich laat zien, Matthews die 4x kapot gaat in het wiel van Gilbert maar het wel houdt, en dan toch een andere winnaar. Dit was koers!

Voor volgende jaar verwacht ik andere tactiek, BMC zal toch uit een ander vaatje gaan tappen neem ik aan nu de tactiek ontmanteld is (matthews en kwiatkowski zijn volgend jaar weer een jaartje sterker, Phil niet) en hopelijk nog meer actie geven.
19 april 2015 21:34
@wheely
Van Avermaet als de nieuwe Valverde: staat er altijd ;)

Ben het met je eens dat de val van Caruso en de Rosa veel beinvloed heeft. Genoten van Nibali. Mooi dat een meervoudig Grote Rondewinnaar zo tekeer gaat in een topklassieker.
19 april 2015 21:48
Veel mooiere koers dan afgelopen jaren.

Parcours moet toch wel degelijk anders.

In de poll had ik Greg ingevuld, maar als je zo genaaid wordt door je ploegleider... En dan nog 5e.

met z'n tweeën hadden ze het gered en de Deen sprint als een strijkijzer.

Wel blij dat Kelderman karakter toont, ondanks ziekte en de afstand.
19 april 2015 21:48
Martin is een wereldtopper die ik samen met Nibali niet kansloos acht. Als hij tussen de Bemelerberg en de Cauberg wegrijdt ziet Nibs hem niet meer terug.
Natuurlijk snap ik de ploegtactiek en heeft de winnaar altijd gelijk. Maar het blijft jammer. En als iedereen wacht, omdat hij gelooft dat een vlucht kansloos is, dan gebeurt dat ook. Als er een stuk of 10 ploegen gaan proberen al voor de Cauberg weg te komen, dan wordt de kans dat het lukt veel groter. En er zijn maar een stuk of 5 renners die met een punch op de Cauberg kunnen winnen.
19 april 2015 22:31
Als GvA wel mee rijdt, is dat juist gunstiger voor Gilbert. Maar het blijft genieten met een renner als hij.
19 april 2015 23:48
Grappige is dat Gilbert specifiek naar deze week toe heeft gepiekt omdat het volgens hem en zijn ploegleiding onmogelijk is om het hele voorjaar te pieken. Daarentegen rijdt bij BMC wel ene GVA die zulke theorieën resoluut ontkracht. Maar discussies hierover worden wellicht beter gevoerd op een daarvoor geschikt forumtopic.
20 april 2015 00:14
Het ligt niet aan het parcours, het ligt niet aan de renners, maar het ligt aan de ploegen. Allemaal zo bang om risico's te nemen en alleen maar voor 1 kopman en voor de punten. GvA moet toch gewoon doorrijden en dan moet iemand anders dan bmc er achteraan. Als ze dat niet doen is de kans 50 procent dat hij wint en omdat greg meestal de snellere en betere is dan Fulgsang, was er gewoon geen reden waarom hij niet zo mogen rijden.
20 april 2015 01:08
Waar was Rodriguez?
20 april 2015 01:58
BMC met drie in dat elitegroupje dus je zou denken dat Gilbert en Hermans de sprint aantrekken voor Vaminolact maar ja...Phil zat rustig achteraan? Tja...

Wie was het ook alweer die zich kwaad maakte op VDBerg in de Ronde vorig jaar omdat hij niet meereed..Vandaag doet Greg juist hetzelfde. In zijn plaats, met een mogelijke schorsing boven zijn hoofd, had ik lekker mijn eigen koers gegaan. Het was misschien zijn laatste in lange tijd?

Toch een leuke 30 minuten koers gezien. Ongelooflijk hoe kapot Kwiat zit op de Cau en dan toch op indrukwekkende wijze de sprint wint. Wat een klasbak!
20 april 2015 07:59
Sterk peloton is een monster, kijk hoe ze Nibali oppakken wie gaat het daarna nog proberen... Onder die druk is het voor de meesten slechts hopen op de puntjes...
20 april 2015 08:47
@coldeportes
Wel goed lezen graag: ik had het over de beste niet over de best geklasseerde Nederlander. Maar misschien is dat voor jou hetzelfde.
Zo vond ik Nibali ook de beste Italiaan, hoewel hij uiteindelijk ergens rond de zestigste plaats eindigde.
Over de beste Pool zullen we het vast wel eens zijn!
20 april 2015 09:41
Leukere koers gezien dan in de afgelopen jaren. Toch ben ik van mening dat er door een aantal aanpassingen in het parcours een mooiere wedstrijd komt dan die wat er nu is.
20 april 2015 10:46
Kwiatkowski is een verdiende winnaar na de blunders die andere ploegen gemaakt hebben.
Ik vind het wel jammer als je rondrijd met de regenboogtrui om, dat deze zelf niets onderneemt, je moet toch tonen dat je ook in het koersverloop die trui waard bent om te dragen. Enkel zijn handje vasthouden en je zo naar de finish laten brengen dat siert een Wereldkampioen niet, je mag dan nog winnen. Een wereldkampioen moet zijn verantwoordelijkheid nemen en ook soms de koers hard maken, dat is dan mijn mening.
20 april 2015 15:34
Oortjes afschaffen....komt de koers ook ten goede
21 april 2015 10:04
Hoogerland gaat trouwens ook met de week beter rijden.
1 4 5 6

Om te reageren moet je ingelogd zijn.