La Redoute, Anna van der Breggen, KNWU, WK veldrijden, Nibali
Van der Breggen wint Waalse Pijl 2017 - foto: ASO
vrijdag 26 januari 2018 om 20:00

La Redoute, Anna van der Breggen, KNWU, WK veldrijden, Nibali

In de nieuwe rubriek Kort Nieuws bundelt WielerFlits nieuws dat te klein is voor een apart bericht, maar dat we jullie niet willen onthouden. Vandaag met nieuws over onder meer de Waalse Pijl, Anna van der Breggen, de KNWU en het WK veldrijden in Valkenburg.

Waalse Pijl over La Redoute

Gisteren berichtten wij over de wildcards die wedstrijdorganisator ASO heeft uitgedeeld voor Parijs-Roubaix, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. De uitnodigingen zijn verstuurd naar Franse en Belgische ProContinentale ploegen, waardoor Roompot-Nederlandse Loterij met lege handen staat. Naast de wildcards maakte de ASO ook de parcoursen bekend en daar wilden we nog even het licht op schijnen. Met name in de nieuwe route van de Waalse Pijl is een aspect dat nadere toelichting verdient. De Ardense semi-klassieker heeft net als Luik-Bastenaken-Luik een passage over La Redoute.

Het peloton moet in totaal elf beklimmingen afwerken, waaronder de Côte de La Vecquée en dus ook de Côte de La Redoute. De finale bestaat uit twee omlopen van 29 kilometer met daarin de Côte d’Ereffe, Côte de Cherave. De finish ligt wederom op de top van de Mur de Huy, die ook nu weer drie keer moet worden beklommen.


Anna van der Breggen verdedigt titel in Ardens drieluik

Dat nieuws werd ook bekendgemaakt op de parcourspresentatie. Christian Prudhomme was verheugd te melden dat de kopvrouw van Boels-Dolmans terugkeert in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. “De UCI moet de deelnemerslijsten nog vrijgeven. Jullie zullen nog even geduld moeten hebben”, vertelde hij volgens het ANP. “Aangezien Boels Dolmans een van onze partners is, kan ik wel al zeggen dat kopvrouw Anna van der Breggen beide wedstrijden zal rijden. Zo staat de beste wielrenster ter wereld zeker aan de start.”


KNWU sticht alumnivereniging

De KNWU heeft ter gelegenheid van het negentigjarige bestaan een alumnivereniging opgericht. “De KNWU-alumni gaan op basis van kennis, ervaring en betrokkenheid proberen een waardevolle bijdrage te leveren aan de Nederlandse wielersport”, zegt initiatiefnemer Vera Koedoder. “Wij zijn een verbindend netwerk dat nieuwe generaties inspireert en enthousiasmeert. Door te adviseren en organiseren verspreiden wij de ware wielerpassie.”

De doelstellingen die de alumnivereniging zich heeft gesteld zijn:

  • Het organiseren van bijeenkomsten bij internationale wedstrijden of kampioenschappen in Nederland (minimaal 1x per jaar) die de onderlinge band versterken
  • Een platform bieden voor (oud-)topwielrenners in Nederland en daardoor de geschiedenis van de wielersport in ere houden
  • Het verbinden en inspireren van wielergeneraties
  • Adviezen en ondersteuning geven aan (oud-) renners of junioren/beloften.
  • Het bestuur van KNWU Alumni zal als klankbordgroep fungeren voor de KNWU

Het bestuur bestaat voorlopig uit zeven met name ex-beroepswielrenners.

  • Vera Koedooder (baan en weg)
  • Jenning Huizenga (baan)
  • Gerben de Knegt (veldrijden en mountainbike)
  • Adrie van der Poel (veldrijden en weg)
  • Johan Reekers (paralympisch weg)
  • Aart Vierhouten (weg)
  • Marianne Vos (weg, baan en veldrijden)

WK veldrijden met handen in het haar om zwijnen

Zwijnen hebben huisgehouden op het terrein waar volgend weekend het WK veldrijden plaatsvindt. Volgens De Limburger hebben de wilde beesten in meerdere grasvelden rondom de Cauberg in Valkenburg gewroet. De organisatie heeft ingegrepen door op passages waar het parcours overheen gaat alvast dranghekken te plaatsen. “Zo is het parcours in elk geval veilig, maar enkele grasvelden waar het publiek moet komen te staan, blijven een makkelijke prooi. Daar kunnen we weinig tegen beginnen”, geeft organisator Gert Veenhuizen aan.

De Belgische crossers gingen al even een kijkje nemen op het klimparcours in Valkenburg, en daar maakte de organisatie een korte video van.


Nibali eerst naar Dubai Tour

Aanvankelijk werd gemeld dat Vincenzo Nibali zijn seizoen begint in de Ronde van Oman, maar aan Cyclingnews wordt gemeld dat de Italiaan een week eerder al zijn opwachting maakt in de Dubai Tour. Nibali moest op het laatste moment afzeggen voor de Vuelta a San Juan vanwege een maagvirus, waardoor zijn programma iets op de schop wordt gegooid.

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
26 januari 2018 20:39
Mooi nieuw parcours waalse pijl, vooral de vecquee met ik neem aan meteen de redoute erachter kan wel voor meer verschil zorgen. KAN!
26 januari 2018 21:18
Is het al bekend of Nibali P-N of de Tirreno gaat rijden dit jaar?

Edit:
Lees net dat hij nog twijfelt of hij überhaupt een voorjaarskoers gaat rijden, maar als hij er een gaat rijden het zeker P-N is.
26 januari 2018 22:14
@Plavka Op 100 km van het einde? Welnee. Al leggen ze de Zoncolan op de route, de WP eindigt gezamenlijk op de muur.
26 januari 2018 22:23
Tenzij het keihard regent wel ja.
26 januari 2018 22:36
Ik vind dat stukje over vdBreggen maar raar. Behalve dat ze al vorig jaar al riep weer van de Ardennen een hoofddoel te zullen maken en ook de afgelopen maand een paar interviews hetzelfde zei, val ik voornamelijk over de regel:
“De UCI moet de deelnemerslijsten nog vrijgeven. Jullie zullen nog even geduld moeten hebben”,
De UCI heeft zeer weinig te maken met deelnemerslijsten, hooguit met welke rensters voor een team rijden of wie er geschorst is. Deelnemerslijsten komen toch echt van de ASO zelf af (of specifieker de tijdswaarnemer die door de ASO is ingehuurd)
27 januari 2018 00:19
Ah fijn, een extra platform voor oud-dopinggebruikers. Gesponsord door de KNWU.
27 januari 2018 01:01
VDB/WP: de 15 teams die automatisch een uitnodiging krijgen zijn ook al bekend, ze hebben echter geen startplicht en ook de 'wild cards' zullen nog niet bekend zijn.
WK: volgens mij mag je onbeperkt op wilde varkens jagen, dan is het probleem zo opgelost.
27 januari 2018 09:02
@busted

Klopt, maar misschien is de groep dan niet meer zo groot. Nu is het massasprint op de muur.
27 januari 2018 13:34
Dacht, die video zal wel verduidelijken waarom zwijnen het parcours zouden hebben vernaggeld. We hebben het tenslotte over veldrijden, en ik weet wat zwijnen kunnen doen, dus zag het probleem al niet echt in in relatie tot veldrijden. Was dus erg benieuwd wat het probleem dan daardwerkelijk zou gaan zijn. Jammer dat er dan een enorme korte video is met nietszeggende beelden en herriemuziek.

Welk doel dient de video?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.