Lachlan Morton reed toch geen record in Everest Challenge
foto: Cor Vos
zaterdag 20 juni 2020 om 12:31

Lachlan Morton reed toch geen record in Everest Challenge

Een week geleden dacht Lachlan Morton nog dat hij de Everest Challenge had voltooid in een recordtijd. Maar de Australische renner had te vroeg gejuicht, want naderhand bleek dat het aantal hoogtemeters niet klopte.

Om aan de vereiste 8848 hoogtemeters te komen had Morton vorige week in Colorado 42 keer Rist Canyon Road beklommen, volgens de populaire wielerapp Strava een klim van 1,93 lengte met een hoogteverschil van 213 meter. Omgerekend zou de Australiër dus 8946 hoogtemeters hebben gemaakt. In een tijd van net geen 7 uur en 33 minuten was hij zeven minuten sneller dan recordhouder Keegan Swenson.

Uit zijn data op Strava bleek na afloop dat Morton tot ‘slechts’ 8509 hoogtemeters was gekomen, wat hij weet aan een ‘data-achterstand door de hoogte’. Zoals bij iedere buitengewone tijd in de Everest Challenge, werd ook de poging van de EF-renner doorgelicht. Toen werd duidelijk dat het segment van Rist Canyon Road is aangemaakt met foutieve hoogtegegevens, schrijft CyclingTips. Het werkelijke hoogteverschil van de klim is 200 meter in plaats van 213.

Zijn 42 ronden zouden hem dus ongeveer aan 8400 hoogtemeters hebben gebracht, bijna 450 meter te weinig voor een geldige Everest-poging. En dus heeft de beheerder van de Everest Challenge, Hells 500, mountainbiker Swenson weer boven aan haar zogenoemde Hall of Fame gezet. Op zijn social media kan Morton er wel om lachen om zijn afgekeurde record. “Het ziet ernaar uit dat ik het nog een keer moet doen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.