Lachlan Morton wint Unbound Gravel, Piotr Havik vierde
foto: Dan Hughes/Unbound
zondag 2 juni 2024 om 08:00

Lachlan Morton wint Unbound Gravel, Piotr Havik vierde

Lachlan Morton heeft Unbound Gravel op zijn naam geschreven. De Australiër – vorig jaar al derde in de gravelkoers – reed geruime tijd samen met Chad Haga op kop van de gravelwedstrijd, die hij na 327 kilometer te snel af was in de sprint. De Deen Tobias Kongstad eindigde als derde, net voor Piotr Havik.

De Hoogmis onder de gravelaars, zo mogen we Unbound Gravel wel omschrijven. Deze graveltocht van liefst 200 mijl, ofwel 327 kilometer, stond zaterdag op het programma. De renners kregen onderweg liefst 299 kilometer aan onverharde wegen voorgeschoteld. Een loodzware wedstrijd, waar mannen als Matej Mohoric, Nederlanders als Joris NieuwenhuisNiki Terpstra, Laurens ten Dam en Belgen als Greg Van Avermaet en Jan Bakelants aan de start stonden.

Pech voor sterke Zonneveld
Wereldkampioen Mohoric stond voor zijn debuut in Unbound Gravel, maar had duidelijk geen last van plankenkoorts. De Sloveen van Bahrain Victorious besloot al in een vroeg stadium de forcing te voeren, maar Mohoric kreeg onderweg af te rekenen met pech en was in de finale in geen velden of wegen meer te bekennen.

Drie renners die zich in de (pre)finale wel wisten te onderscheiden, waren Thijs Zonneveld, Lachlan Morton en Chad Haga. Dit drietal ging op avontuur en wist al snel een mooie voorsprong te vergaren op een eerste achtervolgende groep, met onder meer Van Avermaet, Nieuwenhuis en Ockeloen. Zonneveld kreeg in een kansrijke positie echter af te rekenen met de pechduivel en zag een mooie klassering zo in rook opgaan.

Tweestrijd
Morton en Haga bleven wel gespaard van pech, liepen alsmaar verder uit op de achtervolgers en zo kregen we een tweestrijd om de overwinning. Na ruim negen uur koers bleek Morton de snelste in een sprint-à-deux. Enkele minuten later was het de Deen Tobias Kongstad die beslag wist te leggen op de bronzen plak, door Piotr Havik en Mattia de Marchi te verslaan in een sprint.

Kort daarachter wist Greg van Avermaet een zevende plaats te behalen. Titelverdediger Keegan Swenson finishte slechts als veertiende. Nederlands kampioen gravel Lars Loohuis eindigde als twintigste. Pechvogel Zonneveld kwam uiteindelijk niet verder dan een 31ste plaats. En Mohoric? Die besloot na een frustrerende koers zelfs in de remmen te knijpen, net als zijn Bahrain Victorious-ploeggenoten Łukasz Wiśniowski en Matevz Govekar.

Geerike Schreurs tweede na ware thriller
Bij de vrouwen kregen we ook een sprint om de overwinning, maar kwamen liefst negen rensters nog in aanmerking voor eeuwige gravelroem. De zege ging uiteindelijk naar Rosa Klöser. De 27-jarige Duitse bleek na een nagelbijtende finale en sprint te snel voor de Nederlandse Geerike Schreurs. Paige Onweller snelde naar de derde plaats.

Uitslag flag-us Unbound Gravel 2024 (327 kilometer)
flag-nr1 flag-au Lachlan Morton in 9u11m47s
flag-nr2 flag-us Chad Haga z.t.
flag-nr3 flag-dk Tobias Kongstad op 3m36s
4. flag-nl Piotr Havik op 3m36s
5. flag-it Mattia De Marchi op 3m41s
6. flag-no Simon Nordahl Svensen op 4m41s
7. flag-be Greg Van Avermaet op 4m47s
8. flag-us Payson McElveen op 4m47s
9. flag-at Sebastian Schönberger op 4m47s
10. flag-us Dylan Johnson op 4m47s

14. flag-us Keegan Swenson op 8m49s
20. flag-nl Lars Loohuis op 13m21s
28. flag-be Jan Bakelants op 19m54s
31. flag-nl Thijs Zonneveld op 19m58s
34. flag-nl Jasper Ockeloen op 23m33s
38. flag-nl Joris Nieuwenhuis op 33m18s
42. flag-nl Thomas Dekker op 35m40s
50. flag-nl Laurens ten Dam op 37m35s
51. flag-nl Niki Terpstra op 37m46s

DNF: flag-si Matej Mohoric

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.