Lambrecht wint beloftenversie Luik-Bastenaken-Luik
Foto: Sirotti
zaterdag 15 april 2017 om 16:51

Lambrecht wint beloftenversie Luik-Bastenaken-Luik

Bjorg Lambrecht heeft de beloftenversie van Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. De 20-jarige Belg bleek in de finale de beste van een kopgroep van vier.

Spervuur aan demarrages
De wedstrijd had vandaag wat weg van de klassiekers die we in het Vlaamse voorjaar hebben gezien. Ook in La Doyenne was het al vroeg koers. Zelfs Logan Owen (Axeon Hagens Berman), de winnaar van vorig jaar, sprong mee in de openingsfase van de wedstrijd, maar hij kreeg net als alle andere talloze aanvallers weinig ruimte van het peloton.

De grootste voorsprong van de wedstrijd zagen we pas na honderd kilometer koers. Drie renners reden toen amper anderhalve minuut voor het peloton uit. Het ging daarbij om de Australiër Jai Hindley, die dit jaar als tweede eindigde in de Herald Sun Tour, de Ier Edward Dunbar, die vorige week de beloftenversie van de Ronde van Vlaanderen op zijn naam schreef, en de uit Canada afkomstige Sean Mackinnon. Onze landgenoot Jan Maas zwom een tijdje tussen de kopgroep en het peloton, maar hij wist de aansluiting niet te vinden. De koplopers konden evenmin vooruit blijven. Op La Redoute explodeerde de koers en werden zij ingerekend.

Viertal voorop
Er ontstond vervolgens een nieuwe vluchtgroep. De Belg Bjorg Lambrecht, de Australiër Lucas Hamilton, de Amerikaan William Barta en de Brit James Knox wisten weg te rijden in een lastige finale, met daarin bekende beklimmingen als de Roche aux Faucon en de Côte de Saint-Nicolas. Aan de voet van de laatste helling, de Côte d’Ans op zeven kilometer van het einde, hadden de vier leiders nog dertig seconden voorsprong op een sterk uitgedund peloton.

Dat bleek voldoende om stand te houden, waarna Lambrecht als eerste over de streep kwam. Knox strandde op plaats twee, voor Barta.

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
15 april 2017 17:00
Bjorg Lambrecht wint toch een zware LBL voor renners U23. Een leuke renner en talent, die de heuvels goed verteert.
15 april 2017 17:04
Een quote uit een voorbeschouwing van een paar weken geleden:

Quote:
De kwaliteit van de Belgische beloften blijft al een paar jaren achter op een boel andere landen. Een kwalijke zaak, zeker voor een traditioneel wielerland zoals onze zuiderburen.


Nou ... Lambrecht doet het prima, Philipsen rijdt de pannen van het dak, en dan zwijgen we nog over hét toptalent Van Hooydonck. Zo kwalijk lijkt het me toch allemaal niet.
15 april 2017 17:09
Vorig jaar zijn eigen verwachtingen overtroffen, maar blijft ondertussen gewoon doorgaan. Hij was vorig jaar erg teleurgesteld hier. Reed als eerstejaars tussen de favorieten, tot zijn wiel brak in volle finale en er geen ploegwagen in de buurt was. De rest van het jaar staat bijna volledig in het teken van de Tour de l'Avenir en het WK in Bergen. Benieuwd of hij daar ook zijn talent kan laten zien.
15 april 2017 17:37
@Flashke: En dan volgend jaar prof bij Lotto Soudal heb ik van Marc Sergeant gehoord? (of dat zou toch de bedoeling zijn).
15 april 2017 17:38
Enorme nipte sprint trouwens, Knox gaat balen. Hamilton uiteindelijk ook als derde op het podium om één of andere reden.
15 april 2017 17:41
Verschroeiend hard gereden met 40 gemiddeld, kunnen de profs een puntje aanzuigen.
15 april 2017 17:47
@Silenthill
Die voorbeschouwing ging over een heel andere koers dan deze. Lambrecht is uiteraard een groot talent, voor klimkoersen weliswaar. Van Hooydonck werd ook in dat stuk aangehaald, evenals in RVV U23. Daar was hij namelijk mijn topfavoriet, ware dat hij niet startte. Philipsen is op zijn beurt bezig aan zijn eerste maanden bij de beloften. De overstap van junioren naar beloften verloopt echter lang niet altijd vlekkeloos. Dus hem ten tijde van GW al aan te merken als talent ging toen niet, hè. Bij de wijsheid van nu, was dat een ander geval geweest.
15 april 2017 18:15
@samamba
Nee, normaal gezien niet. Hij had last van een gebroken voet, en zag daardoor niet de gewenste progressie. Zijn oorspronkelijke plan was 2018 of 2019, maar hij verkiest nu toch 2019.
15 april 2017 18:28
@Flashke:
Vreemd dan dat Sergeant toch gewag maakte van zijn "prof-worden" volgend jaar. Ik had ook wel gelezen dat Bjorg zelf deze winter zei na zijn voetbreuk dat hij misschien nog een jaartje extra erbij deed, maar het interview met Sergeant was van 2 weken terug. Heb jij een persoonlijke link met Bjorg waardoor je meer weet?

Hij lijkt me trouwens echt wel prof klaar als hij zo voort doet dit jaar.
15 april 2017 18:56
@samamba
Ik ben goed bevriend met iemand die dicht bij hem staat, en hij zei dat Lambrecht zelf het niet te snel wil laten gaan. "ge moe nie zuu rap willen lopen, als ge nog maar nie eens deftig kunt stappe." Waarover ik spreek is wel al enkele maanden geleden, eventuele wijzigingen in die plannen zijn best mogelijk.
15 april 2017 19:34
Met daarbij maatje Harm Vanhoucke hebben de Belgen waarschijnlijk de sterkste klim lichting van de afgelopen 10 jaar.
15 april 2017 21:54
Hoe zit 't eigenlijk met Steff Cras, die vorig seizoen toch ook goed bezig was. Ik dacht toen wel een leuke renner voor TLJ; zijn trainer heeft toch ook Lars Boom en Jurgen van den Broeck onder zijn hoede.
15 april 2017 23:42
@Kelderman: Steff is zwaar gevallen eerder dit seizoen en is nog maar net terug in competitie.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.