Lampaert: “Heel onwennig om te horen dat ik kopman ben”
foto: Cor Vos
maandag 18 februari 2019 om 17:07

Lampaert: “Heel onwennig om te horen dat ik kopman ben”

Yves Lampaert is een van de nieuwe kopmannen binnen Deceuninck-Quick Step. Mede door het vertrek van Niki Terpstra zal de Belgische kampioen opschuiven in de hiërarchie van het voorjaar. “Ik heb mijn plaats wel opgeëist en de voorbije jaren toch getoond dat ik kan meedoen in de klassiekers”, zegt hij tegen Sporza.

Twijfelaar
“Ik sta op gelijke hoogte met Gilbert en Stybar. Dat kunnen we ook uitspelen door met meerdere kopmannen in de finales te zitten”, blikt Lampaert vooruit op de aankomende kasseienwedstrijden. “Het is voor mij heel onwennig om te horen dat ik kopman ben. Ik ben van nature een beetje een twijfelaar. Dat is typisch Vlaams, denk ik. Ik ben bescheiden en blijf gewoon altijd hard werken.”

“Als je te ambitieus bent, komt dat overmoedig over en dat wil ik ook niet”, kijkt Lampaert in de spiegel. “Het ligt niet in mijn karakter. Ik kom liever bedrogen uit in mijn voordeel. Daarmee bedoel ik dat als ik zeg dat ik ga presteren en dat lukt niet, dat ik dan ontgoocheld ben. Het omgekeerde is beter.”

‘Hoop dat ik kan bevestigen’
Pas na het voorjaar wil de Belgische kampioen op de weg beoordelen of hij geschikt is voor het kopmanschap. “Ik ben 27 jaar en mijn beste jaren komen er nu aan. Ik hoop dat ik kan bevestigen. Er hebben al veel renners de stempel van kopman gekregen en het jaar daarna moeten ze dan al een stap terugzetten. Ik hoop dat dat niet gebeurt”, zegt de tweevoudig winnaar van Dwars door Vlaanderen.

“Het is niet simpel om met veel druk te koersen”, weet hij. “Hoe Gilbert en Boonen dat jarenlang gedaan hebben, dat is echt straf. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Dat ligt voor een stuk ook wel in hun karakter, maar ik leer ook wel van hen. Zo mag je na een koers niet te lang blijven piekeren, maar meteen denken aan de volgende kans.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.