Lampre-Merida trekt zich terug uit MPCC
dinsdag 10 maart 2015 om 08:37

Lampre-Merida trekt zich terug uit MPCC

Lampre-Merida heeft zich teruggetrokken uit de MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport. Volgens de Italiaanse ploeg kunnen ze de regels van de organisatie onmogelijk toepassen in verhouding met andere regels en wetten. 

In een persbericht laat de World Tour-formatie weten dat het besluit te maken heeft met de dopingzaak rond Diego Ulissi. Volgens de regels van het MPCC zou de Italiaan twee jaar moeten wachten voor hij weer op het hoogste niveau zou mogen acteren na zijn schorsing. Deze loopt op 28 maart af. Lampre-Merida is echter van mening dat het de renner moet opstellen vanwege het arbeidsrecht en de regels van de Internationale Wielerunie UCI.

De ploeg zegt zich in het verleden altijd aan de regels van de beweging te hebben gehouden, maar dat een lidmaatschap nu niet houdbaar is. De Italianen gaan in de toekomst een nieuw lidmaatschap overwegen.

Ulissi zal op 6 april zijn rentree maken in de Ronde van het Baskenland. De Italiaan werd betrapt op het gebruik van salbutamol tijdens de Giro d’Italia van 2014, waarin hij twee ritten won.

RIDE Magazine
40 Reacties
Sorteer op:
10 maart 2015 08:43
"Wij zijn tegen doping en willen die schijn graag hooghouden, maar als het niet uitkomt dan kiezen we voor de centen"
10 maart 2015 08:45
"De Italianen gaan in de toekomst een nieuw lidmaatschap overwegen."

Dat slaat nog wel alles. Als het niet uitkomt, stap je er uit om daarna weer lekker lid te worden.
10 maart 2015 08:45
Eruit tot april en dan er weer in. Super oplossing. Iedereen blij. :)
10 maart 2015 08:51
ik geloof niet in geloofwaardigheid. :p
10 maart 2015 08:53
Tot zover de geloofwaardigheid van Lampre- Merida
10 maart 2015 08:53
Ze zijn iig in één klap een stuk geloofwaardiger geworden dan sommige andere ploegen die er lid van zijn.
10 maart 2015 09:06
Bijzonder opportunistisch uiteraard, maar tegelijkertijd ook een goede aanleiding om eventuele conflicten tussen MPCC-regels en (inter-)nationaal recht aan de orde te stellen.

In een feitelijk conflict met UCI-regels geloof ik niet 1-2-3, dat heeft de praktijk toch wel uitgewezen.
10 maart 2015 09:13
Wat een farce. Nu het even niet in hun straatje past, komen ze erachter dat ze zich niet kunnen houden aan de regels waar ze zelf hun handtekening onder hebben gezet maar ze zullen later het lidmaatschap wel weer eens heroverwegen als het hen wat beter uitkomt.
10 maart 2015 09:18
Ze zijn in ieder geval niet hypocriet lol. Zouden wel moeten verbannen worden en geen tweede aansluiting mogelijk. Ze willen geloofwaardig zijn maar het mag geen geld kosten natuurlijk. Ook wel belachelijk dat MPCC langer wil schorsen als UCI nodig acht. Ze gaan erover...ze gaan er echt allemaal zwaar over. They all lost there way. Zou graag eens op zo een meeting zijn wat een kolder.
10 maart 2015 09:19
Wat verwachten jullie eigenlijk van een Ulissi dit jaar? Om het is over een andere boeg te gooien ;)
10 maart 2015 09:20
Dat Ulissi vanaf 6 april alweer op de fiets mag zitten is sowieso een aanfluiting.
10 maart 2015 09:23
Als de claim: "Lampre-Merida is echter van mening dat het de renner moet opstellen vanwege het arbeidsrecht en de regels van de Internationale Wielerunie UCI." waar is, dan is de MPCC ook een farce en een opportunistische bedoening. En ongeloofwaardig.

Beter zou het zijn, denk ik, om de regels van het MPCC te blijven volgen en dan te wachten tot Ulissi om arbeidsrechtelijke redenen naar de rechter stapt. Die zou dan uitspraak kunnen doen. MPCC zou uit die uitspraak conclusies over zijn regels moeten trekken.
10 maart 2015 09:27
Lachwekkend dit, mpcc hanteert een andere regel dan de uci!
Dus gek is het niet wat Lampre doet, ze hanteren de uitspraak van de uci, simpelweg omdat het een officieel feit is. Dat de mpcc dat anders ziet, is tegenstrijdig en zegt veel over de verschillende inzichten van alle betrokken partijen in de wielersport.

Logisch dat sommige ploegen er niet aan willen meewerken, je hebt een uci licentie en die geeft je een bestaansrecht!
10 maart 2015 09:28
Het MPCC is machteloos zolang de koersen zich niet volledig bij hen aansluiten, als je ploegen zonder lidmaatschap koersen kan weigeren (buiten de WT om) dan heb je een stok achter de deur. Maar blijkbaar is dat niet te realiseren.
10 maart 2015 09:32
Staan de regels en het lidmaatschap-gevolgen dan niet standaard in een Lampre-contract? Wat is dan het nut van lid worden? Oja gratis de schijn ophouden voor de buitenwereld. Als er nog twijfels waren over deze traditiegetrouwe dopingploeg is er nu wel de bevestiging. Heb horen zeggen dat Lampre een nieuwe beweging wil starten voor een wielrennen in de realiteit onder het mottto "wie niet weg is is gezien"
10 maart 2015 09:41
@zoetepap

Het gaat hier niet om Lampre als zijnde een doping ploeg is wel of niet.
Feit is dat Ullisi zijn straf heeft gehad zoals de uci heeft bepaald, en dat de mpcc een totaal andere handhaving uitvoert.

Zoiets als dat de politie iemand beboet voor te hard rijden en een stadswacht vindt dat die boete hoger had moeten zijn.
10 maart 2015 10:01
Dit wisten ze al vroeger. Plus Lampre bevestigd dat Ulissi niet als voorbeeld moet genomen worden voor een geloofwaardiger wielrennen als dat van de UCI. UCI is te laks...Lampre hypocriet en Mpcc ongeloofwaardig. Als ik te hard ben sorry maar 6maandjes voor een (sub)topper is als een betaald verlof in de winter. Ik ben voor een strengere anti-dopingaanpak maar er is nog veel werk. Voor mij is het nog steeds een vorm gedoogbeleid en ik geloof niet dat Cookson dat gaat veranderen. Alleen de extremen worden er uit gehaald als dat al lukt.
10 maart 2015 10:26
Het geeft maar weer eens aan hoe belachelijk is dat er verschillende organisaties regels bedenken in deze sport. Dat de MPCC hierin roomser wil zijn dan de UCI kan ik nog inkomen maar probeer dat maar eens uit te leggen aan een wielervolger.
Laat de MPCC liever in gesprek gaan met de UCI hoe de aanbevelingen uit dat mooie rapport in de praktijk toe te passen.
10 maart 2015 10:29
Had LLS ook niet een zaak tegen Blanco die hij won indertijd?
Dan betaal je als ploeg iemands salaris, dan betaal je mpcc lidmaatschap en vervolgens betaal je ook nog advocaatkosten en mag je een schadevergoeding aan de renner betalen omdat je die niet hebt opgesteld. Als team zit je dan gevangen in een web van tegenstrijdige regelgeving. Daar actie op ondernemen is gewoon goed management.
Het is dan toch aan de UCI en MPCC om hierop te reageren met eenduidige regelgeving die in overeenstemming is met de wet?
10 maart 2015 10:46
Toch kan ik geen sympatie hebben met Lampre. Arbeidsrecht...is dat ook geen loon krijgen voor te trainen? Als je als wielrenner zelf mag bepalen waar en wanneer je rijdt dan moeten ze ook individuele gesponserde toelaten in de WT. Nog iets voor Dekker ofzo.
10 maart 2015 10:55
Zolang er verschillende organisaties verschillende sancties uitspreken staat het de ploeg volledig vrij om de piste te kiezen die hun duurbetaalde, al dan niet doperende toprenner weer de straat op krijgt. Goede actie van Lampre dus.
10 maart 2015 11:21
Quote van wulu - 10 maart 2015 om 09:41:
@zoetepap
Het gaat hier niet om Lampre als zijnde een doping ploeg is wel of niet.
Feit is dat Ullisi zijn straf heeft gehad zoals de uci heeft bepaald, en dat de mpcc een totaal andere handhaving uitvoert.
Zoiets als dat de politie iemand beboet voor te hard rijden en een stadswacht vindt dat die boete hoger had moeten zijn.'


Onzinnige vergelijking. Het gaat hier niet om het opleggen van een straf, Ulissi staat immers vrij om gewoon weer te koersen. Alleen niet bij een MPCC-ploeg, want die hebben zelf afgesproken om zulke renners niet in hun ploeg op te nemen. Dat is dus een verplichting die de ploeg aan zich zelf oplegt, de renner staat daarbuiten en wordt er niet direct door gestraft.

Lampre vindt op dit ogenblik het behouden van Ulissi belangrijker dan de MPCC en dat is hun goed recht. Maar kom daar dan ook eerlijk voor uit en dat is wat Lampre nu niet doet. Lampre heeft zichzelf in deze situatie gebracht door Ulissi niet te ontslaan aan de hand van zijn positieve dopingtest. Dan de MPCC beschuldigen vind ik een enorm zwaktebod en zwaar onterecht. Ben ook razend benieuwd welke UCI-regel er zogenaamd overtreden zou worden.
10 maart 2015 11:22
De piste van een ongeloofwaardig wielrennen dus. Moreel slechte aktie maar sportief gezien kan Ulissi nog een mooie overwinning boeken voor Lampre. Achja dit geeft toch een extra sausje aan het wielrennen. Doping heeft een cultstaat...stel je voor nooit geen schandalen meer. Maar op deze manier met het handhaven van ex-gebruikers vind ik erover en dan doel ik vooral op Astana ook nu. Wegdenken maar en genieten van de koers.
10 maart 2015 11:24
Quote van "inlinewout - 10 maart 2015 om 10:29":
Had LLS ook niet een zaak tegen Blanco die hij won indertijd?
Dan betaal je als ploeg iemands salaris, dan betaal je mpcc lidmaatschap en vervolgens betaal je ook nog advocaatkosten en mag je een schadevergoeding aan de renner betalen omdat je die niet hebt opgesteld. Als team zit je dan gevangen in een web van tegenstrijdige regelgeving. Daar actie op ondernemen is gewoon goed management.


Schadevergoedingen voor het niet opstellen van de renner? Eh wat? Er is geen opstelverplichting of zo hoor, hooguit een verplichting tot het doorbetalen van de renner tot einde contract. En dat contract had gewoon al afgelopen kunnen zijn als ze Ulissi normaal hadden ontslagen.
10 maart 2015 12:03
Ulissi lacht in zijn vuistje en puft er zo weer op los.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.