Lance Armstrong kreeg in 2009 bijna miljoen voor terugkeer in Tour Down Under
foto: Cor Vos (archief)
maandag 1 april 2019 om 19:03

Lance Armstrong kreeg in 2009 bijna miljoen voor terugkeer in Tour Down Under

De Australische staat South Australia heeft Lance Armstrong bijna een miljoen euro gegeven als hij zijn comeback zou maken in de Tour Down Under van 2009. Daarmee wilde het de wedstrijd meer aanzien geven.

Armstrong stopte na het seizoen 2005 met wielrennen, maar maakte na drie jaar afwezigheid zijn comeback in de Tour Down Under. Dat deed de Texaan destijds namens Astana. Volgens de huidige minister van financiën heeft Armstrong (omgerekend) 1,5 miljoen Australische dollar ontvangen om aan de start te staan.

Geheim
Ook in 2010 en 2011 reed Armstrong, die door dopinggebruik onder meer zeven eindzeges in de Tour de France kwijtraakte, de WorldTour-wedstrijd Down Under. Vanwege een geheimhoudingsclausule van tien jaar mag over die financiële contracten nog niets gezegd worden.

“Het optreden van Lance in de Tour Down Under kwam op een moment dat hij beschouwd werd als de grootste wielrenner ter wereld”, zegt Leon Bignell, de Australische minister van Sport. Het was nog voor de dopingbekentenis van Armstrong. “Hij zorgde dat iedereen keek naar South Australia toen hij hier reed, waarmee hij de wedstrijd naar een heel nieuw niveau tilde. De deelstaatregering is deze manier blijven benutten en heeft er zo voor gezorgd dat het aantal bezoekers bleef stijgen, zelfs na de laatste deelname van Lance.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.