Landa over zijn aanval: “Ik zag een mogelijkheid”
foto: Cor Vos
donderdag 30 mei 2019 om 14:48

Landa over zijn aanval: “Ik zag een mogelijkheid”

Mikel Landa mag dan ploeggenoot zijn van rozetruidrager Richard Carapaz, de Spaanse klimmer krijgt de vrijheid om aan te vallen. Zo ook in de zeventiende etappe naar Anterselva. “Ik zag een mogelijkheid om te gaan. Het was een geïmproviseerde aanval”, zo liet Landa weten na de finish.

Het is niet de eerste keer dat Landa niet de volledige vrijheid krijgt om zijn eigen koers te rijden. Zo moest hij in het verleden werken voor renners als Chris Froome en Fabio Aru. De sierlijke klimmer maakt deze Giro bergop een ijzersterke indruk, maar moet ook rekening houden met zijn ploegmaat en leider Carapaz.

Toch viel Landa aan op de beklimming naar Anterselva. De renner van Movistar wist tijd te pakken op de overige klassementsrenners, waardoor hij nog altijd uitzicht heeft op het podium. “Ik zag een mogelijkheid om aan te vallen. De favorietengroep was langgerekt en er was bovendien zijwind.”

Zijn werkgever Movistar gaf Landa de ruimte om te demarreren. “Maar weinig ploegen hebben een numeriek overwicht. Bovendien is het mogelijk om te profiteren van het werk van concurrenten, als er een ploeggenoot voorop rijdt. Het is altijd goed om extra tijd te pakken”, aldus Landa.

Jacht op het podium
Het is duidelijk: de 29-jarige klimmer hoopt in Verona op het eindpodium te staan. Zijn achterstand op Primož Roglič – de nummer drie in het klassement – bedraagt 47 seconden. Gelukkig voor Landa staan er nog twee bergetappes op het programma. “Er kan nog van alles gebeuren”, blijft hij optimistisch.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.