Landa wint koninginnenrit Tirreno-Adriatico, Caruso is de nieuwe leider
foto: LaPresse/Fabio Ferrari
zaterdag 10 maart 2018 om 16:51

Landa wint koninginnenrit Tirreno-Adriatico, Caruso is de nieuwe leider

Mikel Landa heeft de koninginnenrit in de Tirreno-Adriatico op zijn palmares bijgeschreven. Na een merkwaardige rit, waarin Dumoulin moest opgeven en Thomas en Froome in de slotkilometers uit het groepje der favorieten wegvielen, toonde Landa zich de sterkste na een aanval op vier kilometer van de meet. Damiano Caruso eindigde op zes seconden van Landa en is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Op vrijdag werden de eerste krachtsverschillen tussen de favorieten duidelijk, waar Primož Roglič de rit naar zijn hand zette en renners als Miguel Ángel López en Fabio Aru direct een handvol seconden verloren. Met de rit van vandaag, met aankomst in het besneeuwde  skidorp Sarnano Sassotetto, zouden de krachtsverschillen zich verder openbaren.

Zes renners beproeven hun geluk
Antoine Duchesne (Groupama-FDJ), Jacopo Mosca (Willier Triestina-Selle Italia), Nicola Bagioli (Nippo-Vini Fantini-Europa Ovini), Krists Neilands (Israel Cycling Academy), Alexander Vlasov (Gazprom-Rusvelo) en Mads Pedersen (Trek-Segafredo) namen het hazenpad in de koninginnenrit. Een lange vlucht werd het voor de zes renners; langer dan tweehonderd kilometer reden zij voor het peloton uit met een maximale voorsprong van zes minuten, die zij lang wisten vast te houden.

Tom Dumoulin valt uit de wedstrijd
In de kopgroep groeide en slonk de voorsprong af en toe een beetje, maar verder gebeurde er niet zo veel, terwijl in het peloton Dumoulin naar de grond ging. Voor Dumoulin was het zijn zoveelste teleurstelling van het seizoen, waarin hij al diverse malen te maken kreeg met pech. Gedesillusioneerd stapte de Nederlander uit de wedstrijd. De schade; een aantal kneuzingen en schaafwonden.

Ángel López steekt lont in het kruitvat
In de laatste twintig kilometer werd de overgebleven voorsprong van het peloton in rap tempo weggewerkt. Met nog 7,5 kilometer te gaan waren Vlasov en Neilands de laatsten die werden ingerekend. Vlak daarvoor zag Roglič zijn kans op nieuw dagsucces verdwijnen door pech met zijn fiets. Het was wachten op de eerste aanval. Die aanval kwam van Ángel López na voorbereidend werk van ploeggenoot Kangert. De Colombiaan sloeg meteen een gat en Aru, Rafal Majka en Ben Hermans zagen zich genoodzaakt te reageren. Sky bleef des Sky´s rustig en posteerde zich op kop van het groepje der favorieten om de vier mannen op kop terug te halen.

Drama voor Sky, Landa snelt naar ritwinst
Vooraan viel Ángel López weg door kramp. In zijn plaats kwam Mikel Landa, die de sprong maakte vanuit het groepje der favorieten, waar Chris Froome het tempo van zijn eigen ploeg niet meer kon volgen. Ook leider Geraint Thomas viel uit die groep weg na een lekke band. Voor Bennett was dit het teken om uit het groepje der favorieten weg te rijden. Met een machtige demarrage reed hij zich naar de kop van de koers, waar hij uiteindelijk net wat kracht tekort kwam om Landa van de ritwinst te houden. Caruso eindigde net als Kwiatkowski op zes seconden van winnaar Landa en zijn de nieuwe nummers één en twee in het klassement.

RIDE Magazine
76 Reacties
Sorteer op:
10 maart 2018 17:03
@leegloper haha, ik hapte bijna.

Genieten van de Kelderman, hou vol!
10 maart 2018 17:03
@leegloper
Als je de Tdf zeges van Froome wegdenkt is het eigenlijk ook een slechte wielrenner zonder overwinningen. ;)
10 maart 2018 17:03
@leegloper
"Gelukkig maar, want als je de winst van Roglic gisteren en de ritzeges van Groenewegen enzo wegdenkt, is het natuurlijk nog niet veel met TLJ dit jaar."

Dit is een grapje toch? Als je alle overwinningen van een ploeg doet wegdenkt heeft natuurlijk geen enkele ploeg een goed jaar.
10 maart 2018 17:04
Nee dat is Jensen niet. Jensen heeft rugnr 74, Kwiat 174. Daar zit de fout bij de tijdswaarnemer.
10 maart 2018 17:05
@Leegloper wat is dat voor 'n verschrikkelijke dooddoener? Als je de ronde overwinningen van Froome de laatste jaren wegdenkt was het ook niet veel voor Sky... Nee want Roglic, Bennett & vooral Groenewegen behalen deze resultaten allemaal individueel zonder ondersteuning van de ploeg? Man man man het is voor sommigen ook nooit goed.
10 maart 2018 17:05
Dat meen je toch niet serieus Leegloper? Als de TLJ kopmannen nu al zoveel zeges in de wacht slepen, hoe kun je dan zeggen dat het nog niet veel is dit jaar?
10 maart 2018 17:11
Jullie happen wel lekker op leegloper. Afgelopen dagen WF reacties niet gevolgd?
10 maart 2018 17:12
@melkzuur dit is tirreno, Poels was in PN.
10 maart 2018 17:13
@Leegloper, dat er nu nog mensen zijn die niet begrijpen dat dit een (leuk) grapje is....
10 maart 2018 17:14
Kelderman 2e of 3e in het AK? ProCycling zegt 2e, Sporza 3e ??
10 maart 2018 17:17
kwiatovski staat 2de in het klassement
10 maart 2018 17:17
@mensen,
Een paar dagen terug had iemand serieus zo'n redenering over TLJ. Dat was nog voor de overwinning van Roglic. Sindsdien is het een grapje op het forum, maar blijkbaar nog niet bij iedereen bekend.

edit: Ik vind dat TLJ dit jaar goed gestart is en ik verwacht dat dat wegdenklijstje alleen maar langer gaat worden.
10 maart 2018 17:17
Natuurlijk, zonder die renners zou het niet veel zijn, maar dat is bij elke ploeg zo. Al moet ik wel zeggen dat het bij Lotto Jumbo extremer is.

De helft die daar rijdt had net zo goed accountant of patatboer kunnen worden. Er rijden bij de ploeg teveel renners die zelf niks kunnen. Zo worden de problemen bijvoorbeeld groot als we straks te horen krijgen dat Roglic een zware blessure heeft opgelopen..
10 maart 2018 17:19
Was een grapje van Leegloper omdat Schipperaar een paar dagen terug hier met veel aplomb stelde dat TLJ's seizoen tot nu toe heel weinig voorstelde als je hun overwinningen niet meetelt.

En dat de Sunweb renners ook veel dikkere tranen huilen als ze afstappen.
10 maart 2018 17:19
Mooi voor Caruso! Echt top. Het is te hopen dat de 'Sky karma' doorzet tot ze verandwoordelijkheid nemen voor hun gesjoemel.
10 maart 2018 17:21
Aha, Kwiatkowski zat er blijkbaar dus toch bij. Dan wordt het voor Wilco wel moeilijk om dit rondje te winnen. Jammer.
10 maart 2018 17:23
@Nul verstand
Ik zie niet in waarom dat bij LottoNL extremer is dan bij ploegen als Astana, Bora, EF Education First, Trek, Sunweb, etc., etc.. Alleen de topploegen (BMC, Sky, Etixx, etc.) zijn voor hun onverwinningen en andere top prestaties niet afhankelijk van maar een paar wielrenners.
10 maart 2018 17:24
Kelderman moet in staat zijn de Tirreno te winnen met afsluitende tijdrit. Morgen overleven en hij wint over een paar dagen de ronde.
10 maart 2018 17:27
Ziet er goed uit voor Kelderman maar als we 1 ding hebben geleerd afgelopen periode is dat we ons niet rijk moeten rekenen. In mijn hoofd had Poels al P-N gewonnen en Dumoulin op voorhand al Abu Dhabi en de T-A.
10 maart 2018 17:28
@hugenholz, maar dan moet hij 10 seconden sneller van Kwiat fietsen en Thomas op 15 sec houden. Dat lijkt me nog niet evident.
10 maart 2018 17:33
Bij leegloper is het glas duidelijk half leeg. Kelderman leek mij het de hele klim moeilijk te hebben, maar op het laatst leek hij toch nog wel wat in de bidon te hebben. Fraai decor zo in de sneeuw en Landa echt wel sterk. Verder helaas een domme Roglic actie gezien. Damned!
10 maart 2018 17:39
Stand is aangepast zo te zien. Kwiatkowski tweede op 1 sec in GC en Kelderman dus derde
10 maart 2018 17:41
@horsem Het AK werd opeens veranderd. Kwiat nu opeens weer terug op 2. Dat verandert de zaak. Gat met Caruso is te overzien met Kwiat wordt dat inderdaad lastig. Dan wint Kwiat hem. Afsluitende tijdrit is maar 10 km zie ik Thomas niet goed maken op Kwiatkowski. Kelderman net voor Thomas in het AK.

AK na de tijdrit
1. Kwiatkowski
2. Kelderman
3. Thomas
10 maart 2018 17:41
Kwiat zat er dus wel gewoon bij. Zal het rondje winnen. Kelderman podium moet lukken en zou mooi zijn!
10 maart 2018 17:51
@nulverstand
Voor accountant moet je wel kunnen rekenen maar groot gelijk natuurlijk, ben je niet sterk in de breedte en Roglic valt weg blijft er weinig over. Bennett vaak ook te kwetsbaar als bioman.
@ll
Niet meer doen hè, grappig zijn wordt niet door iedereen begrepen maar gelukkig zijn er altijd bereid om het uit te leggen hier in een tranendal.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.