Landa wint koninginnenrit Tirreno-Adriatico, Caruso is de nieuwe leider
foto: LaPresse/Fabio Ferrari
zaterdag 10 maart 2018 om 16:51

Landa wint koninginnenrit Tirreno-Adriatico, Caruso is de nieuwe leider

Mikel Landa heeft de koninginnenrit in de Tirreno-Adriatico op zijn palmares bijgeschreven. Na een merkwaardige rit, waarin Dumoulin moest opgeven en Thomas en Froome in de slotkilometers uit het groepje der favorieten wegvielen, toonde Landa zich de sterkste na een aanval op vier kilometer van de meet. Damiano Caruso eindigde op zes seconden van Landa en is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Op vrijdag werden de eerste krachtsverschillen tussen de favorieten duidelijk, waar Primož Roglič de rit naar zijn hand zette en renners als Miguel Ángel López en Fabio Aru direct een handvol seconden verloren. Met de rit van vandaag, met aankomst in het besneeuwde  skidorp Sarnano Sassotetto, zouden de krachtsverschillen zich verder openbaren.

Zes renners beproeven hun geluk
Antoine Duchesne (Groupama-FDJ), Jacopo Mosca (Willier Triestina-Selle Italia), Nicola Bagioli (Nippo-Vini Fantini-Europa Ovini), Krists Neilands (Israel Cycling Academy), Alexander Vlasov (Gazprom-Rusvelo) en Mads Pedersen (Trek-Segafredo) namen het hazenpad in de koninginnenrit. Een lange vlucht werd het voor de zes renners; langer dan tweehonderd kilometer reden zij voor het peloton uit met een maximale voorsprong van zes minuten, die zij lang wisten vast te houden.

Tom Dumoulin valt uit de wedstrijd
In de kopgroep groeide en slonk de voorsprong af en toe een beetje, maar verder gebeurde er niet zo veel, terwijl in het peloton Dumoulin naar de grond ging. Voor Dumoulin was het zijn zoveelste teleurstelling van het seizoen, waarin hij al diverse malen te maken kreeg met pech. Gedesillusioneerd stapte de Nederlander uit de wedstrijd. De schade; een aantal kneuzingen en schaafwonden.

Ángel López steekt lont in het kruitvat
In de laatste twintig kilometer werd de overgebleven voorsprong van het peloton in rap tempo weggewerkt. Met nog 7,5 kilometer te gaan waren Vlasov en Neilands de laatsten die werden ingerekend. Vlak daarvoor zag Roglič zijn kans op nieuw dagsucces verdwijnen door pech met zijn fiets. Het was wachten op de eerste aanval. Die aanval kwam van Ángel López na voorbereidend werk van ploeggenoot Kangert. De Colombiaan sloeg meteen een gat en Aru, Rafal Majka en Ben Hermans zagen zich genoodzaakt te reageren. Sky bleef des Sky´s rustig en posteerde zich op kop van het groepje der favorieten om de vier mannen op kop terug te halen.

Drama voor Sky, Landa snelt naar ritwinst
Vooraan viel Ángel López weg door kramp. In zijn plaats kwam Mikel Landa, die de sprong maakte vanuit het groepje der favorieten, waar Chris Froome het tempo van zijn eigen ploeg niet meer kon volgen. Ook leider Geraint Thomas viel uit die groep weg na een lekke band. Voor Bennett was dit het teken om uit het groepje der favorieten weg te rijden. Met een machtige demarrage reed hij zich naar de kop van de koers, waar hij uiteindelijk net wat kracht tekort kwam om Landa van de ritwinst te houden. Caruso eindigde net als Kwiatkowski op zes seconden van winnaar Landa en zijn de nieuwe nummers één en twee in het klassement.

RIDE Magazine
76 Reacties
Sorteer op:
10 maart 2018 18:12
@ll en schip, wie bedoelen jullie dan bij TLJ? Lindeman of Wynants ofzo, of Bouwmans? Zijn die nou echt zo veel slechter dan, zeg Tusveld of Hofstede?
10 maart 2018 18:21
Wielerflits waar is de volledige uitslag van vanmiddag????
10 maart 2018 18:21
@horsm
Als je nog altijd niet inziet dat TLJ op het scherpst vd snede praktisch altijd moet passen omdat de motor te klein is vergeleken met de echte kanonnen, tja..
Als Gesink al niet kan volgen kan Wynants/Lindeman hem moeilijk op sleeptouw nemen en wordt de sfeer er ook niet beter op bij alleen wat kruimels oprapen.
Hofstede blijft idd nog achter maar zijn vader verteerde de bergen ook moeilijk, hopelijk komt ie erdoor in de veronderstelling dat de appel niet altijd onder de boom hoeft te blijven liggen.
10 maart 2018 18:22
Mooie prestatie van Wilco.
10 maart 2018 18:36
Was het motortje van Froome aan het "PUFFEN"?
10 maart 2018 18:41
Over ll gesproken, waar is die andere gebleven (lyndalidd of zoiets)? Normaal tikt die tig posts op een dag en nu komt die niet meer erin voor.
10 maart 2018 18:43
@schipperaar
LottoNL heeft inderdaad geen brede top maar dat hebben bijna alle ploegen die niet bij de top (Etixx, Sky, BMC, etc.) horen niet. Zelfs zonder Boom (hartproblemen) en Gesink (wervelbreuk) heeft LottoNL met Kruijswijk, Roglic, Bennett, Groenewegen en Van Poppel een redelijk aantal kopmannen die goede prestaties voor ze kunnen behalen. Van hun horen misschien alleen Roglic (korte rondes en tijdrijden) en Groenewegen (sprinten) bij de absolute top op hun gebied maar hoeveel wereldtoppers hebben Astana, Bora, Dimension Data, FDJ, UAE, etc., etc..?
10 maart 2018 19:11
@john bidon hij is er nog wel maar minder frequent volgens mij.
Wie ik al een tijd mis.... nederbelg
:(
10 maart 2018 19:11
Leuke rit. Kelderman staat hoog en moet dat vast kunnen houden.
10 maart 2018 19:14
En wat is die Froome een brutaal lelijke fietser. Het ziet er echt werkelijk niet uit. Mochten er ook punten voor stijl vergeven worden dan serieus 0,0 voor hem. Kanonne. En stiekem vind ik het mooi dat hij niet kan volgen. Gelukkig hebben er een stuk of 15 andere Sky renners een brommer ingeslikt.
Mooie laatste klim al met al. Majka, Superman Lopez, Bennett, Landa, Aru... heerlijk! En Bennie Hermans voor eigen kans. Was ook niet verkeerd toch?
10 maart 2018 20:06
@teunster. Volledig mee eens. Froome op een fiets is echt niet om aan te zien.
10 maart 2018 20:10
Gaat Keldermerckx iedereen oprollen in de afsluitende tijdrit?
10 maart 2018 20:15
Keldermeintjes is toch iets accurater.
10 maart 2018 20:17
Bij Froome heb je het idee dat ie per ongeluk in het peleton beland is, aan de andere kant kan ie wel verschrikkelijk diep gaan. Moet pijn doen zo geisoleerd rond te rijden waar weinigen hem een oog lijken te gunnen.
10 maart 2018 20:33
“Vlak daarvoor zag Roglič zijn kans op nieuw dagsucces verdwijnen door pech met zijn fiets.”
Nou, dat was geen pech maar gewoon een schlemielige actie door het achterwiel van zijn voorganger aan te tikken.

“Ook leider Geraint Thomas viel uit die groep weg na een lekke band.”
Thomas had geen lekke band maar een probleem met zijn ketting.
10 maart 2018 20:41
Froome is een snelwandelaar op een fiets.
10 maart 2018 20:59
Als Puffie Puf niet meer kan Pufe is het maar een middelmatige renner (beklimmer)
10 maart 2018 21:05
Caruso heeft ook een goede tijdrit
10 maart 2018 21:33
Caruso kan toch niet tippen aan een Wilco, Kwiat en Thomas in die tijdrit
10 maart 2018 23:49
Zal er om spannen met een tijdrit op het eind tussen Kwiat, Thomas en Kelderman.
11 maart 2018 00:04
Landa vanuit helikopter beeld. Zo meesterlijk. Controleerde die sprint met zo veel gemak. Onderin de gidon demareren, das ook vintage pantani en altijd met heel veel stijl. Man man man
11 maart 2018 01:25
Onderschat pinguin Caruso niet.
Kelderman is niet zo goed in korte tijdritten, en valt nogal eens. Kwiat is uitstekend in korte tijdritten.
11 maart 2018 02:02
@Assen Kelderman won een paar weken geleden in Abu Dhabi bij een vergelijkbare tijdrit (12,5 km) 29 secondes op Caruso dus dat zit wel goed. Het zal gaan tussen Kwiatkowski, Kelderman en Thomas. Ik verwacht dat Thomas de tijdrit zal winnen maar Kelderman net een paar secondes tekort zal komen om de Tirenno te kunnen winnen. De komende dagen moeten ze natuurlijk ook nog doorkomen.
11 maart 2018 06:50
Caruso was in AD al kansloos voor het AK een heel andere situatie
11 maart 2018 08:10
Als Kwiat vandaag bonusseconden neemt is het spel al gereden voor de tijdrit

Om te reageren moet je ingelogd zijn.