Lander Loockx blikt terug op sterke start bij Tour de Tietema-Unibet: “Mijzelf wel redelijk verbaasd”
foto: Cor Vos
Nick Doup
Zeger Schaeken
vrijdag 24 mei 2024 om 13:30

Lander Loockx blikt terug op sterke start bij Tour de Tietema-Unibet: “Mijzelf wel redelijk verbaasd”

Interview Lander Loockx kijkt zeer tevreden terug op zijn eerste maanden als profwielrenner. De 27-jarige Vlaming debuteerde eind maart bij Tour de Tietema-Unibet, reed al meteen de Amstel Gold Race en behaalde ereplaatsen in het algemeen klassement van de Ronde van Turkije en de Ronde van Hongarije. Kwam dat als een verrassing voor Loockx? “Toch wel, toch wel”, vertelt hij in gesprek met WielerFlits.

“Ik wist dat deze zomer een ontdekkingstocht ging zijn voor mij. Een beetje kijken waar ik goed in ben, in mijn eerste zomer waarin ik op hoog niveau koers. Ik heb mij de afgelopen weken wel redelijk verbaasd”, aldus de crosser, die afgelopen winter nog deels uitkwam voor Deschacht-Hens-Maes.

De laatste weken valt Loockx op in het kleurrijke tenue van TDT-Unibet, met vooral een zesde plaats in de Ronde van Turkije en een veertiende plaats in de Ronde van Hongarije. In beide rittenkoersen behaalde hij ook nog twee top-10-noteringen in etappes. Welke prestatie heeft hem dan het meest verbaasd?

“In Turkije was het heel goed, daar was het niveau van de klimmers wel iets minder. In Hongarije was het niveau iets hoger”, blikt hij terug. “Maar ik denk dat ik in beide koersen wel goed voor de dag ben gekomen. Rondjes van een week met wat hellingen kunnen mij wel goed liggen, dus hopelijk kan ik nog een paar mooie resultaten behalen in zulke rondes.”

Zijn grootste doel van het voorjaar was de Antwerp Port Epic, afgelopen zondag. In die wedstrijd over gravel werd Loockx achtste. “En binnenkort komt er ook Dwars door het Hageland aan. Ik heb redelijk veel gekoerst de afgelopen weken, dus nu gaat het iets minder zijn. Maar daarna heb ik nog mooie koersen als de Sibiu Tour en de Arctic Race of Norway. Daar kijk ik wel naar uit.”

‘Zonder druk ontdekken waar zijn krachten liggen’
Vanuit Tour de Tietema-Unibet zijn ze tevreden over de ontwikkeling die Loockx gemaakt heeft sinds zijn debuut in de Volta NXT Classic, eind maart. “Wij zijn heel blij met Lander”, geeft sportief manager Julia Soek aan bij ons. “Hij rijdt natuurlijk zelf heel erg sterk op het moment, maar hij heeft ook wel laten zien dat hij voor het team wil rijden. En hij is gewoon een fijne jongen om mee samen te werken.”

Ook Soek spreekt van een ontdekkingsreis voor de 27-jarige Vlaming. “Voor zichzelf, maar ook samen met ons. Voor hem is dit vrij nieuw allemaal. Hij kan op verschillende vlakken kijken van: hé, wat ligt mij nu? Op die manier kan hij ontdekken waar zijn kwaliteiten liggen, en daar helpen wij hem in. Als we dat vast zouden zetten, dan stuur je iemand in een richting. Maar als je dat open laat, dan kan hij zonder heel veel druk zelf ontdekken waar zijn krachten liggen”, vertelt ze.

Loockx heeft hiervoor vooral gecrost, dus is er voor hem nog veel progressie te boeken als wegwielrenner. Dat erkent ook oud-wielrenster Soek. “Veel jongens hebben echt nog wel een groeimarge bij ons. Lander heeft een achtergrond in de cross. Het is niet dat hij weinig ervaring heeft, maar heeft hij wel weinig kilometers op de weg gemaakt. In de ploeg hebben we ook een aantal jongens die vorig jaar nog werkten naast het fietsen. Daarom denk ik dat we een groep hebben met potentie, waaronder Lander.”

Geen wedstrijden gevonden.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.