Lander Loockx: “Lokale ronde op BK speelt niet in de kaart van vluchters”

Lander Loockx: “Lokale ronde op BK speelt niet in de kaart van vluchters”

foto: Glenn Hofkens

zondag 26 juni 2022 om 08:22
Interview

Lander Loockx heeft zich in de kijker gereden de afgelopen maanden. De veldrijder van Deschacht-Group-Hens-Maes Containers kan meerdere overwinningen en ereplaatsen voorleggen, iets wat hem in vorige campagnes op de weg niet lukte. “Door mijn aangepaste voedingsstrategie voel ik me sterker”, vertelt Loockx aan WielerFlits.

De Vlaams-Brabander heeft vier overwinningen op de weg behaald dit jaar. Zijn eindoverwinning in de Triptyque Ardennais, waar Loockx tweemaal derde werd en de laatste etappe won, spreekt het meeste tot de verbeelding. “Die koers heeft toch aanzien, zeker als je kijkt welke goede profs daar allemaal op de erelijst staan. Daar winnen heeft veel teweeggebracht bij mij”, zegt Loockx. “Mijn andere twee overwinningen zijn iets moeilijker in te schatten. Maar goed, ze rijden tegenwoordig overal hard.”

Een andere koers waar Loockx eerder dit jaar opviel was de GP Vermarc, waaraan met onder meer Tim Wellens, Gianni Vermeersch en Thibau Nys mooie namen deelnamen. Bertemnaar Loockx geraakte mee in de ultieme ontsnapping en sprintte, achter de weggereden winnaar Thimo Willems en Lennert van Eetvelt, naar een knappe vierde plaats. “Ik heb mezelf daar wat verbaasd qua niveau, zeker omdat het nog maar mijn tweede koers van het jaar was.

Studie als geheime wapen
De 25-jarige renner is geen alledaagse wielrenner. Loockx rondde dit jaar zijn studie Voedings- en dieetkunde af. “Veel mensen onderschatten de combinatie fietsen en studeren, het is echt wel zwaar. Na het crossseizoen heb ik mijn studie kunnen afronden, waardoor ik meer tijd had om te trainen en goed te rusten.”

Loockx won deze winter twee buitenlandse crossen, eentje in Spanje en eentje in Slovenië – foto: Cor Vos

Die studie heeft Loockx zeker geholpen bij zijn ontwikkeling als wielrenner, zegt hij zelf. “Voor mijn eindwerk heb ik kunnen samenwerken met een diëtiste en mijn trainer. We zijn tot enkele interessante inzichten gekomen, die ik heb toegepast op mijn eigen voedingsstrategie. Ik voel dat ik daar nu echt de vruchten van pluk tijdens de wedstrijden. Wat ik dan concreet heb aangepast? Ik moet de concurrentie niet slimmer maken hé”, geeft de veldrijder met een knipoog aan.

“Lokale ronde op het BK speelt niet in de kaart van mogelijke vluchters”
Op het BK komt Deschacht-Group-Hens-Maes Containers met vier renners aan de start. Naast Loockx zijn dat Anton Ferdinande, Tom Meeusen en Daan Soete. Die laatste is ook goed in vorm, dat bewees Soete door het eerste BK MTB shortrace en de proloog in een Oostenrijkse rittenkoers voor het tweede jaar op rij te winnen. Loockx reed in die proloog, ook net zoals vorig jaar, naar een tweede plek. “De koers zal zondag wel uitwijzen of we de kaart van Daan of van mij trekken. We zijn beiden goed in vorm.”

“Het BK is natuurlijk een koers op tv, publiciteit voor de ploeg is belangrijk. Meezitten in de ontsnapping van de dag is zeker een optie.” Voor de Belgische driekleur ziet Loockx twee uitgesproken favorieten; Jasper Philipsen en Arnaud De Lie. “Ik ben onder de indruk van De Lie, maar ook Philipsen is echt goed bezig. De koers zal niet al te moeilijk te controleren zijn voor Lotto Soudal en Alpecin-Fenix, zij staan met zeer veel renners aan de start.”

Loockx achter de rug van ploegmaat Meeusen – foto: Cor Vos

“Het BK is altijd een vreemde koers, maar omdat het parcours maar 208 kilometer lang is, speelt het niet echt in de kaart van een groep die wegblijft. 208 kilometer klinkt misschien wel lang, maar dat is relatief weinig voor een BK. Daarbovenop is de lokale ronde veel rechtdoor met weinig bochten, wat ook niet in de kaart speelt van mogelijke vluchters.”

Achtergrond in het voetbal
Dat Loockx niet de meest doorsnee renner is, wisten we al. Wel, zijn verhaal is nog opvallender. Tot zijn veertiende was de crosser te zien op de Vlaams-Brabantse voetbalvelden als doelman. Pas rond de leeftijd van vijftien is hij gestart met wielrennen. “Dat is vrij laat ja. Ik heb wat tijd nodig gehad om mij aan te passen aan de sport.” Waar Loockx vroeger ballen pakte als keeper, pakt hij aanstaande zondag misschien wel een ereplaats mee naar huis op het BK in Middelkerke.

Na dat BK volgt een hoogtestage en twee korte rittenkoersen, Ronde van Luik (13-17 juli) en Kreiz Breizh (29 juli-1 augustus), waarmee de focus volledig op het aankomende crossseizoen gelegd wordt. “Binnen een goede twee maanden begint het al terug. Mijn goede wegcampagne zal me zeker helpen, denk ik. Ik ben iemand die veel koersen in de zomer nodig heeft om goed te zijn, ik word daar sterker van. Op die manier kan ik een goede basis leggen voor de winter. Ik voel me sterker dan vorig jaar”, besluit Loockx.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.