Langeveld verslaat Flecha in Omloop het Nieuwsblad
zaterdag 26 februari 2011 om 16:58

Langeveld verslaat Flecha in Omloop het Nieuwsblad

Sebastian Langeveld heeft de Omloop het Nieuwsblad op zijn naam geschreven. De renner van de Rabobank-ploeg versloeg na een regenachtige editie van de Vlaamse openingsklassieker in Gent zijn medevluchter Juan Antonio Flecha. In een sprint-a-deux bleef Langeveld de Spanjaard slechts enkele centimeters voor.

Ondanks de nodige discussie in de dagen vooraf gingen de renners om half twaalf in een regenachtig Gent zonder oortjes van start. Al vroeg in de wedstrijd gingen vijf renners in de aanval. De Nederlanders Ronan van Zandbeek (Skil-Shimano) en Bram Schmitz (Verandas Willems), de Let Aleksejs Saramotins (Cofidis) , de Fransman Sébastien Chavanel (Europcar) en de Belg Steven van Vooren (Topsport Vlaanderen) zorgden voor de vlucht van de dag. Zij kregen na enige tijd gezelschap van de Belgen Sébastien Delfosse (Landbouwkrediet), Steven Caethoven (Verandas Willems) en de Fransman Matthieu Ladagnous (FDJ). De vluchters kregen de zegen van het peloton en hadden na 52 kilometer al een voorsprong van 8 minuten en 20 seconden.

Het ontbreken van de oortjes zorgde voor een ongecontroleerde achtervolging waardoor het peloton de vluchters niet al te lang een grote voorsprong gunde. Onder meer onder aanvoering van de Vacansoleil en Quick Step werd de voorsprong teruggebracht tot iets onder de drie minuten halverwege de koers. In de aanloop naar de Taaienberg bleek het peloton uitgedund tot ongeveer 40 man. Tom Boonen bepaalde er traditioneel het tempo. Tijdens de beklimming van de Eikenberg op 54 kilometer van het einde werden de laatste drie vluchters bijgehaald door een versplinterd peloton, waarna de finale kon beginnen.

Op de Eikenberg was het Sébastian Langeveld die met een demarrage de groep der favorieten achter zich liet. De Rabobankrenner bouwde zijn voorsprong uit tot meer dan een halve minuut. In de achtergrond gingen vijf renners – waaronder Martijn Maaskant – in de achtervolging. Na de Leberg sloten zes renners – waaronder Terpstra en Boom – aan bij de achtervolgers, die inmiddels een minuut achterstand op Langeveld hadden. De jacht kwam moeizaam op gang waardoor Langeveld zijn voorsprong gestaag kon uitbouwen.

Juan Antonio Flecha kwam op 28 kilometer van de finish met een reactie en ging solo op jacht naar koploper Langeveld. De Spanjaard reed snel een halve minuut van zijn voorsprong af. Een spannende achtervolging – waarin Flecha steeds dichter bij Langeveld kwam – volgde. Aan de voet van de Lange Munte op 20 kilometer van de finish had Langeveld nog maar 32 seconden van zijn voorsprong over. Op 15 kilometer voor de finish had de Spanjaard zijn oud-ploeggenoot achterhaald.

In een spannende slotfase wisten de twee leiders uitstekend samen te werken. Doordat de achtervolgers op twee minuten achterstand reden was al snel duidelijk dat de overwinning tussen de twee koplopers beslist zou gaan worden. Langeveld bleek na een wedstrijd van meer dan 200 kilometer over de snelste benen te beschikken (finishfoto)

Omloop Het Nieuwsblad 2011 (1.HC)
1. Sebastian Langeveld (Nederland/Rabobank) 203 km in 5u18’21”
2. Juan Antonio Flecha (Spanje/Team Sky) z.t.
3. Mathew Hayman (Australië/Team Sky)
4. Yoann Offredo (Frankrijk/FDJ)
5. Luca Paolini (Italië/Katusha)
6. Niki Terpstra (Nederland/Quick Step)
7. Martijn Maaskant (Nederland/Garmin-Cervélo)
8. Manuel Quinziato (Italië/BMC Racing)
9. Jurgen Roelandts (België/Omega Pharma-Lotto)
10. Lars Boom (Nederland/Rabobank)

De Nederlanders
26. Tom Stamsnijder (Leopard-Trek) op 5m05s
56. Bram Schmitz (Verandas Willems) op 10m41s
56. Roy Curvers (Skil-Shimano) z.t.
58. Koen de Kort (Skil-Shimano) z.t.
65. Karsten Kroon (BMC Racing) z.t.
68. Jos van Emden (Rabobank) z.t.
71. Laurens ten Dam (Rabobank) z.t.
73. Rick Flens (Rabobank) z.t.
86. Bobbie Traksel (Landbouwkrediet) op 14m29s
92. Arnoud van Groen (Verandas Willems) z.t.

Niet gefinisht
Coen Vermeltfoort (Rabobank)
Joost Posthuma (Leopard-Trek)
Dirk Bellemakers (Landbouwkrediet)
Jens Mouris (Vacansoleil)
Lieuwe Westra (Vacansoleil)
Stefan van Dijk (Verandas Willems)
Ronan van Zandbeek (Skil-Shimano)
Tom Veelers (Skil-Shimano)

Volledige uitslag Omloop Het Nieuwsblad 2011

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.