zondag 24 september 2017 om 18:17

Lars Boom: “Als ploeg een goede koers gereden”

Lars Boom kleurde de WK wegrit namens Nederland. De Brabander sprong in de finale mee met een kopgroep, waar ook onder meer Tim Wellens in zat. “We hadden een bepaald plan en ik wilde voor de grote mannen weg in de finale”, vertelde hij na afloop bij de NOS.

“Ik denk ook dat we een heel mooi groepje hadden daarvoor”, aldus Boom. “Alleen als ze op de klim van onder aangaan, dan moet ik even op adem komen. Ik kon mijn eigen tempo wel weer rijden toen ik een keertje moest lossen.”

Nadat Booms kopgroep ingerekend was, was hij nog meermaals belangrijk in dienst van de andere Nederlanders. “De een-na-laatste klim was niet top, maar toen zag ik Tom (Dumoulin, red.) komen en dacht ik: ik trek mezelf helemaal leeg om te kijken of ik Tom uit de wind kan houden”, zegt Boom over de kersverse wereldkampioen tijdrijden, die meermaals ten aanval trok. “Hij was wel goed, maar niet mega-goed. Het is jammer dat we dan net niet wegblijven.”

flag-nl Tom Dumoulin
“Het ging hard, maar voor mij persoonlijk was het net niet zwaar genoeg”, kijkt Dumoulin terug bij de NOS. “Ik denk dat we het als land wel goed hebben gedaan. Ik heb het nog geprobeerd. Uiteindelijk kwam alles weer samen vlak voor de laatste kilometer. Ik zat niet lekker in de koers, want ik ging steeds in de aanval op het moment dat het niet veel zin had. Nu ben ik even teleurgesteld over het resultaat, maar morgen ga ik met een heel fijn gevoel het vliegtuig in”, aldus de wereldkampioen tijdrijden.

flag-nl Niki Terpstra
“Het mooie weer was niet in ons voordeel, al was het wel zwaar, want je ziet hoe weinig renners er overblijven. Het basistempo lag zo hoog, dat je niet lang vooruit bleef. Ik vind dat we een goede wedstrijd hebben gereden, we hebben vaak in de aanval gezeten. Gekoerst zoals we gepland hadden en uiteindelijk zijn we in de sprint niets”, aldus Terpstra, die in de slotronde nog demarreerde, tegenover de NOS.

“Het was zonde dat Julian Alaphilippe iets te snel overnam, waardoor ik net niet mee kon. Toen zat ik tussen wal en schip en heb ik boven op de groep achter mij gewacht, maar daarachter kwamen toen weer twintig man terug.”

flag-nl Sebastian Langeveld
“We hebben goed gereden. Wat we moesten doen, hebben we gedaan”, zegt Langeveld bij de NOS. “We hoefden de koers niet te controleren, maar hebben we een situatie gecreëerd om te kunnen aanvallen. Uiteindelijk hadden we met Lars de juiste man mee, dat was ideaal. In de finale hebben we ons ook getoond. Ik denk dat Niki en Tom, de beoogde kopmannen, er ook waren. Alleen je mist iemand met een eindschot om écht voor een sprint te gaan.”

RIDE Magazine
34 Reacties
Sorteer op:
24 september 2017 18:23
Na al de kritiek heeft hij zich van de goede kant laten zien... dat mag best gezegd worden
24 september 2017 18:25
Lars is een topper en gaat ons Nederlandse wielerliefhebbers nog veel mooie uitslagen schenken.
24 september 2017 18:29
Beste Boom gezien sinds tijden, ik hoop voor hem dat hij net zo kan vlammen volgend jaar. Heeft overigens ook laten zien dat het qua inhoud nu ook wel goed zit.
24 september 2017 18:32
De Nederlanders hebben een goed wk gereden. Boom, Terpstra en Langeveld hebben precies gedaan wat ze moesten doen tot diep in de finale. Dumoulin heeft zelf aan dat z'n timing niet ideaal was. Klopt, maar hij zat er nog wel bij op het eind.
24 september 2017 18:34
Petje af , als een beest gereden.
24 september 2017 18:36
Boom, Langeveld en Terpstra prima. Van Dumoulin en Mollema had ik meer verwacht. Van Emden en De Kort hebben gewerkt, maar het hield niet over. De twee jongens van Sky waren de dissonanten.
24 september 2017 18:37
Ja inhoud, dat was wat er helaas aan markeerde in 't voorjaar.
Lars Boom heeft een prima WK gereden; helaas niet top, want dan had hij niet moeten lossen op die klim. Daarna heeft hij toch mooi in dienst van Dumoulin gereden.
Die ook niet top was, maar ja, na zijn tijdrit is dat niet verwonderlijk; zie ook Roglic.
24 september 2017 18:37
Ja, als Nederlandse wielerfan mag je best trots zijn op de prestaties vandaag.

Als je niet teveel fan bent van Poels dan, want wat reed die gast slecht. Net als in Richmond twee jaar terug, als ik het me goed herinner, terwijl ie wel goed reed in Australie. Geen pijl op te trekken, op die sympathieke gast.
24 september 2017 18:45
Toch petje af voor Lars. Hij kan wel degelijk hard fietsen maar alleen na dat hij veel kritiek krijgt op zijn prestaties.
Wout Poels dramatisch. Kan blijkbaar alleen als slaaf van Sky goed fietsen
24 september 2017 18:46
Ja helemaal eens. Prima koers gereden als ploeg en Boom verdient daarbij echt wel de meeste credits. Terpstra verbaasde me toch ook wel. Maar als Kristoff hier 2e wordt was het parcours misschien ook een stuk minder zwaar dan wat het leek.
24 september 2017 18:47
@assen heb het idee dat poels bergop een bepaalde snelheid mist. Klimmen tot een 6-7 % waarop de snelheid heel hoog ligt, zie 1e "bergrit" vuelta waar hij in 4e positie gewoon weg moet sturen omdat hij de hoge snelheid niet volhoud. Steilere klimmen daarin tegen hoort hij weer bij de snelste.
24 september 2017 18:47
Lars boom reed vandaag een geweldig goede wedstrijd. Ik had dat niet verwacht en geef graag toen dat ik met mijn verwachting ongelijk heb gekregen. Hij werd weliswaar 105e op meer dan zeven minuten..................maar dat doet geen afbreuk aan zijn schitterende optreden. Na een goed NK (met wel dat conflict met Groenewegen) en de overwinning in Groot Britannie.....moet ook dit voorbije WK hem weer een goed gevoel geven. Het zou mooi zijn als we deze Boom weer terug zouden kunnen zien in de voorjaarsklassiekers van 2018. Nederland wint tevens het medailleklassement. Een geweldig WK dus voor Nederland.
24 september 2017 19:01
@mackie

Als je dan niet goed genoeg bent, kun je alsnog iets voor de ploeg uitrichten, al is het maar door wat kopwerk te doen.
24 september 2017 19:03
@mackie
Zou kunnen. Maar hij won wel LBL, en kon toen op de laatste korte klimmen mee. En nog wel in strenge kou, dat lange magere scharminkel! Snap er niet veel van. :-)
24 september 2017 19:24
Ik vond wel dat team NL te vroeg aanging; had het 50-60km verwacht ipv 80, beter 3 ronden voor het eind. We waren te ongeduldig, ook de demarrages van Tom waren slecht getimed.

Boom was een beest vandaag, Poels viel nog het meeste tegen, wat een pudding.
24 september 2017 19:33
@sb
Demarrages waren niet slecht getimed, had gewoon de macht niet om door te zetten, wordt aan gewerkt, nog dat beetje explosiviteit erbij. Maar waar was Bauke?
24 september 2017 19:33
Hopelijk trekt Boom deze lijn in de winter door want dan zal hij in het voorjaar van 2018 zeker een aantal top 5/10 klasseringen halen in de klassiekers. Met Boom als kopman, Van Poppel in een vrije rol en Wynants, Van Emden/Leezer, Van Hoecke, Roosen en Jansen als knechten heeft LottoNL prima zevental voor de klassiekers. Alleen was Boom dit voorjaar als kopman niet goed genoeg en de knechten zijn niet goed genoeg om dan als ploeg alsnog te presteren. Daarom is het goed dat Van Poppel erbij is gekomen die het potentieel heeft om tot een kopman voor de klassiekers uit te groeien.
24 september 2017 19:45
Quote:
schipperaar - 24 september 2017 om 19:33
Demarrages waren niet slecht getimed

.
Tom vindt zelf van wel. Wat denk je, als hij in plaats van 3x het verkeerde moment 1x het goede moment had gekozen? Dan was hij bijvoorbeeld mee geweest met Alaphilippe en Moscon. Dan waren ze vooruit gebleven en had hij minimaal zilver behaald.
24 september 2017 19:50
Had meer van van Poppel verwacht. Poels had blijkbaar geen zin of miste de ketonendrank van Sky.
24 september 2017 20:05
Was idd een goede wedstrijd van Boom.

Over Nederland gesproken, het interview is weer typisch Hollands zo negatief alle vragen: 'Ben je teleurgesteld', 'Ben je gefrustreerd', 'vindt je het jammer'... Ik woon nu in Canada en daar is de vraagstelling altijd positief zoals toen de favoriet voor Goud op de winter OS brons pakte: 'Ben je nu ontzettend trots dat je een medaille pakt?'
24 september 2017 20:22
@coenj dat kan je ook over van Poppel zeggen;) Wordt het een min of meer verwachte massasprint is Van Poppel in geen velden of wegen te bekennen, maar wel praatjes van tevoren hebben. Past goed bij TLJ;)
24 september 2017 20:26
Waarmee Boom en passant heeft aangetoond dat hij helemaal geen grote romde hoeft te rijden om goed te zijn. Eigen woorden gelogenstraft.
24 september 2017 20:33
@assen
Lbl klimmen zijn wat steiler en ligt de snelheid lager.
En is maar een persoonlijke observering, ben wel benieuwd hoe andere hier over denken.
@Solitary
100% gelijk, je ziet natuurlijk niet alles. Misschien veel bidonnen gehaald etc.
24 september 2017 20:38
@Coppi Coppi: of misschien was hij met een grote ronde in de benen wel nóg beter geweest vandaag...
24 september 2017 21:05
Boom was echt heel goed. Met dit niveau hoort hij gewoon bij de favorieten als hij aan de start staat van de Vlaamse klassiekers volgend jaar. Hopelijk is de knop nu echt om.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.