Lars Boom slaat dubbelslag in BinckBank Tour
foto: Sirotti
vrijdag 11 augustus 2017 om 16:37

Lars Boom slaat dubbelslag in BinckBank Tour

Lars Boom heeft de vijfde etappe van de BinckBank Tour gewonnen. De Vlijmenaar van LottoNL-Jumbo sprong op het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard-Geleen weg uit een sterke favorietengroep, waarna hij solo over de finish kwam. Het levert hem de leiderstrui op. Peter Sagan kwam enkele seconden achter hem als tweede over de finish.

Voor het eerst deze BinckBank Tour meldden meerdere WorldTour-ploegen zich aan het front om in deze etappe in de ontsnapping te geraken. Uiteindelijk geraakten Petr Vakoc, Jenthe Biermans, Michael Hepburn, Gediminas Bagdonas, Piet Allegaert, Elmar Reinders en Kevin Van Melsen weg. Zij pakten een voorsprong die rond de drie minuten bleef schommelen.

Sunweb slaat slag
De nervositeit nam toe naarmate de finale naderde. Op de smalle Limburgse wegen wilden alle kopmannen van voren zitten, waarbij ook valpartijen voorkwamen. Onder meer Oliver Naesen kwam ten val, maar hij wist ‘zonder erg’ terug te keren. Vijftig kilometer voor het einde sprintte Sunweb naar voren. De ploeg van Tom Dumoulin kende het parcours en gebruikte de wind om het peloton in stukken te trekken.

Küng in de problemen
Een groep van zo’n veertig man maakte zich los, aanvankelijk met, maar later zonder leider Stefan Küng. De Zwitser reed lek en leek in zijn eentje het gat te moeten dichten, maar door hulp van enkele BMC-ploeggenoten keerde hij bijtijds terug. In de Gouden Kilometer pakten Vakoc en Hepburn als overgebleven vluchters de meeste bonificaties.

Favorieten maken harde koers
Na die Gouden Kilometer maakten de toppers er een harde koers van. Zestien klassementsrenners maakten zich los; grote verliezer was Küng, die zijn leiderstrui ging verliezen. Demarrages van Dumoulin en Sagan werden onschadelijk gemaakt. Een aanval van Stuyven en Bakelants kreeg meer ruimte, maar twee kilometer voor de finish werden zij teruggepakt.

Sagan controleerde elke demarrage, al had hij op een versnelling van Lars Boom geen antwoord. De renner van LottoNL-Jumbo had een sterke solo in de benen en wist zo zijn eerste zege te boeken sinds de eerste etappe van de Ronde van Denemarken 2015. Met een gebaar waar een mix van frustratie en blijdschap van afspatte, passeerde hij de finish.

RIDE Magazine
119 Reacties
Sorteer op:
11 augustus 2017 16:51
Indrukwekkende Lars Boom explodeert naar de zege!
11 augustus 2017 16:52
@bergje over, vergezocht hoor, zo kijk ik ook als mijn internet eraf ligt. Of de kritiek wel of niet terecht is doet in principe niet ter zake. Hij heeft veel kritiek gehad en dat heeft hem zichtbaar wat gedaan, zat geen overacting bij.
11 augustus 2017 16:52
Haha prachtig, helemaal los!
11 augustus 2017 16:53
Gebaar was overbodig maar geeft wel aan hoe gekrenkt ie was.
11 augustus 2017 16:54
Interview niet gehoord, maar een sneer naar TLJ is niet echt snugger en ook neit terecht na zijn zelfstandig verprutste voorjaar. Ook nu had hij de mazzel dat Küngs BMC het gat dichtte. Voor hetzelfde geld was hij niet in deze positie gekomen.

AG2R op teveel paarden gewed, die mochten echt wel rijden zeg. Daar deden wellens, vanmarcke, sagan dumoulin en boom het toch netter.
11 augustus 2017 16:56
Eerste overwinning sinds?
11 augustus 2017 16:57
Vanavond helemaal klemzuipen en morgen brak in de leiderstrui?
11 augustus 2017 16:57
Viel me wel op, geen felicitaties van Sagan en GVA na de finish.
11 augustus 2017 16:57
Het "juichen" van Boom was vooral aan ons, WF'ers, gericht denk ik.
11 augustus 2017 16:59
Wie Boze Boom nu ook wel of niet de mond snoert: het was knallend hard Koers in de Binckbank Tour!
11 augustus 2017 17:00
Knap hoor...1 van de eerste keren dat hij zich goed voelt en direct winnen. Gebaar hoort niet maar geeft wel wat extra's
11 augustus 2017 17:00
Frustratie van het NK ?
11 augustus 2017 17:01
Prachtige overwinning, zat ook echt te juichen toen hij demareerde.

Maar die laatste 100 meter... Het is verdorie een secondespel, dan juich je toch pas op de finishlijn, en dan ook nog zo juichen. Bah. Zonde ook, die frustratie is helemaal niet nodig, zeker niet na zo'n prachtig gereden finale.

Hoop verder wel dat Boom nu bevrijdt is en hij zijn potentie iets meer waar maakt. Verdient met deze vorm wel een Vuelta selectie, of maak hem kopman in Canada, dat soort koersen zou hij toch ook moeten kunnen?
11 augustus 2017 17:02
Eindelijk nog eens een flits van zijn klasse, maar het moet gewoon veel vaker.
11 augustus 2017 17:02
Heerlijke overwinning, prachtige koers gezien en gun het Boom ook van harte!
11 augustus 2017 17:03
Goede overwinning van Boom. Vooral van belang voor het vertrouwen. Ik heb nog altijd goede hoop dat hij 1 keertje een grote vis pakt. Wie weet valt het volgend jaar een keer wel allemaal op zijn plaats. Zijn reactie op de finish geen enkel probleem mee. Ik vind Boom meer wereldtopper dan Groenewegen en zou hem liever gezien hebben in een kampioenstrui in klassiekers dan een sprinter. Dus voor Boom rijden was eigenlijk wel logischer geweest op het NK. Ik snap zijn frustratie wel degelijk.
11 augustus 2017 17:04
Een etappe in de Vuelta, etappe in de Tour, etappes in Parijs-Nice en de Dauphiné. Het eindklassement van de Eneco Tour, Ronde van België en de Ronde van Groot-Brittannië. Nederlands kampioen op de weg en in het tijdrijden. Top 5 in Parijs-Roubaix en het WK en dan nog een aantal top 10 plekken in Parijs-Roubaix, Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem en de Omloop, maar er zijn hier toch mensen die nog altijd willen doen alsof we met een luie prutser te maken hebben. Ja, het voorjaar van Boom was een tegenvaller maar men is wel erg sterk in overdrijven en generaliseren...
11 augustus 2017 17:05
Prachtig!! Lekker man Lars, dikke FY naar alle haters, baas! :D
11 augustus 2017 17:05
Mooie overwinning van Boom en de emotie is begrijpelijk. Voor degenen die het niet weten, op z'n moment reageer je anders dan wanneer je met een pilsie op de bank sport zit te kijken. (en iedereen afzeikt die zich anders gedraagt dan je denkt dat het zou moeten)
11 augustus 2017 17:05
Wie ging mij eraan houden dat Boom dit rondje ging winnen.

Kom er maar in zou ik zeggen.
11 augustus 2017 17:06
slim gereden van tom, lars de overwinning en maar 6 seconden winst voor zijn grootste rivaal.
11 augustus 2017 17:07
Doe effe normaal man als je over de finish komt.
Frustratie of niet, dan hoef je nog niet zo idioot overdreven te doen.
11 augustus 2017 17:07
Jezus mina, eerst slaagt hij erin om als enige kopman een half peloton te laten wegrijden, dan komt hij dankzij de pech van Küng terug, daarna rijdt hij heel sterk en pakt een verdiende zege, maar wat was dat allemaal. Zo'n emotie-explosie/woede-uitbarsting heb ik nog maar zelden gezien, gecombineerd met zo'n arrogant interview... Je bent als grote naam gekomen naar TLJ, je was kopman bij alles wat je wilde, je bent nooit maar in de buurt van een normale uitslag geraakt, en nu win je een rit in de BinckBank Tour en meneer voelt zich plots de keizer te rijk. Trek verdorie eens een lijn in je prestaties voor je denkt dat je de criticasters kunt neerslaan.
11 augustus 2017 17:12
@chasse
Ik ben er nog. Lars Boom die morgen in de Ardennen een leiderstrui moet verdedigen tegen Sagan, GVA, Dumoulin en Gilbert: mijn rechternier is veilig lijkt me. De laatste keer dat Boom daar rondreed, verloor hij in vijf dagen meer dan een half uur. Eerlijk: dat hij hier vandaag wint had ik absoluut niet verwacht, maar dat hij deze ronde niet gaat winnen, daar blijf ik heilig van overtuigd.
Edit: het ging dus om mijn linkernier, ik voel nog steeds geen angst.
11 augustus 2017 17:12
Quote:
ronddraaien - 8 augustus 2017 om 17:00
Quote:
ronddraaien – 5 augustus 2017 om 18:45
@chassepatate
Genoteerd, ik zal je er volgende week zondag nog eens op aanspreken!
Meer nog, als Boom deze ronde wint, eet ik mijn linkernier op. Met een rechternier heb ik toch genoeg om te overleven.


Hoe wil je je niet hebben? Gebakken, gebraden, rauw of gestoofd.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.