Lars Boom slaat dubbelslag in BinckBank Tour
foto: Sirotti
vrijdag 11 augustus 2017 om 16:37

Lars Boom slaat dubbelslag in BinckBank Tour

Lars Boom heeft de vijfde etappe van de BinckBank Tour gewonnen. De Vlijmenaar van LottoNL-Jumbo sprong op het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard-Geleen weg uit een sterke favorietengroep, waarna hij solo over de finish kwam. Het levert hem de leiderstrui op. Peter Sagan kwam enkele seconden achter hem als tweede over de finish.

Voor het eerst deze BinckBank Tour meldden meerdere WorldTour-ploegen zich aan het front om in deze etappe in de ontsnapping te geraken. Uiteindelijk geraakten Petr Vakoc, Jenthe Biermans, Michael Hepburn, Gediminas Bagdonas, Piet Allegaert, Elmar Reinders en Kevin Van Melsen weg. Zij pakten een voorsprong die rond de drie minuten bleef schommelen.

Sunweb slaat slag
De nervositeit nam toe naarmate de finale naderde. Op de smalle Limburgse wegen wilden alle kopmannen van voren zitten, waarbij ook valpartijen voorkwamen. Onder meer Oliver Naesen kwam ten val, maar hij wist ‘zonder erg’ terug te keren. Vijftig kilometer voor het einde sprintte Sunweb naar voren. De ploeg van Tom Dumoulin kende het parcours en gebruikte de wind om het peloton in stukken te trekken.

Küng in de problemen
Een groep van zo’n veertig man maakte zich los, aanvankelijk met, maar later zonder leider Stefan Küng. De Zwitser reed lek en leek in zijn eentje het gat te moeten dichten, maar door hulp van enkele BMC-ploeggenoten keerde hij bijtijds terug. In de Gouden Kilometer pakten Vakoc en Hepburn als overgebleven vluchters de meeste bonificaties.

Favorieten maken harde koers
Na die Gouden Kilometer maakten de toppers er een harde koers van. Zestien klassementsrenners maakten zich los; grote verliezer was Küng, die zijn leiderstrui ging verliezen. Demarrages van Dumoulin en Sagan werden onschadelijk gemaakt. Een aanval van Stuyven en Bakelants kreeg meer ruimte, maar twee kilometer voor de finish werden zij teruggepakt.

Sagan controleerde elke demarrage, al had hij op een versnelling van Lars Boom geen antwoord. De renner van LottoNL-Jumbo had een sterke solo in de benen en wist zo zijn eerste zege te boeken sinds de eerste etappe van de Ronde van Denemarken 2015. Met een gebaar waar een mix van frustratie en blijdschap van afspatte, passeerde hij de finish.

RIDE Magazine
119 Reacties
Sorteer op:
1 3 4 5
11 augustus 2017 18:02
@dennis
"misschien wel over zich zelf"
In het interview gaan de irritaties overduidelijk niet over zichzelf, dus probeer dat dan ook goed goed te praten.
11 augustus 2017 18:09
Vreemde reactie van Boom. Zou wat meer aan zelfkritiek moeten doen ipv zijn kritikasters te beledigen.
11 augustus 2017 18:14
Over dat 'de mond snoeren', daar ben ik het niet mee eens. In interviews blaast hij altijd hoog van de toren. Dit voorjaar ook. Hij had er flink vertrouwen in en zou mee vooraan gaan doen etc. Vervolgens laat hij niks zien maar zie je op allerlei sociale media van hem wel allemaal foto's die absoluut niet erop leken dat hij serieus met het wielrennen bezig was. Leuk die overwinning nu, hij was goed bij de les en knap gedaan, maar hij was er niet in het voorjaar. Deze overwinning was niet zo groot en bijzonder dat hij heel het mislukte/gefaalde voorjaar ermee wegblaast.
11 augustus 2017 18:20
Meestal ben ik happy wanneer een landgenoot ( genote Schippers vanavond?) wint, nu niet. Komt door zijn in mij ogen overtrokken reactie en blik na de finish. Natuurlijk is sport emotie, maar dit was m.i. duidelijk met name frustratie. Kost hem sowieso teveel negatieve energie, die gaat de leiderstrui zeker niet houden.
11 augustus 2017 18:21
@wernerfrank
Je moet me toch eens uitleggen waarom ik vastzit in de waan van de dag als ik juist aangeef dat bij die 2.5 jaar waarin hij zgn. geen prestaties heeft geleverd wel de nodige kanttekeningen vallen te plaatsen... dat zeg ik hier overigens wel vaker. Maar juist de waan van de dag zorgt ervoor dat men Boom allang had afgeschreven. Zonder te kijken naar wat hij daadwerkelijk doet in de koers.

Mij is het verder om het even hoor. Mijn favoriete renner is het ook niet, al denken sommigen dat misschien als je soms enige nuance probeert toe te voegen :)
11 augustus 2017 18:21
Interessant, binnen een paar dagen halen de al als mislukt afgeschreven TLJ-aankopen Boom en Lobato hun eerste zege binnen. Nu nog even herhalen in de Vuelta, dat zou mooi zijn.
11 augustus 2017 18:25
Memphis Depay
11 augustus 2017 18:28
R525: die irritaties zitten later in interview inderdaad ergens anders, waar weet ik ook niet, misschien antwoord in nieuwe topic erover. Daarbij hoef ik cker niet nog iets goed te praten namens jou .Ik gaf alleen mijn mening over zijn zege gebaar, die ik mooi vond,en de in mijn ogen wat negatieve eerste reactie van Klootje.
11 augustus 2017 18:36
Je weet alleen nu al dat er een dag komt waarop Boom de beelden terug kijkt met een milder en minder makkelijk teleur te stellen hart. Desondanks wel een fraaie zege voor hem & TLJ, en eindelijk wat actie in die fokkin' BBT.
11 augustus 2017 18:40
Winnen is goed en ook nog op een mooie manier. Maar het is een rit in de BinckBank Tour, zeker niet genoeg om een (voor)jaar goed te maken, en zeker ook niet genoeg om binnen je ploeg op gelijk niveau te komen met mannen als Groenewegen en Roglic. Dan moet je minstens hier het klassement winnen of een rit in de Vuelta pakken.

En als je dan toch de seconden weggeeft door zo te juichen, leg dan ook even uit aan de mensen wie en wat je bedoelt. Wel zo stoer.
11 augustus 2017 18:48
@tendam
Je kunt kanttekeningen plaatsen bij een drietal wedstrijden, maar een kanttekening bij 2,5 jaar bestaat niet. Dat is gewoon de realiteit.
11 augustus 2017 18:48
Overwinning van een slimme renner.
Niet op de afspraak toen een groep wegreed, terecht geen meter kop gedaan in de achtervolging en op instinct het juiste moment gekozen.
Zelfkennis en bescheidenheid ontbreken, maar dat is het probleem van zijn ploeg. De "believers" kunnen nu gaan jammeren over de hoogte van zijn boete, wellicht een inzameling houden....
11 augustus 2017 19:23
Mooi die emotie, gaaf dat het er weer eens uitkomt.
Hoop dat ltj hem nu kansen laat grijpen ipv zeiken als ie een stuk dichter bij kampioenschap komt dan met de van tevoren uitgedachte ploeftactiek. Boom is inderdaad nog wel even een grotere renner dan groenewegen, al geloof ik best dat dat in de toekomst anders gaat zijn. Groenewegen moet nog waarmaken wat boom al wel gedaan heeft. En ltj moet eens niet voor de voorspelbare tactiek kiezen, wat ze ook altijd met hun klassement mannen doen. Vreselijk saai en lang niet altijd de beste tactiek als je niet de absolute wereldtop bent.
11 augustus 2017 19:34
Zozo, eindelijk is de agressie om te vechten en zijn kwaliteiten te benutten. Veel beter dan zijn gebruikelijke nou ja-verklaringen. En nu zo de het voorjaar in.
11 augustus 2017 19:44
Jammer dat hij komende winter geen veldritten meer rijdt ;) ;) ;)
11 augustus 2017 21:22
Top10 die niet zou misstaan in een voorjaarsklassieker.
11 augustus 2017 21:31
Stiekem is het wel tekenend voor de reputatie die Boom nog overhoudt bij zijn concurrenten. Bakelants en Stuyven gaan? Samenwerken, die mogen we niet laten rijden! Dumoulin probeert weg te rijden? Komaan, meteen op dat wiel, Dumoulin is misschien wel de grootste concurrent. Wellens versnelt? Topwielrenner die je er niet afkrijgt in de Ardennen, dus zeker geen voorsprong geven! Sagan probeert het solo? Komaan we werken allemaal om dat gat te dichten of onze kansen op eindwinst zijn weg! Boom gaat? Ja, lol Boom, boeiend. We laten hem winnen, zo kan Sagan minder boni's pakken.
11 augustus 2017 22:12
Haha @flashke, nu hoef ik de samenvatting niet meer te bekijken :-)
11 augustus 2017 22:33
Het is Lars van harte gegund! Ook sterk gereden door Sunweb. Er komt een spannend slotweekend aan; koers is eindelijk los.
1 3 4 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.