Lars Boom: “Echte comeback als veldrijder voorlopig niet de bedoeling”
©Cor Vos
woensdag 25 september 2019 om 06:30

Lars Boom: “Echte comeback als veldrijder voorlopig niet de bedoeling”

Interview “Nee, ik weet nog niet in welk shirt ik volgend jaar zal rijden. Mijn management is er mee bezig. Ik sluit niets uit. Maar een ding staat vast: ik ben nog niet klaar met fietsen.” Ondertussen maakt Lars Boom – alvast voor even – de switch van de weg naar het veld. “Benieuwd hoe ik het er vanaf breng…”

Deze middag staat Lars Boom in Middelkerke aan de start van de Omloop van het Houtland. Deze 1.1-wedstrijd werd door Roompot-Charles in extremis toegevoegd aan Booms kalender. Binnen tien dagen maakt hij zijn debuut in het veld.

“Die extra koers op de weg vind ik helemaal niet erg”, vertelt Boom. “Trainen moet je sowieso, dus kan ik net zo goed een wedstrijd rijden. Ik ben zelfs zinnens vol mee de koers te maken. In functie van die eerste veldritten kan dat alleen maar en meerwaarde zijn.”

Wat zijn je plannen deze winter, Lars?
“Ik heb een overeenkomst met de ploeg (Charles, red) dat ik in het veldritseizoen een tiental crossen zal afwerken. Ik heb er voor gekozen om een eerste deel daarvan al in oktober te rijden, aansluitend op mijn wegseizoen. Op die manier kom ik sowieso met een betere conditie aan de start dan vorige winter, toen ik pas in januari begon. Dat viel tegen. Ook omdat de veldrijders in die periode stilaan hun topvorm benaderen.”

Otegem – Cor Vos © 2019

“Meulebeke, Kruibeke, Gieten, Ardooie en Woerden zijn al zeker. Misschien komt er nog eentje bij, maar dat is nog niet definitief. Na die crossen rijd ik op 27 oktober nog de MTB Beachrace Hoek van Holland – Den Helder. Ik kijk daar al lang naar uit, maar het paste nooit in de planning. Nu wel. Daarna neem ik een poos rust en vakantie met het gezin.”

We dachten even aan een echte comeback van Lars Boom, de veldrijder?
“Dat is voorlopig niet de bedoeling. Na mijn vakantie begin ik terug met de heropbouw richting volgend wegseizoen en in december rijd ik nog een aantal veldritten. Eigenlijk is het niet zo heel anders dan de voorbije jaren. Alleen wil ik deze keer in oktober profiteren van mijn wegconditie.”

Al nagedacht over de kampioenschappen in januari?
“Ik weet nog niet in welk team ik in januari terechtkom, dus kan ik daar nog niet over nadenken. Maar voorlopig sluit ik niets uit. Deels zal het ook afhangen hoe vlot het de komende weken loopt.”

Je ontloopt in elk geval Mathieu van der Poel (op de Nacht van Woerden na) en Wout van Aert…
“Dat scheelt ongetwijfeld. Maar Eli Iserbyt en Toon Aerts waren de voorbije twee weken ook top. Het is vandaag moeilijk in te schatten wat ik waard ben. Ik wil vooral realistisch blijven en er rekening mee houden dat de kans bestaat dat het tegenvalt. Maar ik ga sowieso mijn best doen.”

Even terug naar de weg. Hoe evalueer je jouw seizoen?
“Ik startte redelijk, met onder meer die vierde plaats in Le Samyn. Ik had goede hoop. Tot de rugproblemen weer opdoken. Het heeft vervolgens lang geduurd vooraleer ik daar van verlost was. Super vervelend. Het is nog maar een aantal weken dat ik fysiek weer helemaal in orde ben en dat de conditie opnieuw oké is.”

Brussel – Cor Vos © 2019

Wordt vaak gezegd: ‘Lars Boom haalt niet het maximale uit zijn carrière’
“Ik krijg die vraag dikwijls. Het is lastig om daar op te antwoorden. Ik ben best trots op wat ik gewonnen heb. Natuurlijk hoop je altijd op meer. Maar ik was – of ben – een type renner dat heel vaak naar specifieke momenten toewerkt en daar heb ik toch resultaten mee geboekt. Ik heb nergens spijt van, als dat is wat je bedoelt. En hopelijk heb ik nog een paar jaar voor de boeg waarin ik er het beste wil van maken. Ik ben nog niet klaar met het fietsen.”

Roompot-Charles houdt er straks mee op. Wanneer wil je weten waar je toekomst ligt?
“Mijn management is er met een aantal dingen bezig. De transfermarkt zat lang op slot door de onzekerheid rond het Katusha-verhaal. Voor renners zoals ik betekent dat wachten. Ik hoop dat het nu snel op gang komt en ik vlug duidelijkheid heb. Of een specifiek veldritteam tot de mogelijkheden behoort? Ook hier sluit ik niets uit.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.