Lars van der Haar: “Wil straks wél de verwachtingen inlossen”
©Photopress.be
zondag 16 september 2018 om 10:00

Lars van der Haar: “Wil straks wél de verwachtingen inlossen”

Begin 2017 werd Lars van der Haar met tromgeroffel binnengehaald bij Telenet-Fidea. Sven Nys zag in Van der Haar dé man die Wout van Aert en Mathieu van der Poel het leven zuur zou maken. Door fysieke beslommeringen kon hij de verwachtingen niet inlossen. “Maar nu ben ik weer de oude. Mijn ambities blijven intact.”

“Het gaat weer goed met me”, stelde Van der Haar ons een paar dagen voor de start van het internationale veldritseizoen – deze namiddag in het Belgische Geraardsbergen van – gerust. “Vorig jaar won ik in oktober de klassementscross in Ronse, maar zakte daarna helemaal weg door ziekte. Wellicht ben ik te lang in competitie gebleven en ging het van kwaad tot erger. Ach, noem het maar een combinatie van verschillende factoren. Ook mentaal liet ik het uiteindelijk afweten.”

En dat is best vreemd, want we kennen Van der Haar als een vechter. We herinneren ons zijn juniorenperiode, waarin hij moest opboksen tegen ene Tijmen Eising. Van der Haar moest meermaals het onderspit delven, maar weigerde om zich bij de suprematie van zijn toen reeds veel meer opgeschoten concurrent neer te leggen.

Toch nog top tien in de UCI-ranking
“Ik ben nog steeds diezelfde vechter van toen, hoor”, lacht Van der Haar. “Het duurde ook lang voor ik het mentaal lastig kreeg. Ik denk dat ik pas in januari knakte. Maar ook toen ben ik blijven knokken richting het wereldkampioenschap, waarin ik uiteindelijk vijfde werd. Ik sta trouwens nog steeds mooi in de top tien van de UCI-ranking, ook al loste ik de verwachtingen nooit helemaal in.”

Ondertussen heeft Van der Haar alle ellende achter zich gelaten. “Ik kende deze zomer een voorspoedige voorbereiding. Beter dan verwacht zelfs. Zowel in de Baloise Belgium Tour, de Oberösterreichrundfahrt als de Ronde van Luik liep het echt naar wens. Met de steun van Sven Nys en de rest van de ploegleiding. Ik ben dik tevreden over hoe het de voorbije maanden is verlopen.”

Verrast door de speaker
Op de ploegvoorstelling van de Telenet-Fidea Lions had Van der Haar het over steile ambities. “Al werd ik wel verrast door de speaker”, lacht hij. “Toen hij me vroeg hoeveel overwinning ik wilde, antwoordde ik “Dertig, maar…” En toen onderbrak hij me. Eigenlijk wilde ik er aan toevoegen dat ik met twee ook tevreden was, maar ik kreeg de kans niet meer”, grapt de 27-jarige jongeman uit Woudenberg.

“In elk geval, mijn doel is om dit seizoen mijn plaats voorin weer in te nemen. Wat mij betreft in Geraardsbergen (vandaag, red) al, op de Muur. Daarna maak ik de trip voor de wereldbekermanches in de Verenigde Staten, eenmaal terug volgen respectievelijk Meulebeke en Ronse, ook twee Brico Crossen.”

Nog geen akkoord met DVV Verzekeringen Trofee
Eén minpuntje: Van der Haar heeft nog geen definitieve deal met de organisatoren van de DVV Verzekeringen Trofee. “Ik voer zelf de onderhandelingen niet, maar naar verluidt verlopen ze wat stroef. Ik hoop in elk geval dat ook dat in orde komt.”

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
16 september 2018 11:00
Om het op zijn Taco's te zeggen,Larsje gaat dit cross seizoen terug lekker "pezen".

Om te reageren moet je ingelogd zijn.