Laurens Sweeck 5de in Heistse Pijl: “Mis ervaring in massasprints”
foto: Cor Vos
Nico Dick
zaterdag 4 juni 2022 om 18:46

Laurens Sweeck 5de in Heistse Pijl: “Mis ervaring in massasprints”

Fraaie vijfde plaats voor veldrijder Laurens Sweeck in de Heistse Pijl. In een langgerekte sprint moest hij alleen Arnaud De Lie, Giacomo Nizzolo, Mark Cavendish en Daniel McLay laten voorgaan. “Misschien zat het podium er in”, vertelde hij achteraf. “Maar ik mis vooral ervaring in zo’n massasprint.”

Een week geleden werd Sweeck al derde in de tweede rit van de Flèche du Sud. Eerder won hij al een etappe in de BeMC (de Belgian Mountainbike Challenge). De veldrijder – eind dit jaar einde contract bij Pauwels Sauzen-Bingoal – is met andere woorden prima aan zijn zomerseizoen begonnen.

In de Heistse Pijl bevestigde de 28-jarige Kempenaar met een mooie ereplaats. “Dit is voor mij een thuiskoers”, vertelt Sweeck. “Eentje waar ik altijd naar uitkijk en bijzonder gemotiveerd voor ben. Ik reed hier in het verleden al meermaals een goed resultaat, maar in de top vijf eindigen in een massasprint voelt toch een beetje speciaal.”

Moeilijk aanvallen
De wedstrijd bleef lang gesloten, met een peloton waarin voornamelijk Quick-Step-Alpha Vinyl de vroege vlucht controleerde. Volgens Sweeck een logische gang van zaken. “Er waren teveel sprinters aanwezig vandaag. Het was niet echt het proberen waard om in de aanval te trekken. Bovendien blies de wind in het nadeel, eenmaal je de kasseihelling over was. Om daar weg te rijden, moest je al over geweldige papieren beschikken.”

Dus wachtte Sweeck mee de sprint af. “Mijn ploegmaat Ryan Kamp zette mij prima af aan de voet van de helling. Ik denk ergens rond de tiende plek. Toen er een paar tussenuit moesten, kon ik nog wat opschuiven. Boven op de berg viel een gaatje en nadat de ketting van Cavendish eraf ging, verloren we heel even de aansluiting, maar door de wind pal op de neus, viel het toch weer stil.”

Baloise Belgium Tour
“Daarna was het kwestie van op tijd aan te gaan”, beschrijft Sweeck de eigenlijke sprint. “En daar mis ik toch wel wat ervaring. Misschien zat het podium er in, maar het werd uiteindelijk een vijfde plek. Niet slecht, want dit was geen sprint tegen de minste.”

Maandag rijdt Laurens Sweeck de Ronde van Limburg, volgende zaterdag Dwars door het Hageland, ook al een halve thuiskoers. Vervolgens gaat het via de Baloise Belgium Tour richting het Belgisch kampioenschap in Middelkerke.

Sweeck, op de foto tweede van rechts – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.