Laurens Sweeck klopt David van der Poel in Maldegem

Laurens Sweeck klopt David van der Poel in Maldegem

foto: Orange Pictures - Sportfoto

woensdag 7 februari 2018 om 16:10

Laurens Sweeck heeft zich de beste getoond in de Parkcross van Maldegem. De Belg van ERA-Circus trok halfweg cross ten aanval, en wist vervolgens knap stand te houden. David van der Poel (Corendon-Circus) spurtte na een spannende strijd naar de tweede plaats, voor Tim Merlier (Crelan-Charles).

Merlier met de kopstart, Vanthourenhout toont goede benen
De mannen begonnen om klokslag drie uur, zonder een zieke Mathieu van der Poel, aan hun parkcross in Maldegem. Zoals wel vaker bleek Tim Merlier over de beste start te beschikken, maar een relatief groot peloton passeerde na een zestal minuten voor de eerste maal de finishstreep. Michael Vanthourenhout, die afgelopen zondag in Valkenburg nog naar een knappe zilveren medaille wist te rijden, gooide vervolgens de knuppel in het hoenderhok.

De crosser van Marlux-Bingoal legde een dermate hoog tempo op, waardoor na meer dan twintig minuten een kopgroep van vier ontstond met naast Vanthourenhout ook David van der Poel, Toon Aerts en Lauren Sweeck. Een achtervolgende groep met onder meer Lars van der Haar volgde op beperkte achterstand. Door een lichte twijfel vooraan wisten de achtervolgers weer aan te sluiten.

Vanthourenhout valt letterlijk weg, Sweeck rondt knappe solo af 
De beste man in koers leek Vanthourenhout, die de druk meerdere malen probeerde op te voeren. Net voor de brug schakelde hij zichzelf echter uit door ten val te komen, waarna de Belg er de brui aan gaf. Het was Sweeck die optimaal wist te profiteren van het wegvallen van Vanthourenhout door aan de boom te schudden. Aanvankelijk wisten Tom Meeusen en David van der Poel hun wagonnetje nog aan te pikken, maar beiden plooiden onder het geweld van Sweeck.

Binnen geen tijd wist de Belg een voorsprong uit te bouwen van meer dan twintig seconden. De achtervolgende groep was inmiddels – door het aansluiten van Van der Haar, Merlier, Dieter Vanthourenhout en Quinten Hermans – gegroeid naar zeven coureurs. In de schaduw van Sweeck vochten met name Merlier en Van der Poel een duel uit op het scherpst van de snede. Het was uiteindelijk de Nederlander die na een knappe manoeuvre en eindsprint de tweede stek uit de brand wist te slepen.

Uitslag flag-be Parkcross Maldegem
1. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus)
2. flag-nl David van der Poel (Corendon-Circus)
3. flag-be Tim Merlier (Crelan-Charles)
4. flag-be Tom Meeusen (Corendon-Circus)
5. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions)
6. flag-be Dieter Vanthourenhout (Marlux-Bingoal)
7. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea Lions)
8. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Fidea Lions)
9. flag-be Daan Soete (Telenet-Fidea Lions)
10. flag-es Felipe Orts (CC Gusano)

Dit artikel delen:

9 Reacties

tylerhamilton 7 februari 2018 om 19:34

Merlier verslaan in de sprint, dat is netjes!
Ook geen Wout Van Aert trouwens?

WernerFranke 7 februari 2018 om 20:05

Een Spanjaard top 10 zowaar.

mark vv 7 februari 2018 om 21:28

Nee de wereldkampioen voelt zich te goed voor deze koersjes. Mij lijkt het als wereldkampioen dat je nu je trui in elke cross moet tonen uit respect. Voor fans, sponsoren enz…

chiller87 7 februari 2018 om 21:33

Van aert heeft weekje vakantie in Spanje. De Spanjaard orts is de zilveren medaille van vorig jaar bij de belofte. Spijtig dat hij niet wordt opgepikt door een groter team.

mamaffia 8 februari 2018 om 07:19

Zou toch geweldig zijn als een Spanjaard de aansluiting met de veldrittop kan maken. Wordt de sport een stuk spannender van.

west 8 februari 2018 om 08:47

@mark
Moest je ook een beetje huilen zondag?

Sebas 8 februari 2018 om 09:05

@ west .. Anders ik wel (figuurlijk). Wat een deceptie.

Leuke cross gezien en die Orts is inderdaad geen gekke crosser. Al een paar keer in deze contreien mee komen doen voor een top10 in de wat kleinere wedstrijden en geregeld top 20 in de wereldbekers. Leuk.

ChefSpijker 8 februari 2018 om 10:01

Orts heeft geen reden om naar een ‘groter’ team te gaan. Er is voor hem afgelopen zomer juist een commerciële ploeg in Spanje op poten gezet omdat ze in zijn talent geloven daar. Waar oa Esteban ook voor rijdt. Daarom rijden ze waarschijnlijk nu ook deze crossen (en komend weekend ook). Dat wordt voor ze vergoed. Dus die gaan we ongetwijfeld de komende jaren wel blijven zien in ’t veld. En hopelijk ontwikkelt ie zich tot een prima internationale subtopper a la Meisen/Boros.

Martinbosui 8 februari 2018 om 10:34

Mark is een huilenbalk

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.