Laurens Sweeck troeft iedereen af in Waaslandcross
Foto: Gauthier
zaterdag 6 februari 2016 om 16:01

Laurens Sweeck troeft iedereen af in Waaslandcross

Laurens Sweeck heeft in Sint-Niklaas de Waaslandcross gewonnen. De Belg, rijdend voor Era Murprotec, gaf in de afsluitende manche van de bpost bank trofee alle favorieten het nakijken. Wereldkampioen Wout van Aert, al zeker van de eindzege in het klassement, werd tweede. Lars van der Haar en Mathieu van der Poel kwamen niet in de buurt van de podiumplaatsen. Voor Sweeck is het zijn tweede overwinning van het seizoen, maar zijn eerste in een televisiecross.

Van der Poel pakt koppositie, maar zakt weg
Lars van der Haar had samen met Toon Aerts en Michael Vanthourenhout de beste start, maar de nummer twee van het afgelopen WK kon dat hoge tempo niet vasthouden. Mathieu van der Poel kwam iets stroever op gang, maar begon daarna aan een goede remonte. Uiteindelijk sloot hij aan bij koploper Tom Meeusen, die hij vervolgens ook achter zich liet.

Snel bleek echter dat Van der Poel zich opgeblazen had. De Nederlander zag eerst Meeusen terugkomen en werd vervolgens ook overvleugeld door onder anderen Van Aert, Sven Nys en Sweeck. De 22-jarige Sweeck besloot het daarna solo te gaan proberen en dat bleek een goede keuze. Ondanks het achtervolgingswerk van Nys en Van Aert liep de nummer zeven van het afgelopen WK steeds verder uit.

Sweeck wint en klimt naar vijfde plaats
Sweeck ging met een voorsprong van twintig seconden de slotronde in en kon uitgebreid de tijd nemen om zijn overwinning te vieren. Van Aert kwam als tweede over de streep, net voor de neus van Nys. Van der Haar werd op de achtste plaats de beste Nederlander. Van der Poel reed de wedstrijd wel uit, maar deed dat in de absolute achterhoede.

In het klassement van de bpost bank trofee eindigt Kevin Pauwels achter Van Aert als tweede. Lars van der Haar is, vlak achter Nys, op de vierde plaats de beste Nederlander. Sweeck klimt dankzij zijn overwinning van vandaag een plaatsje en wordt vijfde in het eindklassement.

Achtste manche bpost bank trofee
flag-be Waaslandcross
1. flag-be Laurens Sweeck (Era Murprotec)
2. flag-be Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice)
3. flag-be Sven Nys (Crelan-AA Drink)
4. flag-be Tom Meeusen (Telenet Fidea)
5. flag-be Toon Aerts
6. flag-be Rob Peeters (Crelan Vastgoedservice)
7. flag-be Tim Merlier (Crelan Vastgoedservice)
8. flag-nl Lars van der Haar (Giant-Alpecin)
9. flag-be Diether Sweeck (Era Murprotec)
10. flag-be Kevin Pauwels (Marlux Napoleongames)

Eindstand bpost bank trofee:
1. flag-be Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice)
2. flag-be Kevin Pauwels (Marlux Napoleongames)
3. flag-be Sven Nys (Crelan-AA Drink)
4. flag-nl Lars van der Haar (Giant-Alpecin)
5. flag-be Laurens Sweeck (Era Murprotec)

RIDE Magazine
14 Reacties
Sorteer op:
6 februari 2016 16:03
mooi!
6 februari 2016 16:05
Verdeel en heers.
Van Aert is mentaal toch top hoor.
6 februari 2016 16:18
Pff stil hier als Van der poel er niks van bakt
6 februari 2016 16:25
@lukasz
Bij de meeste crossen staan vrij weinig reacties, veldrijden is hier immers een erg kleine sport. Die VDP is een beetje klaar, geloof ik. Of hij heeft een virusje onder de leden.
6 februari 2016 16:25
Is die cross gala na de superprestige of Bpost?
6 februari 2016 16:27
@Lucasz, ja klopt, dan hebben we na een doodsaaie koers ook niets anders te melden dan Laurens Sweeck te feliciteren met zijn eerste Elite overwinning!
6 februari 2016 16:35
Hoe vdPoel hier reed is momenteel een beetje mijn gevoel na het WK. Het is wel mooi geweest qua veldrijden. Hele amusante bezigheid om te kijken tijdens de winter, maar laten we ons nu weer op de weg gaan richten. Enfin, knappe prestatie wel van Sweeck.
6 februari 2016 16:36
@lutsenko: Dat is van de superprestige, al weet ik niet of dat nu nog is aangezien dat iets was dat VIER (de zender) geïntroduceerd had en nu zit de SP bij telenet.
6 februari 2016 16:38
Dit zijn inderdaad de crossen teveel. In november en december is het zeer vermakelijk en belangrijk. Maar nu ligt de focus weer volledig op de weg.
6 februari 2016 16:41
Tja, als je niet meer meedoet in het klassement en je voelt dat winst er niet in zit, waar doe je het dan nog voor? Hooguit voor een wit voetje en een bruine arm te halen bij Wuyts.

Hij is gestart, heeft zich getoond en daarna uitgebold. Dat voordeel heb je nu eenmaal (vooral) als Nederlander, er zullen niet zo gauw kamervragen over worden gesteld.
6 februari 2016 17:27
@Lucasz: Kan natuurlijk zijn dat iedereen naar echt wielrennen in Spanje zat te kijken, maar misschien was Mathieu het wel spuugbeu......
6 februari 2016 17:39
Oorzaak wegvallen mvdP blijkt toch een blessure te zijn. Misstap in bagger en pijn in rug als gevolg. Uit respect voor publiek en fans uitgereden.
6 februari 2016 17:44
@titanio82 Dit is Sweeck zijn 2e overwinning dit jaar...
6 februari 2016 18:18
David vdp reed een heel sterk wk, maar deze week in de parkcross ook maar een schim. Mathieu nu ook.
Het beste is er blijkbaar af bij de nederlanders

Om te reageren moet je ingelogd zijn.