Laurens ten Dam rijdt ultra-race van 4.500 (!) kilometer zonder Thomas Dekker: “Ga niet op je wachten”
foto: Cor Vos
vrijdag 14 juni 2024 om 13:58

Laurens ten Dam rijdt ultra-race van 4.500 (!) kilometer zonder Thomas Dekker: “Ga niet op je wachten”

Laurens ten Dam gaat meedoen aan de Great Divide Mountain Bike Route, een 4.481 kilometer lange ultra-tocht van Canada naar Mexico. Twee weken lang fietsen zonder enige hulp of organisatie. “Bij Unbound weet ik wat ik kan verwachten. Hier kan ik bij wijze van opgegeten worden door beren”, laat hij weten in zijn podcast Live Slow Ride Fast. 

Hij was nog maar net terug uit de Verenigde Staten voor Unbound Gravel, maar is alweer richting de andere kant van de wereld gevlogen. Ten Dam start vandaag (vrijdag 14 juni) aan de Great Divide Mountain Bike Route. Omdat er in tegenstelling tot andere jaren twaalf dagen tussen Unbound en de ultra-tocht zitten, was dit jaar de mogelijkheid om eens deel te nemen. “Dan kon ik na Unbound nog kort even naar huis”, geeft hij aan.

Ten Dam zocht naar een nieuwe uitdaging en legt in zijn podcast uit waarom hij voor de Great Divide Mountain Bike Route heeft gekozen. “Ik heb drie ultra-races gereden. Maar die waren allemaal relatief kort. De langste was drie dagen, maar bij deze is het record dertien dagen. Bovendien is deze ultra self-supported en dat trok mij. Dus toen kwam de vraag: Als ik dan toch een self-supported ultra-race ga rijden, wat is dan een beetje de beste. En dat was dus de Great Divide.”

Dekker en Ten Dam na een van de etappes in de Migration Gravel Race – foto: Lian van Leeuwen

Great Divide Mountain Bike Route is een fietsroute en kent één keer per jaar een massastart. Dat is op de tweede vrijdag van juni. Vanaf dat moment start de wedstrijd. De voorbereiding van Ten Dam verloopt anders dan voor andere fietsuitdagingen. “Je staan ‘aan’. Je bent op alles goed aan het letten. In plaats van te gaan fietsen afgelopen zondagmiddag, ben ik gaan inpakken. Ik ga twee weken echt weg, zonder laptop en dergelijke, dus ik moet alles wel netjes afronden voordat ik vertrek.”

Thomas Dekker doet niet mee
Thomas Dekker reisde niet af naar Canada. Lange tijd was daar wel sprake van, maar Ten Dam gaf eerlijk aan dat Dekker het niet voor hem moest doen. “Je moet het niet voor mij doen, ik ga halverwege niet op je kunnen wachten want ik ben daar om het beste uit mezelf halen, of dat nou een vijfde of een eerste plek is”, geeft de 43-jarige avonturier aan.

Ondanks dat een deelname van Dekker dus lange tijd op planning stond, besloot hij het toch niet te doen. Ten Dam vertelt lachend hoe Dekker de knoop door hakte. “De dag voor Unbound werd ik wakker en ik vroeg aan Thomas of hij een beetje lekker geslapen had. Het eerste wat hij zei was: ‘Ik ga Tour Divide niet rijden! Ik heb gisteravond slecht geslapen en ik bleef er maar over nadenken, maar ik ga het toch niet doen.’

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.