Laurens ten Dam woest op oud-ploeggenoot Preidler: “Kan aan niks anders denken”
foto: Cor Vos
donderdag 7 maart 2019 om 09:58

Laurens ten Dam woest op oud-ploeggenoot Preidler: “Kan aan niks anders denken”

Het Duits-Oostenrijkse dopingschandaal blijft de gemoederen flink bezig houden. In navolging van Marcel Kittel, Ramon Sinkeldam en Iwan Spekenbrink heeft ook Laurens ten Dam hard uitgehaald naar ex-ploeggenoot Georg Preidler, die deze week heeft toegegeven bloeddoping te hebben gebruikt.

Dopingschandaal dat in 2019 aan het licht kwam. De spil zou sportarts Mark Schmidt zijn. Diverse langlaufers werden betrapt in Seefeld (Oostenrijk). Schmidt werkte ook vanuit Erfurt (Duitsland).

“Ik kan al drie dagen aan niks anders denken”, schrijft de CCC-renner in zijn eerste column voor de Belgische krant Het Nieuwsblad. “Kwaadheid, maar ook wantrouwen strijden om voorrang tijdens mijn trainingstochten.”

“Preidler verpestte de sfeer”
In zijn column haalt Ten Dam herinneringen op aan de Oostenrijker, die tijdens de twee jaar dat ze samen in de ploeg reden niet bepaald Ten Dams beste vriend was. “Als wegkapitein tijdens de Giro d’Italia van 2017 heb ik meerdere stevige gesprekken met hem moeten voeren. Meneer wilde naar huis, omdat zijn vriendin een bloedneus had. Hij verpestte de sfeer in de ploeg, terwijl we bezig waren met iets moois en unieks. De Gíro winnen. Maar nee, ik maakte dat wielrennen allemaal te belangrijk en er was meer in het leven dan fietsen.”

Naast woede jegens Preidler blijft de Noord-Hollander ook met veel vragen achter. Zo schrijft hij dat het hem verbaast een groot bloeddopingnetwerk moet worden opgerold door politie en justitie. “Het maakt me wantrouwig. Ik wil antwoorden. Werkt het bloedpaspoort echt zo slecht? Is het zo lek als een mandje? Waarom is Preidler niet gepakt door de dopinginstanties en welke namen mogen we nog meer verwachten uit die veertig bloedzakken tellende vriezer? Veel vragen, weinig antwoorden, vrees ik”, besluit Ten Dam.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.