Laurens ten Dam wordt eerste bondscoach Gravel van Nederland
foto: Cor Vos
dinsdag 9 april 2024 om 08:02

Laurens ten Dam wordt eerste bondscoach Gravel van Nederland

Laurens ten Dam gaat bij de KNWU aan de slag als bondscoach Gravel. Hij is de eerste die deze functie zal bekleden in deze relatief nieuwe, maar steeds populairder wordende discipline. Ten Dam zal ondertussen zelf ook blijven gravelen.

“Ik ben erg blij dat de KNWU mij heeft gevraagd als bondscoach Gravel en ben gemotiveerd om het Nederlandse gravelen naar het volgende niveau te brengen”, zegt Ten Dam op de site van de KNWU. “Het is een functie waarin ik mijn enthousiasme voor de sport en het werken met sporters kwijt kan.”

Ten Dam was prof op de weg van 2004 tot en met 2019. Nadat de Noord-Hollander die carrière beëindigde, ging hij door als gravelaar. Hij had dat circuit enkele jaren eerder al ontdekt en geldt als dé grondlegger van het gravelracen in Nederland. In 2022 en 2023 eindigde Ten Dam als vierde in Unboud Gravel, een van de grootste en meest prestigieuze gravelwedstrijden ter wereld in de Verenigde Staten. In 2021 was hij tweede in deze wedstrijd van 350 kilometer. Ook komend jaar blijft hij, naast zijn taken als bondscoach, zelf koersen.

KNWU: “Waren op zoek naar een coach uit de gravelcommunity”
De KNWU ziet de gravelsport als ‘een mooie verbindingen tussen de breedtesport en topsport’, aldus technisch directeur Wilbert Broekhuizen. “Er zijn de afgelopen maanden veel verschillende gesprekken gevoerd en we zien volop kansen voor de gravelsport, nationaal en internationaal. We waren op zoek naar een coach uit de gravelcommunity en met veel topsportervaring. Op de kampioenschappen staan onze toppers aan de start, het is dus belangrijk om te weten wat er leeft en je moet als coach de topsport doorleven.”

“Daarnaast moet je ook de prestatiesetting van de gravelsport goed op je netvlies houden, veel lol hebben en toch super hard koersen en er samen voor gaan. Natuurlijk kom je dan snel uit bij Laurens. Laurens neemt als ex-prof op de weg een bak aan kennis en ervaring met zich mee, maar daarnaast heeft hij ook als gravelbiker zijn sporen verdiend. Ik ben heel blij dat we ons topsportteam kunnen uitbreiden met Laurens als Bondscoach Gravel.”

Ten Dam krijgt de komende jaren de taak om selecties te maken voor de kampioenschappen en van de verschillende groepen eenheden te smeden. Daarnaast is het de bedoeling dat hij de steeds populairder wordende gravelsport nog groter maakt in Nederland.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.