Niels Bastiaens
zondag 21 april 2024 om 11:19

LBL-debutant Gerben Kuypers: “Ik blijf nog altijd voor tachtig procent crosser”

Video Zondag 21 april zal voor altijd een speciale dag blijven voor Gerben Kuypers, want dan kwam hij aan de start van Luik-Bastenaken-Luik. De 24-jarige Kuypers, die we kennen uit de cross werd pas afgelopen week overgebracht van opleidingsploeg Wanty-ReUz-Technord naar de hoofdmacht van Intermarché-Wanty. Bij de start van Luik-Bastenaken-Luik deed hij zijn verhaal voor onze camera.

“Het is super speciaal”, vindt Kuypers, die vanwege een virus en bijhorende vermoeidheidsverschijnselen zijn crosswinter al voor de jaarwisseling beëindigde. “Ik mag hier mijn eerste koers van het seizoen doen, en het is meteen een WorldTour-koers en zelfs een monument. Dat is het hoogste wat je kan rijden, qua wedstrijd. Luik-Bastenaken-Luik is een van de zwaarte klassiekers, het wordt een unieke ervaring en ik kijk ernaar uit.”

Snelle evolutie
Is het allemaal zo snel gegaan als het nu voor de buitenwereld lijkt? “Niet alleen de voorbije weken, maar ook het afgelopen jaar is het supersnel gegaan. Iets meer dan een jaar geleden was ik nog geen prof, en nu ben ik WorldTour-renner. De laatste weken vroeg de ploeg me of ik naar het WorldTeam wilde komen. Die kans heb ik niet afgeslagen. Normaal was de Brabantse Pijl al gepland, maar vlak daarvoor ben ik ziek geworden. We zochten een ander alternatief om het koersritme weer op te pikken, en dat is dus Luik geworden.”

“Je staat er niet specifiek bij stil, die snelle evolutie van mijn carrière. Je leeft van dag tot dag, maar toch moet ik vaststellen dat het een supersucces is geworden. Soms moet je daar wel eens aan herinnerd worden. Een mens is het gewend om altijd maar door en door te gaan, zonder te veel terug te blikken. Misschien dat ik later wel herinnerd word dat het iets uniek was wat ik de laatste jaren heb meegemaakt.”

Geen modder in Luik voor Kuypers – foto: Cor Vos

Al moeten we van Kuypers ook geen wonderen verwachten in La Doyenne. “Het is een normale voorbereiding geweest. De laatste weken ben ik iets intensiever gaan trainen op het langere klimwerk. Maar de voorbereiding is vooral zoals anders gegaan, ik ben tevreden hoe ik de afgelopen maanden heb getraind. Het is niet zoals de meeste renners dat ik hier in topvorm sta. Een goed basisniveau zou ik het noemen, maar nu moet het wedstrijdritme nog komen.”

Ook nog crosser
Bovendien blijft het niet bij Luik-Bastenaken-Luik alleen. Het eerste luik van het wegseizoen van Kuypers omvat ook eendagswedstrijden als de Famenne Ardenne Classic, Eschborn-Frankfurt, de GP du Morbihan, Tro Bro Léon, Antwerp Port Epic en de Ronde van Limburg. Ook rittenwedstrijden als de Tour of Norway, Baloise Belgium Tour en Tour de Wallonie staan op de planning.

“Het wordt redelijk uitgebreid”, legt Kuypers uit. “Nu heb ik twee maanden wedstrijden en dan volgt een rust- en trainingsperiode. Het is goed gestoffeerd. Het wordt veel ontdekken op een ander niveau, waar je ook een andere koersstijl ziet. Maar ik hou ervan om tussen de grote profs te rijden. Het is een ander soort wedstrijd en een ander koersverloop dan bij de beloften of de Ronde van Luik. Dat is een aanpassing die ik wel leuk vind.”

Maar denk nu niet dat Kuypers zijn eerste passie – waarvoor hij initieel door Bart Wellens naar de ploeg werd gehaald – zomaar zal opgeven. “Ik blijf ook nog crosser, dat is een vraag die ik veel krijg”, lacht hij nog. “Ik denk niet dat ik zal starten in september, maar in oktober. Zeker nu de Wereldbeker wat later begint. Na het WK veldrijden stop ik, om meer op de weg te focussen. Het is geen volledig crossjaar, maar ik zie mezelf toch nog voor tachtig procent als crosser.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.