Lefevere en zijn ploeg niet in Qatar: “Ik weet niet wat die sjeik bezielt”
© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele
maandag 8 februari 2016 om 09:04

Lefevere en zijn ploeg niet in Qatar: “Ik weet niet wat die sjeik bezielt”

Sjeik Khalid Bin Ali Al Thani kwam gisteren met de verklaring waarom Etixx-Quick-Step, de laatste jaren de beste ploeg in de Tour of Qatar, dit jaar niet mag starten in die rittenkoers. Volgens de sjeik heeft de Belgische ploeg zich meermaals ‘misdragen’. Ploegbaas Patrick Lefevere kan zich daar niet in vinden.

Lefevere zegt dat de fouten gemaakt worden door de organisatie. “Dat ze hun koers beter organiseren”, vertelt hij aan Het Nieuwsblad. De Belg denkt dat er sportieve redenen aan ten grondslag liggen. “Ik weet niet wat die sjeik bezielt.”

‘Telkens staan de renners daar in hun blote kont voor het publiek’
“We wilden Kittel na zijn moeilijk jaar en Boonen na zijn schedelbreuk niet onmiddellijk naar de drukte van Qatar sturen”, erkent Lefevere. Daarnaast zouden zijn renners geen respect tonen door lang op de grond te liggen en de pers te woord te staan, terwijl men de organisatoren zou laten wachten.

“Dat ze eerst eens orde op zaken stellen in hun eigen organisatie. Of vinden jullie het normaal dat de renners zich na de rit op straat moeten omkleden? Al jaren vragen wij om een tentje om een beetje beschutting te hebben. Maar telkens opnieuw staan de renners daar in hun bloot gat voor het hele publiek. Dat is het probleem”, aldus de manager.

Feestje in het hotel
Ook over de hotels werd geklaagd door sjeik Al Thani. “Ja, er is daar vorig jaar een feestje geweest. Maar om dat nu zo erg te vinden?”, vraagt Lefevere zich hardop af. Van de laatste tien edities werden er acht gewonnen door een renner uit de Lefevere-formatie. Dit jaar zoekt men in Qatar een opvolger voor Niki Terpstra.

RIDE Magazine
46 Reacties
Sorteer op:
8 februari 2016 09:07
Een ouderwets Quick-Step feestje met alles erop en eraan ;)
8 februari 2016 09:19
Naar verluidt lag er na het feestje laminaat op de 5 sterren hotelkamer vloer, de sjeik was laaiend.
8 februari 2016 09:25
Lol @ thijs
8 februari 2016 09:33
Dat zal de ware reden wel zijn: quickstep zal wel hebben aangegeven dat Kittel en Boonen niet zouden deelnemen. En de organisatie vind zich vervolgens geschoffeerd omdat ze menen recht te hebben op de grootste renners. Bij mij komt het over als grootheidswaanzin van de sjeiks. Voor één keer geef ik Lefevere groot gelijk
8 februari 2016 09:40
Lefevere: "het ligt nooit aan ons, wij doen nooit iets verkeerd" ;)
8 februari 2016 09:46
Lijkt me toch wel mooi om een keer te kunnen zeggen: "Ik weet niet wat die Sjeik bezielt".
8 februari 2016 09:47
Ik kan me herinneren van vorig jaar dat er een discussie op gang was gekomen dat men beter niet die hete wedstrijden meer kon rijden vla voor de koude in België begonnen. Veel renners werden verkouden en hadden een slechte start van het voorseizoen . DIE signalen kwamen als ik me goed herinneren ook uit het kamp van QS. Misschien dat die sjeik nu gedacht heeft: blijf dan nu ook maar lekker thuis. Feestjes in hotels lijken me geen serieuze reden.
8 februari 2016 09:51
de organisator van deze wedstrijd heeft last van sterallures. eens een keer wat anders . :p
8 februari 2016 09:56
Het lijkt hier om een politieke machtsstrijd te gaan tussen de grote ploegen en Merckxx en kompanen. Movistar, Team Sky, Tinkoff, Etixx-Quick Step, Orica-GreenEdge en Trek rijden allemaal niet in Qatar ten opzichte van vorige editie.
8 februari 2016 09:59
Op straat omkleden ?
Dan moet je daar helemaal niet willen sporten. Als de sjeik wil skiën in de woestijn legt hij een piste aan, maar een kleedkamer kan er niet af?
Stuur hem een pak laminaat en de groeten !
8 februari 2016 10:03
Ach, wat moet je ook in zo'n zandbak. Schrap dit soort rondjes toch eens van de kalender. Niemand die deze verder serieus neemt.
8 februari 2016 10:14
Lang op de grond liggen? Waar gaat dit over? "Daarnaast zouden zijn renners geen respect tonen door lang op de grond te liggen en de pers te woord te staan"
8 februari 2016 10:17
Lang op de grond liggen.....met asfalt van 50 graden zal dat wel wat meevallen. Of ze zitten vastgeplakt
8 februari 2016 10:19
Vrij naar Joop: "De Ronde van Qatar wordt op de grond gewonnen"
8 februari 2016 10:41
Het meest opvallende aan deze uitspraken vind ik nog wel dat er daadwerkelijk publiek staat in Qatar. Of zouden ze kamelen bedoelen?
8 februari 2016 10:41
Daar is de huile balk , oh meneer is gekrenkt.
Als de renners zich op straat moesten omkleden , heeft hij dat ergens gemeld,
zijn er bewijzen van?
Toen zijn ploeg uitbetaald is geworden , hoe zal hij geknikt hebben, heeft hij
toen zijn beklag gedaan.
En waarom zet hij nu een grote mond op, als je gelijk hebt blijf dan weg, en
dan hoef je je ook niet kwaad te maken als er geen uitnodiging voor je ploeg is.
8 februari 2016 11:00
@boum05 hij maakt zich niet boos over het feit dat hij der niet mag starten. Hij maakt zich wrs boos over het feit dat de sjiek vanalle drogredenen geeft.
8 februari 2016 11:04
@mic1984. Geloof jij die uitspraken dan van die huilebalk.
Die man is niet geloofwaardig, want hij heeft meer uitspraken gedaan waar
naderhand niets van klopte o.a.zaak Boonen ???
8 februari 2016 11:19
@HoofdIsVrij, uw uitleg klinkt inderdaad zeer aannemelijk.
En Boum05, volgens mij geloven er veel mensen die "huilebalk". Volgens mij kan het die huilebalk zelfs niet schelen dat hij niet mee hoeft te doen in Qatar, want gezien de afwezigheid van een groot aantal WT-teams, heeft een overwinning veel minder commerciële waarde. Wees er maar zeker van dat de publicitaire waarde hiervan veel groter is dan een overwinning in Qatar.
Zie nu ook de overwinning van Vandenbergh met die plastiekzak gisteren...
8 februari 2016 11:29
Heeft Lefevre ineens niet meer de beschikking over zijn ploegbus?
8 februari 2016 11:30
Hup! Lefevere (ditmaal) ! Boe! gekke oliewaus !
8 februari 2016 11:34
1 van de minst heroische en sneue WT - Overwinningen die ik ooit gezien heb was wel Terpstra in Qatar : 0.0,0% sfeer, minder misschien nog, op die ene kameel na die een tiende traantje liet schieten. Dit gedrocht zsm dermate degraderen dat het niet meer bestaat en Merckx in een dwangbuis mocht hij werkelijk de pracht inzien van dit soort baggerkoersen.
8 februari 2016 11:36
@krypton
Hoe werkt dat eigenlijk, hoeveel bussen hebben de grote ploegen? Ik kan me voorstellen dat niet iedereen zijn bus naar Qatar brengt.
8 februari 2016 11:37
Was Boonen vorig jaar niet centraal in de protesten tegen de extreme weersomstandigheden in Oman (ook ASO-in-het-middden-oosten)? En heeft hij ook niet duidelijk laten weten dat er een protocol moet komen bij het fietsen in extreme weersomstandigheden, o.a. ook met het oog op het WK in Quatar? En Lefevere - lastpak en irritanto dat het is - is ook wel vaker expliciet kritisch geweest op wedstrijdorganisatoren.

Ik vind de misdragingen die de Sjeik citeert er allemaal nogal onbeduidend uitzien. Ik krijg het gevoel dat 't wel handig uitkomt om de grote-bekken-ploeg te weren en zo een kritiekloos peloton door de woestijn te laten rijden om zonder gedoe die WT plek te kunnen claimen.

't Lijkt erop dat de sport positief op het land moet afstralen. 'n Beeld van stakende renners hoort daar niet bij.
8 februari 2016 11:47
@Krypton,

Ik denk dat de bussen inderdaad niet tot Qatar rijden. Zelfs de teamwagens zijn er meestal niet. Ze rijden met van die jeeps van de organisatie.

En @Boum05,
http://newsfile.photoshelter.com/image/I0000UrYrRmrMA_E

Mooie kleedkamer en uitstekende stoel.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.