Lefevere over Alaphilippe, die voorjaar afmaakte met botbreuk: “Hij had zelf het laatste woord”
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 20 april 2024 om 08:13

Lefevere over Alaphilippe, die voorjaar afmaakte met botbreuk: “Hij had zelf het laatste woord”

Julian Alaphilippe maakte onlangs bekend dat hij een deel van het voorjaar afwerkte met een breuk in zijn kuitbeenkop. Patrick Lefevere heeft in zijn wekelijkse column voor Het Nieuwsblad bevestigd dat de Fransman inderdaad kampte met deze blessure. De teammanager van Soudal Quick-Step benadrukt dat Alaphilippe zelf het laatste woord had bij de keuze om te blijven koersen met dit kwetsuur.

For the record: het klopt dat Julian dit voorjaar met een breukje in het kuitbeen heeft rondgereden”, begint Lefevere. “Hij liep dat op bij een val in Strade Bianche. Na Milaan-Sanremo klaagde hij over lichte pijn. Op een echo hebben we toen inderdaad het breukje gezien. Minuscuul, maar wel duidelijk waarneembaar. In overleg is na die diagnose beslist om het voorjaar toch verder te zetten.”

“De buitenwereld heeft dat geïnterpreteerd als ‘onder druk van de ploeg’, als het al niet Lefevere in eigen persoon was. Het klopt dat het een grote ontgoocheling was geweest om Julian op een cruciaal moment te verliezen, maar uiteraard had hij zelf het laatste woord. Julian had met die blessure zeven dagen gekoerst in Tirreno-Adriatico. En in Milaan-Sanremo sprint hij zonder lekke band mee voor de overwinning. Julian was fit genoeg om competitief te zijn en kon de blessure ook niet erger maken.”

Lefevere vertelde in zijn column ook nog over een overleg met de Performance staf in de breedste zin van het woord. Dit gesprek duurde, na de povere prestaties dit voorjaar, bijzonder lang: van 9.30 uur tot 17.00 uur. Een van de conclusies die Lefevere trok, was dat het materiaal niet de oorzaak kan zijn van het mindere presteren. “Ook Technical Manager Nicolas Coosemans woonde de vergadering bij. Ik heb van hem geleerd dat onze frames 200 gram lichter wegen dan vorig jaar. De wielen zijn 140 gram lichter. Dat zou normaal gezien prestatiewinst moeten betekenen.”

“Uiteraard hebben we lang gepraat over banden. Maar zoals ik eerder heb aangegeven: ik denk niet dat daar voor ons de klepel hangt. Alle ploegen rijden tegenwoordig tubeless, op twee na als ik goed op de hoogte ben. Ons type banden is hetzelfde als BORA-hansgrohe. En ik ben heel benieuwd of Lotte Kopecky en SD Worx daarmee ook Strade Bianche en Parijs-Roubaix hebben gewonnen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.