Lefevere over gemengde ploegenestafette: “Ik geloof niet in het concept”

vrijdag 20 september 2019 om 11:36
Lefevere over gemengde ploegenestafette: “Ik geloof niet in het concept”

foto: Cor Vos

Aankomende zondag begint in Yorkshire het WK wielrennen met de Team Mixed Relay, de gemengde ploegenestafette. Patrick Lefevere – teammanager van Deceuninck-Quick-Step – is geen fan van de gloednieuwe discipline. “Ik geloof totaal niet in het concept”, zo maakt hij van zijn hart geen moordkuil.

Het is een primeur voor de organisatie van het WK in Yorkshire, aangezien het de allereerste editie is van het WK Team Mixed Relay. De gemengde ploegenestafette geldt als de opvolger van het WK ploegentijdrit, dat tot vorig jaar werd gehouden, maar door de afnemende interesse en hoge kosten weer van de kalender verdween.

“De ploegentijdrit was een prachtige discipline en dat zeg ik niet alleen omdat we vier keer wereldkampioen zijn geworden”, aldus Lefevere, de zijn ploeg goud zag pakken in 2012, 2013, 2016 en vorig jaar. “Het was echt een prestigieus evenement. De beste ploegen stelden hun beste renners op. Bovendien leefde het ook bij de fietsconstructeurs.”

Nederland veroverde in Alkmaar het EK-goud – foto: Cor Vos

Eigen WK ploegentijdrit 
De oud-renner is niet echt blij met het alternatief. “Ik geloof totaal niet in de gemengde ploegenestafette. Het machtsverschil is veel te groot, Nederland zal winnen met vijf minuten voorsprong. De beste renners zijn niet geïnteresseerd in dit onderdeel. Bovendien hebben federaties de grootste moeite om goede ploegen samen te stellen”, aldus Lefevere in gesprek met Belga.

Als het aan Lefevere ligt, neemt de UCI zo snel mogelijk afscheid van de Team Mixed Relay. “Als het aan mij ligt, boycotten we dit evenement. De internationale wielerunie denk dat het onderdeel zal groeien, ik denk van niet. Wij zouden eigenlijk onze renners hier niet voor moeten vrijgeven. En dan op dezelfde dag een eigen WK ploegentijdrit organiseren.”

De teambaas benadrukt wel dat hij begaan is met het vrouwenwielrennen. “Ik krijg vaak het verwijt dat ik geen eigen damesploeg heb, maar ik heb de ploeg van Christel Herremans (Experza-Footlogix, red.) wel een hoofdsponsor bezorgd.”


WK 2019: Voorbeschouwing Team Mixed Relay 

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.