Lefevere: “Sagan is geen zes miljoen waard”

Lefevere: “Sagan is geen zes miljoen waard”

foto: Sirotti

woensdag 13 april 2016 om 13:31

Het zou een publiekelijk geheim zijn: Peter Sagan trekt na dit seizoen naar Etixx-Quick-Step, tegen een jaarsalaris van zes miljoen euro. Kletskoek, aldus Patrick Lefevere tegenover Het Laatste Nieuws. “Niemand is dat waard”, vindt de Belgische ploegleider.

Tinkoff speelbal en miljoenenspel
Fietsfabrikant Specialized is er alles aan gelegen om goudhaantje Sagan op haar fietsen te laten rijden, aangezien The Hulk ongekend populair is in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse fietsenmerk is leverancier van Tinkoff, Astana en Etixx-Quick-Step. Omdat Tinkoff waarschijnlijk wegvalt aan het einde van het seizoen, komt de huidige wereldkampioen vrij op de markt. De Kazakken zien de komst van Sagan niet zitten wegens een vermindering van het budget, terwijl ook Lefevere de boot nog eventjes afhoudt. Ook Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke en John Degenkolb hebben een aflopend contract, die door Etixx-Quick-Step eveneens nauwlettend in de gaten worden gehouden. Specialized-oprichter Mike Sinyard lekte volgens de Belgische krant daarom naar De Telegraaf dat de komst van Sagan naar de ploeg van Lefevere een done deal was en de Slowaak tijdens de Tour of California het contract ondertekent. Californië is de thuisbasis van de fietsenconstructeur.

Rijden Sagan en Terpstra volgend jaar gezamelijk in Etixx-blauw? - foto: Marcel Koch

Rijden Sagan en Terpstra volgend jaar gezamelijk in Etixx-blauw? – foto: Marcel Koch

Lefevere niet direct positief
De Belgische ploegleider kreeg afgelopen zaterdag een telefoontje van Sinyard over de kwestie-Sagan. Naar eigen zeggen is dat het enige contact wat Lefevere met Specialized had over de wereldkampioen. “Zes miljoen euro is niet realistisch. Niemand is dat waard. Hoeveel fietsen moet je dan verkopen?” De fietsfabrikant zou zelf een derde van Sagans salaris, die daarmee de best betaalde wielrenner ter wereld zou worden, willen ophoesten. “Vier miljoen is twintig procent van het budget van mijn ploeg. En dat voor één coureur. Dan heb ik het nog niet over de hofhouding die hij nog meebrengt. Vorig jaar ben ik met de pet rond gegaan bij mijn sponsors om Marcel Kittel te kunnen betalen. Toen ik terugkeerde, lag er niet veel in die pet. Ik ben niet van plan om nog een keer met mijn pet rond te gaan.” Een kader waarbinnen Lefevere kan handelen met Sagan, is er volgens de Belg nog evenmin.

Blijft Boonen?

Boonen bracht na Parijs-Roubaix een eresaluut. Zijn laatste? - foto: Sirotti

Boonen bracht na Parijs-Roubaix een eresaluut aan het publiek op de Vélodrom. Zijn laatste? – foto: Sirotti

Etixx-Quick-Step beschikt tijdens de Vlaamse voorjaarsklassiekers van 2017 in ieder geval over Niki Terpstra en Zdeněk Štybar. Beide renners hebben een doorlopend contract. Ook Tom Boonen blijft mogelijk bij de ploeg van Lefevere, al vraagt zijn ploegleider zich hardop af of één uitschieter per jaar voldoende is voor een vernieuwde verbintenis. Het Laatste Nieuws zinspeelt bij Boonen vervolgens op een contract voor een halfjaar.

Dit artikel delen:

29 Reacties

Spinergy 13 april 2016 om 13:34

Open verhaal van Patrick, hou ik wel van. Specialized betaalt volgens mij ook al een deel van het salaris van Contador. Die fietsen worden ook steeds duurder trouwens, toeval denk ik..

Doomsday 13 april 2016 om 13:35

Als ik dit zo lees dan rijdt Kittel voor een appel en een ei.. Oftewel het zal weer wel geen weerspiegeling van de exacte feiten zijn.

Marakus 13 april 2016 om 13:53

Doomsday, dat Lefevere niet veel ophaalde bij de sponsoren betekend nog niet dat Kittel weinig verdient.

Zes miljoen is erg veel voor een renner. Daarvoor heb je dan wel weer één van de meest spraakmakende renners van het peloton te pakken. Maar goed gezien de internationale media aandacht die Sagan oplevert in combinatie met de zendtijd is het in vergelijking met voetbal nog steeds een koopje!

Hakkie2 13 april 2016 om 13:56

Lefevre weet heel goed dat hij nog helemaal niet mag zeggen of er contact is. Verder wil hij Kittel nog tevreden houden. Die 6 miljoen hoeft Lefevre ook helemaal niet te betalen, dat gaat Specialized voor een heel deel doen. En voor Specialized is het denk ik wel miljoenen waard om Sagan als boegbeeld te houden (kijk ook wat Adidas en Nike over hebben voor een goede voetballer). Specialized wil kostte wat kost voorkomen dat Sagan over stapt naar een ploeg als Trek of Giant.

Ik denk dan ook niet dat dit een open verhaal is. Dit is een reactie omdat hij wel moet reageren, zonder dat hij alle werkelijke feiten kan weergeven omdat er nog onderhandelingen lopen, Sagan officieel nog onder contract ligt voor volgend jaar en transferbesprekingen pas vanaf augustus mogen.

Maar Sagan in betekend Kittel out. Na dit jaar, of na volgend jaar als zijn contract af loopt. En dan moet ik nog maar zien dat Kittel veel mooie wedstrijden kan rijden volgend jaar, Gaviria en Sagan zijn dan belangrijker. Dat zou voor Kittel wel eens een probleem kunnen worden.

bartje 13 april 2016 om 14:00

Antwoord op de titel van dit ‘nieuws’: zoniet dan toch bijna!

OscarV 13 april 2016 om 14:03

Dus Etixx heeft een budget van “slechts” 20 miljoen…
Even tellen (lekker op basis van ongefundeerde aannamingen):
Kittel: 3
Boonen: 4
Terpstra: 2
Stybar: 2
T Martin: 2
D Martin: 2
Meersman: 1
Velits: 1
Alaphilippe: 1

Totaal: 18 miljoen.
Niet genoemde renners: 21
Plus staf.

Kort samengevat, ik geloof die 20 miljoen niet. Het zou mij niks verbazen als dit ene onderhandleinsgtactiek is van Lefevre.

Sephiroth 13 april 2016 om 14:03

Zeldzaam aangenaam stukje tekst van lefevre, en tsja het is inderdaad een rekensom nu. Ik ben zowiezo benieuwd wie Kittel weer aan de praat krijgt, hij doet het hier niet slecht, maar zn oude glorie.. nee, dan was hij niet door viviane geklopt.

Timocycling 13 april 2016 om 14:11

@Oscar 2 miljoen voor Terpstra en die anderen? Dat is echt belachelijk veel geld. Net als iemand als Velits echt geen miljoen verdient… Kittel 3 is ook teveel, 4 voor Boonen ook heel hoog ingeschat….

Hakkie2 13 april 2016 om 14:14

@OscarV: Ik denk dat je inschattingen wat hoog zijn, Boonen verdient veel maar echt geen 4 miljoen (daar zit Nibali op). Ook Terpstra en Dan Martin zitten denk ik niet op 2 miljoen, als je bedenkt dat bijvoorbeeld Gesink waarschijnlijk nog maar net op 1 miljoen zit. Maar bij die niet genoemde renners heb je dan talenten waar de hele wielerwereld achteraan zat, zoals Jungels en Gaviria, De Plus die weggekaapt werd bij Lotto-Soudal en jongens als Trentin en Brambilla. Die rijden echt niet voor minder dan 200.000 rond.

Boonen, Tony Martin en Kittel ieder 2 miljoen, Terpstra, Stybar, Meersman en Dan Martin 1 miljoen en de rest daar onder, denk ik. Kom je toch een eind met die 20 miljoen.

OscarV 13 april 2016 om 14:26

Aangepast naar aanleiding van Timo en Hakkie:
Kittel: 2
Boonen: 2 (ik denk toch meer gezien zijn publiciteits waarde)
Terpstra: 1
Stybar: 1
T Martin: 2
D Martin: 1
Meersman: 0.5
Velits: 0.5
Alaphilippe: 0.5
Jungels: 0.25
Gaviria: 0.25
De Plus: 0.25
Trentin: 0.25
Brambilla: 0.25

Totaal: 11.75 miljoen.
Niet genoemde renners: 16
Plus staf. (wat zou dat kosten? in totaal toch zeker een miljoen denk ik)

ettixlidel 13 april 2016 om 14:27

T B 2 TM 1 .5 N T 1 ST 1 D M 1 BJ 750 TR 750 AP 750

F e r o x 13 april 2016 om 14:38

Boonen verdiende 10 jaar geleden op zijn top net geen 2.5 miljoen euro. Dat is ook ongeveer het hoogste bedrag dat Lefevere ooit aan loon heeft betaald (Bettini zat daar ook rond, klein beetje boven zelfs).

No way dat ze 4 miljoen gaan betalen voor Sagan. Dat wordt enkel betaald door Russen en Kazachen (mss. Bahrein ook?).

nielsboy 13 april 2016 om 14:44

@Oscar V: Waarom Velits 5ton???? Martin Velits is geen echte kopman, en zijn betere broer Peter Velits rijd bij BMC…

OscarV 13 april 2016 om 14:54

@Niels, oeps, verkeerde Velits inderdaad…..

Ferox, tijden veranderen. Die 2.5 miljoen van 10 jaar geleden is nu minimaal 3 miljoen.

Johnny7 13 april 2016 om 14:55

Haha 6 miljoen geloof er geen pepernoot van.

NairoQ 13 april 2016 om 15:00

OscarV, leuk allemaal, maar waarom zit je cijfertjes te verzinnen hier? Leert ons toch niets bij?

slice 13 april 2016 om 15:04

Ik vermoed dat die bedragen voor Alaphilippe, Trentin en Jungels wel hoger liggen dan +/- 2,5 ton. Anders zou bijvoorbeeld TLJ ook een aantal betere renners kunnen contracteren zou je denken.

debarreman 13 april 2016 om 15:10

Boonen heeft best aardig verdiend in zijn carriere, maar 4 miljoen per jaar?
http://derijkstebelgen.be/nieuws/het-geld-van-tom-boonen-en-entourage/

OscarV 13 april 2016 om 15:18

Tsja Nairo, als je zo gaat denken: Leuk allemaal, dat ze hier verzinnen wie een koers kan winnen, daar hebben we toch niks aan….?

Jose Maria 13 april 2016 om 17:18

Ik zie Sagan eerlijk gezegd niet vertrekken naar Etixx. Teveel kopmannen in de ploeg, dat werkt niet met Peter, die wil absolute kopman zijn. Werkt ook niet wanneer Boonen zou stoppen, dan heb je daar steeds Stybar, Terpstra en Trentin die als kopman worden aangewezen.

Ik zie het nog wel gebeuren dat een andere sponsor instapt bij Tinkoff-Saxo en die ploeg juist renners aanneemt. Vooral wanneer Contador nog een jaar doorgaat. Dan denk ik aan Oss, Drucker, De Vreese, Vandenbergh, etc.

Koersmaniak 13 april 2016 om 17:45

Officieel zal Lefevre hem natuurlijk geen 6 of 4 miljoen betalen, ze zullen wel een constructie via Monaco opzetten.
Ik betwijfel of Lefevre met zijn pet is moeten rondgaan om Kittel te betalen, budget van Cavendish kwam vrij.

WillieCentoUno 13 april 2016 om 18:11

Klopt! Hij is wel 10 miljoen waard…..

Thijs E 13 april 2016 om 18:36

Je kan van Lefevere veel zeggen, maar onderhandelen kan hij als de beste.

En dit is stap 1 in zijn tactiek: aangeven dat je het niet echt ziet zitten en zeker niet voor 6 miljoen. Hij wil Sagan, hij wil Sagan heel erg graag, maar als hij dat zegt kost hem dat bakken met geld.

Wim Kruithof 13 april 2016 om 18:51
Quote:
ettixlidel – 13 april 2016 om 14:27
T B 2 TM 1 .5 N T 1 ST 1 D M 1 BJ 750 TR 750 AP 750

Moet jij Wielerflits per letter een afdracht betalen ofzo? (Waardeloze post)…

Quote:
Jose Maria – 13 april 2016 om 17:18
  

Ik zie Sagan eerlijk gezegd niet vertrekken naar Etixx. Teveel kopmannen in de ploeg, dat werkt niet met Peter, die wil absolute kopman zijn.

Ik vraag me dat oprecht af. Sagan wil vooral de vrijheid om te genieten tijdens koers, maar zou volgens mij best tweede viool willen spelen. Naast een andere kopman een tendem vormen… Heb je een link waar Sagan zegt dat hij het kopmanschap opeist?

Coldeportes 13 april 2016 om 19:53

Lefevre is een koning in het onderhandelen en probeert altijd zo voordelig mogelijk top in te kopen. Maar die heeft echt wel de middelen voor Sagan hoor.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.