Lefevere ziet Alaphilippe niet vertrekken voor 10.000 euro extra. “Maar als er een zot komt…”
©Cor Vos
woensdag 27 maart 2019 om 13:52

Lefevere ziet Alaphilippe niet vertrekken voor 10.000 euro extra. “Maar als er een zot komt…”

Interview Julian Alaphilippe mocht in 2019 al zeven keer de handen in de lucht steken. Tussen zijn overwinningen ook de Strade Bianche en Milaan-San Remo. Niet onbelangrijk: de Fransman (26) is einde contract bij Deceuninck-Quick-Step. WielerFlits polste bij Patrick Lefevere naar een stand van zaken.

“De bereidheid om met elkaar verder te gaan is aan beide kanten aanwezig is”, vertelt Patrick Lefevere. “Ik denk trouwens dat we een pluim op onze hoed mogen steken: wij hebben Julian ontdekt en gaven hem indertijd een contract. Oké, ik besef dat we niet in het verleden leven, maar Alaphilippe weet wat hij aan ons heeft en wij weten wat we aan hem hebben, hoe we hem in het gareel moeten houden ook. Uiteraard zullen straks de centen een belangrijke rol spelen.”

Heb je ondertussen al wat zicht op de situatie? 

“Ik weet dat Julian niet zal vertrekken voor 10.000 euro extra per jaar. Maar als de verschillen gigantisch zijn, dan wordt het een moeilijker verhaal. Ik heb een budget en dat is niet oneindig. Nu, het zal vooral Dries Smets (manager Alaphilippe, red) zijn die dat regelt.”

Hoe moeten we zijn huidige waarde inschatten? Is hij nu anderhalf keer zoveel waard als wat hij momenteel verdient? Twee keer zoveel? Hoe zie jij dat?

“Om te beginnen, het is niet zo dat Alaphilippe vandaag onderbetaald wordt, hé. Hij is nu al een van de best betaalde renners binnen mijn ploeg. En wat hij straks waard is, dat wordt bepaald door de markt. Je bent zoveel waard als je geboden wordt. Dat is een spelletje ‘aftasten’. Vandaag heb ik daar nog geen zicht op.”

We weten dat de onderhandelingen tegenwoordig vroeg opgestart worden. Dat geldt nog niet voor Alaphilippe?

“We zijn amper eind maart. Veel renners, of beter gezegd veel managers, willen nu al gesprekken afronden en tekenen, terwijl de klassiekers er nog moeten aankomen. Ik vind het erover! Alaphilippe heeft natuurlijk wel al recht van spreken, maar zo gehaast ben ik zelf niet. Zou het niet fair zijn om te wachten tot na Luik-Bastenaken-Luik om te praten? Zo lang is dat nu ook niet meer.”

Hoe diep wil jij in de geldbuidel tasten om de Franse chouchou langer aan Deceuninck-Quick-Step te binden?

“Ik ga doen wat ik kan om hem te houden. Maar zoals ik zeg: ik heb een budget. Als er een zot komt… Dan houdt het op.”

Een aantal Franse teams is ongetwijfeld geïnteresseerd. Team Sky – straks Ineos – zal sowieso ook voldoende centen hebben.

“Ik weet niet of Team Sky hem wil. Ik heb daar geen zicht op. Ik vraag me wel af of een renner van 26 voor het geld moet kiezen met de kans in zijn ongeluk te lopen. Hij heeft nog een carrière van tien jaar voor de boeg. Dit is een ander verhaal dan dat van Niki Terpstra, hé. Die wordt straks 35. Ik heb Niki zelf aangespoord om te vertrekken. Maar je mag geen appels met peren vergelijken…”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.