Legendarische ploegleider Jef Braeckevelt (76) overleden
foto: Cor Vos
dinsdag 26 februari 2019 om 16:39

Legendarische ploegleider Jef Braeckevelt (76) overleden

Jef Braeckevelt is niet meer. De oud-ploegleider van onder meer Lotto en Katusha is op 76-jarige leeftijd overleden. Braeckevelt stond bekend als een markante ploegleider, die onder meer Claude Criquielion en Andrei Tchmil naar successen leidde.

Braeckevelt begon zijn carrière in 1964, door ploegleider te worden bij het kleine Terrot-Leroux, een team voor onafhankelijken. Hierna was hij werkzaam bij enkele (kleinere) Belgische ploegen. In 1979 maakte hij de overstap naar het Franse La Redoute, waar hij als assistent-ploegleider ging samenwerken met toppers als Robert Alban, Johan De Muynck en Stephen Roche.

In 1986 keerde Braeckevelt weer terug naar België, om voor drie seizoenen bij Hitachi aan de slag te gaan. Hier kreeg hij te maken met Criquielion. De in 2015 overleden klimmer won in die periode de Ronde van Vlaanderen én de Ronde van Romandië.

Braeckevelt met zijn poulain Andrei Tchmil – foto: Cor Vos

Hoogtijdagen bij Lotto 
Braeckevelt beleefde zijn hoogtijdagen als ploegleider bij Lotto, de ploeg van onder meer Andrei Tchmil. Braeckevelt en Tchmil behaalden vele successen in de jaren negentig. Zo won die laatste grote klassiekers als Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen én Parijs-Roubaix. In 2002 moest Braeckevelt na dertien jaar echter vertrekken bij Lotto.

Hierna was hij als ploegleider nog actief voor kleinere ploegen als Marlux, Chocolade Jacques en Jartazi. Hij sloot zijn loopbaan in 2009 af bij het grotere Katusha. De West-Vlaming was afgelopen december nog aanwezig op het Gala van de Kristallen Fiets. In 2001 ontving Braeckevelt zelf de Kristallen Fiets voor ploegleiders.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.