Leider Sepp Kuss toont suprematie in koninginnenrit Tour of Utah
foto: Sirotti
zaterdag 11 augustus 2018 om 23:43

Leider Sepp Kuss toont suprematie in koninginnenrit Tour of Utah

Sepp Kuss heeft nogmaals laten zien wie de heerser is in de Tour of Utah. De 23-jarige Amerikaan van LottoNL-Jumbo reed de tegenstand klink uit het wiel op de slotklim naar skioord Snowbird, en kwam solo aan. Hij verstevigt zo zijn leidende positie in het klassement, met de lastige slotetappe naar Park City nog voor de boeg.

Voor aanvang van de vijfde etappe voerde een autoritair LottoNL-Jumbo de stand aan. Amerikanen Sepp Kuss en Neilson Powless bezetten de eerste twee plaatsen, maar de rit van vandaag had alles in zich om het klassement eens flink door elkaar te schudden. In de finale kregen de renners namelijk de Guardsmans Pass (11,4 km aan 7,1%) en de slotklim naar Snowbird (10 km aan 8%) voor de wielen geschoven.

Vluchtgroep laat opnieuw lang op zich wachten 
Het peloton is in deze Tour of Utah niet happig om een vluchtgroep snel weg te laten rijden. Dit was het geval in de etappes van donderdag en vrijdag, en ook vandaag duurde het weer lang voordat avonturiers een vrijgeleide kregen. Het betekende dat een voltallig peloton de eerste KOM – na pakweg 25 kilometer – aansneed. De Colombiaan Daniel Jaramillo had de eer om als eerste boven te komen. De UnitedHealthcare-renner nam enkele coureurs mee in zijn aanvalsdrang.

Tien avonturiers krijgen de ruimte  
Een van die renners was onze landgenoot Koen Bouwman. De LottoNL-Jumbo-coureur, Jaramillo én vier anderen probeerden het, maar werden al snel bijgehaald door een tweede groep. De nieuwe – twintig renners tellende – kopgroep kreeg echter niet de ruimte van het peloton. Nadat ze waren opgeslokt, kregen tien andere aanvallers wél de zegen. Kilian Frankiny, Niklas Eg en Kiel Reijnen, Cameron Meyer, Jonathan Clarke, Ruben Plaza, Ivan Santaromita, Taylor Shelden, Evan Huffman en Jaramillo: zij wisten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van vier minuten.

Guardsmans Pass baart een muis, Snowbird zeker niet 
Met deze voorsprong begon de kopgroep aan Guardsmans Pass. Deze 11 kilometer lange klim – met maximale percentages van 20%(!) – leende zich voor vuurwerk, maar de 24 kilometer lange afdaling richting Snowbird schrok de renners dermate af. Pas één kilometer voor de top spatte de kopgroep uiteen. Het was opnieuw Jaramillo die de volle mep aan bergpunten wist te pakken. Het uitgedunde peloton kwam twee minuten na de Colombiaan boven.

De afzink van de Guardsmans Pass ging – in tegenstelling tot de beklimming – over perfect geasfalteerde wegen. De renners reden dan ook in een rotvaart naar de slotklim. De inmiddels weer samengesmolten kopgroep begon de tien kilometer lange beklimming naar skioord Snowbird met een beperkte voorgift op de favorietengroep, waar EF Education First-Drapac het tempo flink had opgeschroefd.

Woods en Dombrowski hebben snode plannen, maar Kuss maakt grote indruk  
Michael Woods en Joe Dombrowski hadden blijkbaar snode plannen, want het tempo dat werd opgelegd door hun ploeggenoten was verschroeiend. Met nog negen kilometer te gaan probeerden de twee kopmannen om beurten Kuss te kraken, maar de jonge Amerikaan volgde gezwind. Waar Kuss met gemak kon volgen, was zijn teamgenoot Powless – de nummer twee in de stand – al gelost.

Het deerde de leider allerminst, die besloot om er maar alleen vandoor te gaan met nog acht kilometer te gaan. Zichtbaar glimlachend leek hij zijn enige overgebleven concurrent Ben Hermans op te wachten, maar de Belg kon de oversteek niet maken. Met het verstrijken van de kilometers werd de glimlach ingeruild voor een grimas, maar Kuss liep alleen maar verder uit op de concurrentie. Hij mocht dan ook juichen aan de streep.

Kuss comfortabel aan de leiding 
Voor Kuss is het zijn tweede ritzege in deze Tour of Utah, nadat hij eerder al zegevierde in de tweede etappe naar Payson City. Ben Hermans eindigde op bijna veertig seconden als tweede, terwijl Peter Stetina als nummer drie meer dan één minuut verloor. In het algemeen klassement heeft Kuss nu een voorsprong van 1:21 en 2:05 op respectievelijk Hermans en Dombrowski.

RIDE Magazine
54 Reacties
Sorteer op:
12 augustus 2018 04:35
edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten
12 augustus 2018 06:23
Wat een machtsvertoon! Met zon prestatie snak ik echt naar bevestiging in Europa.

Powless veel gewerkt voor Kuss? Valt mij anders wel iets tegen; gezien zijn eerdere presteren deze week.

En TJ ... Krijgt klap op klap ... zelfs in dit rondje (met alle respect).
12 augustus 2018 07:02
TJ die heeft het gwn niet meer. Weet zelf ook niet wat het is met hem. Was zo’n veelbelovende renner, met twee 5e plekken in de Tour. De laatste jaren is het echter niet de vraag of hij er doorheen zakt, maar wanneer en hoe snel. Jammer, want hij vindt zichzelf wel een kopman. Het komt er alleen nooit meer uit.
12 augustus 2018 08:44
@eddyvv een klote Amerikaan? Zit er iets dwars of zo?
12 augustus 2018 09:04
Ik heb gisteren genoten van zijn prestatie op de slotklim.
Maar sorry,ik heb ook zojuist zijn resultaten van dit jaar bekeken op procyclingstats,en nu stel ik me toch serieus wat vragen bij zijn suprematie in Utah.
12 augustus 2018 09:04
Prachtige prestatie van deze jonge gast, heeft hij dan nu de stap gezet? Ben benieuwd in hoeverre hij nog beter kan worden. Toch ook wel credits naar TLJ. Die hebben opnieuw een zeer talentvol renner aangetrokken en goed begeleidt.
12 augustus 2018 09:10
@eddyb1958
Dan heb je vast ook gezien hoe hij vorig jaar in Utah reed. Of dat hij dit jaar als knecht van Tolhoek in de Dauphiné al goed uit de verf kwam.
12 augustus 2018 09:17
Talentje weer bij TLJ, in het verleden heeft rabo/TLJ wel eens de verkeerde renners aangetrokken, maar de laatste 3 a 4 jaar zijn ze erg goed bezig.Hulde.
12 augustus 2018 09:18
In een interview eerder dit jaar gaf hij aan dat hij door een zwaarder trainingsprogramma het ook zwaarder had in wedstrijden maar die extra trainingsuren lijken nu zijn vruchten af te werpen. In de Dauphine maakte hij al een betere indruk en het zou me niet verbazen als hij deze lijn omhoog straks ook in Europa door zal zetten.
12 augustus 2018 09:21
@tendam,hoor ik daar wat chauvinisme?
Zo van het is er ene van Lotto Jumbo,dus er mogen geen vraagtekens bij gesteld worden.
Hij mocht van mijn part bij om het even welke Belgische ploeg gereden hebben,dan stelde ik me dezelfde vragen.
Moest het nu Tolhoek geweest zijn,dan had ik me er,gezien zijn eerdere prestaties dit jaar,geen vragen bij gesteld.
12 augustus 2018 09:25
@eddy : ik vroeg me ook wel af hoe het komt dat hij ineens zo sterk is. De opmerking van tendam plaatst het voor mij wel in een wat anders perspectief
12 augustus 2018 09:29
Kuss maakt dit jaar een mooie ontwikkeling door. In het eerste deel van het seizoen begon je je voorzichtig af te vragen waarom ze deze jongen eigenlijk hadden aangetrokken, in de Dauphiné zette hij duidelijk een stap omhoog en deze week zet hij de Tour of Utah bergop naar zijn hand. Oké, daar rijdt geen topveld rond, maar toch knap voor zo'n jonge renner en het smaakt naar meer. Benieuwd hoe hij zich de komende jaren zal ontwikkelen en hoe ver zijn mogelijkheden uiteindelijk zullen reiken.
12 augustus 2018 09:37
@eddy: ik denk dat het ook belangrijk is om met een schuin oog naar het deelnemersveld hier te kijken. Het is hier niet alsof hij hier absolute topklimmers uit de WT uit het wiel kletst... En dit is sowieso op grote hoogte (waar hij ook vandaan komt), en dan komen er sowieso altijd andere renners bovendrijven.
12 augustus 2018 09:39
@eddyb1952
Nee, want ik had dit ook gezegd als hij elders reed. Hij komt niet uit het niets, alleen dit voorjaar reed hij heel matig.
12 augustus 2018 09:39
@Grobbel
Volgende week in Colorado doen A. Yates en Daniel Felipe Martinez mee, dan wordt het interessant om te zien wat Kuss tegen die jongens kan.
12 augustus 2018 09:52
http://tiz-cycling.racing/videos/tour-of-utah-2018-stage-5-full-stage/
Voor de liefhebbers
12 augustus 2018 10:04
Wow wat een prestatie.
Hoor mensen nu zeggen dat het deelnemersveld niet echt indrukwekkend is, maar Van Garderen en Woods vind ik persoonlijk best goede wielrenners.
Van Garderen doet het vaak in 1-weekse rondes wel goed wat in de grote rondes vaak niet het geval is (zijn top tien plaatsen in de Tour en Vuelta van jaar of 4,5 en 6 geleden daar gelaten dan).
En Woods werd vorig jaar nog achtste in de Vuelta dus dit bij elkaar geeft wel aan dat Kuss een hele knappe prestatie heeft geleverd.
Volgend jaar misschien laten debuteren in Giro of Vuelta ter ondersteuning van Stevie of George (er van uitgaande dat Primoz zich weer op de Tour richt)?
12 augustus 2018 10:35
Denk dat ze bij de TLJ aan het begin van deze ronde ook niet hadden verwacht dat Powless op 4 minuten van Kuss zou worden gereden.
Beide zware bergritten met zo veel overmacht winnen, nee dat zag niemand aankomen.
12 augustus 2018 10:43
Mooie overwinning, knappe prestatie van Kuss. Maar we moeten niet vergeten dat het deelnemersveld hier nu niet van het gehalte is om je vingers bij af te likken.
Ik herinner me nog dat iedereen uit het Kwantum/Lotto-Jumbo kamp in 2013 lyrisch werd over de Ronde van Hainan, alles maar dan ook alles werd daar gewonnen. Het jaar daarop met één WT ploeg meer in het deelnemersveld zijn ze compleet weggereden.
Verder schijnen renners uit de US vooral in de US zelf goed uit de voeten komen en zodra ze in Europa rijden zakken ze terug tot de middenmoot. Van Garderen kwam ook met trom geroffel binnen, kijk is wat het nu nog is, een redelijk goede renner maar meer ook niet.
Welke renner uit de US heeft een geweldige carrière kunnen maken in Europa? Lemond en Armstrong.
Het zelfde verhaal gaat ook op voor veel Colombianen, komen binnen met flink wat tromgeroffel door de wielervolgers maar buiten Quintana en Uran zijn er ook niet veel tot de top doorgebroken. Ik zou zeggen blijf allemaal nog even twee jaar kalm en als Kuss er dan nog is en goed ook, dan kunnen de vlaggen uit bij Jumbo.
Maar het feit blijft, Kuss heeft gewonnen en dus dikke proficiat, wat je binnen hebt, heb je binnen.
12 augustus 2018 10:44
@Attack mijn telefoon wordt helemaal gek van alle virusmeldingen die die link geeft... en dan komen daar ook nog allemaal NSFW site bij die automatisch worden geopend.... ik neem aan dat dat niet je bedoeling is.
12 augustus 2018 10:48
"De 23-jarige Amerikaan van LottoNL-Jumbo reed de tegenstand klink uit het wiel"

Klink uit het wiel. Wat is dat voor rare uitdrukking? 
12 augustus 2018 10:48
@jdijkhof: Van Garderen is wat loos om te noemen, want die had overduidelijk een off-day. Die wordt ook op vele minuten gereden door mannen als Stetina, Bookwalter en Rosskopf (of door klinkende namen als Swirbul, Burke, Hoehn, Lions en Zukowsky), toch ook niet echt renners die de WT in vuur en vlam zetten... En Woods rijdt ook wat flets hier.
12 augustus 2018 10:50
@oscarv
Sorry daarvoor maar heb ik geen last van op telefoon.. Blokkeer standaard alle pop ups hier
12 augustus 2018 11:45
@attack ik heb antivirus software en pop-up blocker Geïnstalleerd. Toch kwam dit er door. Wat voor pop up blocken gebruik jij?
12 augustus 2018 12:27
@oscarv
Gebruik gewoon Chrome op me Huawei en die vraagt me per site of ik pop ups wil toelaten, verder niks extra's

Om te reageren moet je ingelogd zijn.