dinsdag 22 mei 2018 om 14:53

Lennard Hofstede na tijdrit: “Meewind niet wat we hadden gehoopt”

Lennard Hofstede moest vandaag al vroeg zijn Giro-tijdrit afwerken. De Sunweb-renner werd in de gaten gehouden door dagfavoriet Tom Dumoulin, die de tijdrit van zijn 23-jarige ploeggenoot vanuit de ploegwagen volgde. “Ik zag dat pas voor de start”, zo vertelt Hofstede na afloop aan WielerFlits.

Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
22 mei 2018 15:12
Geen wind is in voordeel van degene met grootste absolute power, mits die ook zijn frontale oppervlakte minimaal kan maken, dus super aero (ivm snijden door eigen tegenwind). Normaliter flinke winstmarge voor Dumoulin, mits het niet gaat regenen.
22 mei 2018 15:18
@ikben
Hoe groter je bent, hoe kleiner de oppervlakte/volume ratio. Daardoor hebben kleine mannetjes meer last van tegenwind.
22 mei 2018 15:21
Dumoulin had aangegeven dat hij het liefste wind op kop had, in meerdere interviews.

Met wind in de rug kan hij door zijn power geen verschil op bouwen omdat dan iedereen op een rechteweg rond de 50km/u haalt en de paar KM per uur extra die hij eruit kan halen dan maar beperkte verschillen maken.

Met wind op kop kan hij door zijn constante power een groter verschil maken met een lichtgewicht als Yates.

En denk ook dat Tom zijn aerodynamica beter is dan die van Yates.
22 mei 2018 15:23
En toch snap ik het niet helemaal. Als je tegen wind rijdt moet je veel meer extra vermogen trappen om een kilometer per uur extra te rijden. Met meewind is dat verschil veel groter. Met hetzelfde verschil in vermogen rijd je met wind tegen 44 km/h ipv 43 km/h terwijl je met wind mee misschien wel 53 km/h rijdt ipv 50km/h. Met meewind zijn op de streep de verschillen volgens mij vaak groter.
22 mei 2018 15:30
Wind heeft volgens mij gewoon veel meer grip op lichte klimmertjes gelijk dat een licht veertje eerder opdwarrelt dan zo'n albatros unit.
22 mei 2018 15:31
Is het niet zo dat met wind mee de tijdrit korter duurt en je dus minder tijd hebt om verschil te maken?
22 mei 2018 15:33
Tegenwind zal qua tijd een langere rit betekenen. Dus ook grotere verschillen.
22 mei 2018 16:01
Purer klimmers zijn vaak alleen maar goed vanwege power-to-weight ratio.
Een Tom Dumoulin is groter en heeft gewoon heel veel power waardoor hij ook op de klimmen bij kan blijven, terwijl een Yates eigenlijk alleen maar een licht mannetje is.
Nu wil het dat power-to-weight op het vlakke helemaal niet belangrijk is en degene met meer absolute kracht vanzelf sneller rijden. Daarnaast is het met tegewind wind zo dat iedereen er langer over doet, maar diegene die de meeste kracht op het parcours achterlaat doet er alsnog minder lang langer over om het parcours af te leggen.
(beetje hetzelfde als met afdalen/klimmen, als je dalen en klimmen bij elkaar optelt ben je gemiddeld toch langzamer dan op het vlakke voor de zelfde afstand omdat je minder lang de hoge snelheid van dalen vast houd dan dat je bezig bent met klimmen)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.