Lennert Van Eetvelt op ontdekkingstocht in Vredeskoers en Giro: “Mezelf tonen als klimmer”
Foto: Brecht Steenhouwer
Niels Bastiaens
donderdag 2 juni 2022 om 07:15

Lennert Van Eetvelt op ontdekkingstocht in Vredeskoers en Giro: “Mezelf tonen als klimmer”

Interview Lennert Van Eetvelt heeft belangrijke doelen gemaakt van de Vredeskoers en de Giro, die de komende twee weken op de beloftekalender staan. De toekomstige Lotto Soudal-prof wil er zijn klimmersbenen ontdekken. “Ik wil tonen dat ik algemene klassementen kan rijden”, vertelt Van Eetvelt aan WielerFlits.

Dat de 20-jarige coureur over de kwaliteiten beschikt om prof te worden, is voor John Lelangue al lang duidelijk. Toen Van Eetvelt vorig jaar vijfde werd op het EK voor beloften (de koers waarin hij Thibau Nys aan de zege hielp) handelde de topman van Lotto Soudal snel. Van Eetvelt kreeg een profcontract voor 2023 en 2024, en mag dus eerst nog een jaartje rijpen bij de beloften.

“Ik ben heel blij dat ik nog belofte ben”, zegt Van Eetvelt. “We hebben een rare laatste twee jaar gehad, waardoor ik nog altijd geen volledig seizoen bij de beloften heb gereden. Dat zou het voor mij heel vreemd hebben gemaakt om al de stap naar de profs te maken. Maar bij de ploeg wilden ze me, met dat contract, wel al zekerheid geven voor de komende jaren. En dat zie je ook aan mijn prestaties dit jaar. Als je zonder stress kunt koersen, doet dat heel veel.”

Nog geen specialisatie
Een tweede reden waarom Van Eetvelt belofte wilde blijven, is omdat hij zichzelf nog volop aan het ontdekken is. Voorlopig behoren een tweede plaats in Luik-Bastenaken-Luik en in de Flèche Ardennaise tot de hoogtepunten in zijn U23-tijd. “Maar ik probeer me eigenlijk heel algemeen te ontwikkelen. Ik wil van dit laatste jaar bij de beloften gebruik maken om uit te zoeken wat voor type renner ik ben, en wat mijn opties zijn. Ik denk dat die opties momenteel heel ruim zijn.”

Foto: Brecht Steenhouwer

“Het beste presteer ik op dit moment in de Ardense wedstrijden. Alle klimmetjes tot tien minuten liggen mij goed. Maar ik probeer toch wat meer toe te werken naar een echte klimmer te worden. In het hooggebergte weet ik niet of ik top ben, maar dat wil ik wel graag uitzoeken. Ik wil tonen dat ik, naast goede Ardennenkoersen, ook algemene klassementen kan rijden. Te beginnen met de Course de la Paix en de Giro U23, en later op het jaar volgt misschien dan de Tour de l’Avenir.”

De Vredeskoers (2-5 juni) en de Giro U23 (11-18 juni), met ex-winnaars als David Gaudu, Tadej Pogacar, Tom Pidcock en Aleksandr Vlasov, zijn belangrijke referentiekoersen om klimtalent in te schatten. “Ik besef dat het niet simpel wordt. Of ik dat hooggebergte zal aankunnen, weet ik ook totaal niet. Tot nu toe heb ik nooit echt super gereden als het heel lang bergop was. Maar ik zou het wel moeten kunnen. Ik heb er hard naar toegewerkt en wil me daar echt bewijzen.”

Profdroom
Leeft die droom om het goed bergop te doen al lang? “Als kind keek ik natuurlijk altijd naar de Tour, we gingen dan ook tegen de vrienden wat koersen op een bergje voor het plezier. Vanaf een jaar of acht, negen ben ik dan echt koersen beginnen rijden. Door de jaren heen is die zin om prof te worden gekomen. Zeker de laatste twee jaar, als je van dat Development Team komt en je hebt wat contact met de profs. Het is zalig dat ik die droom nu ook kan waarmaken.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.