Lenny Martinez klimt naar zege in Mercan’Tour Classic Alpes-Maritimes, Harm Vanhoucke derde
foto: Cor Vos
woensdag 29 mei 2024 om 16:07

Lenny Martinez klimt naar zege in Mercan’Tour Classic Alpes-Maritimes, Harm Vanhoucke derde

Lenny Martinez heeft na een spannende finale de Mercan’Tour Classic Alpes-Maritimes 2024 gewonnen. De 20-jarige klimmer van Groupama-FDJ kwam na een zware koers door de Alpen solo over de finish, nadat hij in de slotkilometer wegreed bij landgenoot Clément Berthet (Decathlon AG2R La Mondiale). Harm Vanhoucke (Lotto Dstny) sprintte daarachter naar de derde plaats.

In Frankrijk stond de Classic Alpes-Maritimes op het programma met een aankomst iets na de Col de la Couillole, een mooi voorproefje voor de voorlaatste etappe in de Tour de France van aankomende zomer. Daarvoor lagen ook nog de Baisse de Cabanet (20,4 km aan 4,7%) en La Colmiane (15,9 km aan 5,4%). Na de Couillole (15,8 km aan 7,3%) volgde nog een korte afdaling en een klim van zeven kilometer naar Valberg.

Valentin Retailleau van Decathlon AG2R La Mondiale was een van de eerste aanvallers en kleurde lange tijd de koers. Eerst schoof hij mee in een vluchtersgroep van vijf, met vooral onbekende Franse conti-renners aan zijn zijde. Israel-Premier Tech en Groupama-FDJ hielden ruim drie minuten daarachter de controle in het peloton. Op de top van Baisse de Cabanet liet Retailleau vervolgens al zijn medevluchters achter.

Groupama-FDJ bepaalt het tempo
Ook Pierre Latour, die de eerste slag gemist had maar zich naar voren knokte, kon het tempo van Retailleau niet volgen. De eenzame vluchter had op La Colmiane echter geen antwoord op de versnelling in het peloton van Groupama-FDJ, dat met Lenny Martinez en David Gaudu twee favorieten had voor de winst. Vlak voor de top werd Retailleau ingerekend.

Alle ogen waren gericht op de Col de la Couillole, waar Groupama-FDJ het tempo bleef opvoeren. Dat leidde een aanval in van Martinez op 24 kilometer van de finish, maar hij kon dat niet doortrekken. Sterker nog, Martinez kwam even later ongelukkig ten val met Lukas Nerurkar, en verderop gingen ook Guillaume Martin en Iván Ramiro Sosa onderuit. Zij konden wel snel verder. David Gaudu koos in die fase zijn moment om aan te vallen, samen met George Bennett.

Martinez vs. Berthet
Vijf kilometer onder de top besloot Bennett om solo verder te gaan, maar hij werd weer ingerekend door Martinez, die Clément Berthet, Harm Vanhoucke en Matthew Riccitello met zich meenam. Het was verrassend genoeg Decathlon AG2R-klimmer Berthet die vlak voor de top een gat wist te slaan van 25 seconden, maar achter hem viel het ook niet stil. Martinez herpakte zich en sloot vlak voor de top aan bij Berthet.

De twee Fransen begonnen zo aan de laatste 10 kilometer richting Valberg en gingen strijden om de zege. Martinez en Berthet, die elkaar ook al in de finale van de Tour du Doubs tegenkwamen, lieten het aankomen op de laatste kilometer. Daar plaatste het talent van Groupama-FDJ de beslissende demarrage, waar Berthet geen antwoord op had. Martinez boekte zo de zesde zege uit zijn carrière. De derde plaats ging naar Harm Vanhoucke.

foto: Cor Vos

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.