Lenny Martinez slaat weer toe op Franse bodem met winst in Tour du Doubs
foto: Cor Vos
zondag 14 april 2024 om 19:39

Lenny Martinez slaat weer toe op Franse bodem met winst in Tour du Doubs

Lenny Martinez heeft zondag zijn vierde zege van het seizoen weten te boeken. De nog altijd maar 20-jarige Fransman kwam als eerste over de streep in de Tour du Doubs. Afgelopen vrijdag was hij ook al de beste in de Classic Grand Besançon Doubs.

De meeste wielerogen waren vandaag gericht op Zuid-Limburg voor de Amstel Gold Race bij de vrouwen en mannen, maar er werd ook elders in Europa gekoerst. Heel wat goede renners – denk aan Lenny Martinez, Jesús Herrada, Mathieu Burgaudeau, Pierre Latour en Thomas De Gendt – verzamelden zich zondag op Franse bodem voor de 38ste editie van de Tour du Doubs. In deze eendagskoers werd het zwaardere klimwerk niet geschuwd, met als uitsmijter de slotklim (6,4 km aan 5,4%) naar camping Le Larmont in Pontarlier.

Kopgroep van negen
Negen renners hoopten met voorsprong te beginnen aan de voet van deze slotklim. James Fouché (Euskaltel-Euskadi), Hamish Beadle (Team Novo Nordisk), Federico Biagini (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè), Kévin Avoine, Samuel Leroux (Van Rysel-Roubaix), Quentin Bezza, Gwen Leclainche (Philippe Wagner/Bazin), Vinzent Dorn (BIKE AID) en Scott David (Hrinkow Advarics) sloegen de handen ineen en reden een maximale voorsprong bijeen van om en nabij de drie minuten.

De negen koplopers wisten het een tijdje uit te zingen in de spits van de wedstrijd, maar hadden op geen enkel moment uitzicht op de overwinning. Ze werden op tijd weer opgeslokt door het peloton, dat door het vele klimwerk al stevig was uitgedund. Het zou uiteindelijk uitdraaien op een strijd tussen de betere klimmers op de flanken van de ruim zes kilometer lange slotklim.

Franse tweestrijd 
Op deze beklimming wisten twee renners zich af te scheiden, met Lenny Martinez en Clément Berthet. Die eerste gooide net voor het ingaan van de slotkilometer de knuppel in het hoenderhok en alleen de voor Decathlon AG2R uitkomende Berthet bleek in staat om te volgen. Met de nadruk op volgen, want Berthet zag wel alle kleuren van de regenboog in zijn poging om Martinez bij te benen.

De piepjonge renner van Groupama-FDJ zat nog niet door zijn beste krachten heen en wist dan ook met speels gemak een ‘sprint-à-deux’ in zijn voordeel te beslechten. Martinez boekte zo – na eerdere zeges in de Classic Var, Trofeo Laigueglia en de Classic Grand Besançon Doubs – alweer zijn vierde zege van het seizoen. Berthet kwam nog wel als tweede over de streep, de Spanjaard José Manuel Díaz mocht als derde man mee het podium op.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.