Lichtgewicht Valentin Paret-Peintre treedt uit de schaduw van broer: “Ben hem altijd gevolgd”
Interview Van een binnenkomer gesproken: Valentin Paret-Peintre heeft zich in zijn eerste rittenkoers met Soudal Quick-Step meteen als afwerker ontpopt. In de Tour of Oman won hij niet alleen de slotrit maar kwam hij ook slechts een handvol seconden op Adam Yates te kort om daar de eindzege aan toe te voegen. De 24-jarige Paret-Peintre werd in eerste instantie bij de Belgische ploeg aangetrokken om Remco Evenepoel bij te staan, maar in afwachting van diens rentree moet hij het zelf doen. Tijd voor een kennismaking.
Wanneer de naam ‘Paret-Peintre’ in het peloton weerklonk, werd jarenlang spontaan aan de 28-jarige Aurélien gedacht; de oudere broer van Valentin heeft vier profkoersen en een vijfde plek in Luik-Bastenaken-Luik achter zijn naam staan. Maar de kans lijkt ons groot dat daar in de toekomst verandering in komt. “Toen ik vorig jaar een lastige etappe in de Giro won, kwam het besef dat ik zelf ook een leider kan zijn. Dat heeft mentaal iets in mij veranderd”, klinkt het bij Valentin.
Het was pas daarna dat Valentin – voor het eerst – zijn eigen pad koos. “Ik heb mijn hele loopbaan met Aurélien in dezelfde ploeg gereden en hem altijd een beetje gevolgd. Zelfs bij Decathlon AG2R. Toch had ik altijd ergens het gevoel dat ik niet mijn hele carrière met hem samen zou kunnen blijven. Het is goed voor mij om mijn eigen weg te kiezen. We zijn altijd ‘close’ geweest, en mijn transfer gaat dat niet veranderen. We zullen nog altijd samen trainen. We kunnen onze carrières perfect anders aanpakken en nog altijd vrienden blijven. En op een dag zullen we wellicht weer samen koersen, maar voor nu is dit de beste keuze.”

Letterlijk in de schaduw van zijn winnende broer – foto: Cor Vos
Intussen geniet Paret-Peintre van zijn nieuwe start bij Soudal Quick-Step. “Het was mijn doel om sterk te beginnen en mezelf te bewijzen aan de ploeg. Dat is in Oman al goed gelukt. Ik heb een warm welkom van de jongens gekregen en er hangt echt een fijne sfeer in de ploeg. Het is misschien een cliché, maar je merkt de mentaliteit van winnaars in deze ploeg echt. Daar wilde ik me meteen bijvoegen en zo is mijn grote wens voor dit jaar al afgevinkt.”
52 (!) kilogram
Wie de Ronde van Oman op de voet heeft gevolgd, zag dat Paret-Peintre een best opvallende verschijning in het peloton is, met name door zijn tengere gestalte. Maar het gekke is dat hij – in tegenstelling tot de meeste lichtgewichten – over een stevige punch en een eindsprint beschikt. Volgens ploegleider Wilfried Peeters is de Fransman een echte alleskunner, die bij de eerste kennismakingen binnen de ploeg meteen indruk maakte. Peeters lacht dat ze hem straks nog in Gent-Wevelgem moeten opstellen omdat hij ook in waaierrijden een topper is.
“Zegt hij dat echt?”, proest Paret-Peintre. “Wel, ik beweeg me inderdaad comfortabel doorheen het peloton. Ik ben goed in positioneren en mijn weg vinden. Dat helpt me als er chaos is, of als we naar een klim of naar een sprint gaan. Ik denk dat ik ook goed een wedstrijd kan lezen. Ik ben zeker niet altijd de sterkste, maar ik voel wel goed aan wanneer ik de inspanning moet plaatsen, en ik ben inderdaad ook best explosief. Dat is een ‘skill’ die ik graag wil behouden.”
Paret-Peintre ziet zijn gewicht dan ook niet als een nadeel. “Ik werd er vroeger soms een beetje mee uitgelachen, maar daarom heb ik wel een sterke persoonlijkheid kunnen ontwikkelen”, zegt hij. “Verder is het altijd beter om een dikke 50 kilogram mee te nemen bergop in plaats van 70. Het is alleen maar goed om zo licht te zijn. En ik moet er ook geen enkele moeite voor doen. Het is niet dat ik een extreem dieet moet volgen of zo. Dat is al zo sinds ik een kind ben. Ik kan eten wat ik wil en er komt geen grammetje bij.”

Valentin Paret-Peintre aan het feest op Green Mountain – foto: Cor Vos
“Mijn wedstrijdgewicht is rond de 51 à 52 kilogram”, geeft de klimmer aan. “En zelfs na de winter blijft dat stabiel, in periodes dat ik er niet zo op let. Ooit hebben ze bij Decathlon AG2R geprobeerd om me toch wat te doen aankomen. We hebben krachttrainingen geprobeerd, extra proteïnen innemen, enzovoort. Maar voor mijn lichaam werkt dat gewoon niet. Ik ben daarom blij hoe het nu is.”
Niet met Evenepoel, wel met Landa
En ook al staat Paret-Peintre nu overduidelijk voor het jaar van zijn doorbraak, toch blijft hij de bescheidenheid zelve. “Dat hoort zo’, vindt hij zelf. “Ik ken de geschiedenis van mijn nieuwe ploeg, het zijn iconen in het peloton. In Tirreno-Adriatico, de Ronde van Catalonië en de Giro d’Italia ga ik daarom in dienst rijden van Mikel Landa. Ik besef dat ik nog veel te leren heb, om in de toekomst zelf kopman in het algemeen klassement van grote rondes te kunnen worden. Iets van Mikel bijsteken lijkt me daarom ideaal. Zelf kan ik soms voor een ritzege gaan, maar zonder grote druk.”
De samenwerking met de dubbele olympische kampioen Remco Evenepoel – de man voor wie de jonge Paret-Peintre in eerste instantie was gehaald – laat op die manier langer op zich wachten. “Veel zal afhangen van hoe ik me voel na de Giro. Daarna beslissen we of ik de Tour er al dan niet nog bij neem. Remco verdient daar gewoon de beste jongens rond zich. Ik heb hem al ontmoet op de teamdagen in België en hij is een ‘crack’. Ik wil heel graag met hem samen rijden, maar ik weet nog niet of het voor dit jaar zal zijn.”
Jaar | Team |
---|---|
2026 | Soudal - Quick Step |
2025 | Soudal - Quick Step |
2024 | Decathlon - AG2R La Mondiale |
2023 | Ag2r Citroën Team |
2022 | Ag2r Citroën Team |

Om te reageren moet je ingelogd zijn.