Lill pakt etappe in Utah, Mancebo blijft leider
vrijdag 21 augustus 2009 om 15:17

Darren Lill heeft de tweede etappe in de Tour of Utah gewonnen. Na een zware bergetappe had de Zuid-Afrikaan van Team Type 1 bovenop de slotklim een voorsprong van 22 seconden op klassementsleider Francisco Mancebo, die in de slotkilometers wegsprong uit een groep met favorieten.

De deelnemers aan de Amerikaanse rittenkoers moesten vandaag een afstand afleggen van 124 kilometer. In de rit waren waren enkele flinke klimmen opgenomen met als uitsmijter de finish bovenop de top van de Mount Nebo en daardoor werd het hele veld uit elkaar geslagen.

Op de slotklim ging Lill op avontuur. Achter de ontketende Zuid-Afrikaan vormde zich een favorietengroep van acht man met daarbij onder andere leider Francisco Mancebo en zijn land- en ploeggenoot Oscar Sevilla. Laatstgenoemde moest samen met de Amerikaan Phil Zajicek als eerste lossen uit de groep.

In de slotkilometers plaatste Mancebo een felle aanval, waar niemand anders antwoord op had. De Spanjaard won hierdoor nog 4 seconden op zijn concurrenten en blijft leider in het Algemeen Klassement. Lill staat nu tweede op 35 seconden en zijn landgenoot Jeff Louder (BMC) moet veertig seconden toegeven op Mancebo.

Zabriskie werd in de rit uiteindelijk op drie minuten gereden, terwijl Landis (9 minuten) en Peña (13 en een halve minuut) nog meer moesten toegeven. Vandaag gaat de Tour of Utah verder met een 14 kilometer lange tijdrit op het Miller Motorsport Park. Morgen staat er opnieuw een zware bergrit met finish bergop op het programma.