Lindsay De Vylder kreeg andere status na zege in Zesdaagse van Gent: “Enorme invloed en bereik”
Foto: Cor Vos
Niels Bastiaens dinsdag 14 november 2023 om 19:00

Lindsay De Vylder kreeg andere status na zege in Zesdaagse van Gent: “Enorme invloed en bereik”

Interview Lindsay De Vylder begint aan de zijde van Robbe Ghys als titelverdediger én topfavoriet aan de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent. Een status die nog altijd wennen is voor de 27-jarige renner van Flanders Baloise. “De Zesdaagse van vorig jaar heeft de blik van de buitenwereld op mij hard veranderd”, vindt De Vylder in gesprek met WielerFlits.

Aan vertrouwen zou er geen gebrek mogen zijn bij De Vylder, want afgelopen weekend was hij de grote man op het BK baanwielrennen in Heusden-Zolder. De puntenkoers, ploegkoers én het omnium kwamen allemaal op zijn naam. “Die titels zijn mooi meegenomen, maar het was voor mij belangrijk om het vertrouwen op te krikken richting de Zesdaagse.”

De Vylder zat immers met wat twijfels. “De afgelopen maand ben ik twee keer ziek geworden. Gelukkig had ik nooit superzware koorts, maar het heeft wel wat ongemakken meegebracht. Uiteindelijk blijkt er redelijk weinig schade te zijn aan mijn conditie, en gelukkig maar. Het werd mij niet gemakkelijk gemaakt. Omdat de andere renners wisten dat ik de puntenkoers al naar mijn hand had gezet, werd ik in het omnium wat geviseerd. Dat maakte het nog wat lastiger.”

Groot bereik
In de Zesdaagse zijn wereldkampioenen Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik en Europese kampioenen Roger Kluge en Theo Reinhardt de blikvangers. Maar er zal toch vooral naar thuisrijders De Vylder en Ghys gekeken worden. “In een Zesdaagse is het redelijk draaglijk om als favoriet van start te gaan. Op een kampioenschap is dat veel moeilijker, omdat alles op één moment terechtkomt en je dan gemakkelijk geviseerd wordt. Terwijl het op de Zesdaagse op zo veel momenten kan gebeuren.”

De Vylder en Ghys in Gent – foto: Cor Vos

Al blijft zijn nieuwe status wennen. “Intern, binnen de nationale ploeg, merk ik weinig verschil. Maar wat mijn bekendheid naar de buitenwereld toe betreft, heb ik ondervonden dat de Zesdaagse enorm veel invloed en bereik heeft. Als ik heel eerlijk ben, krijg ik daar in België zelfs meer reacties op dan na een WK of een wereldbeker.”

Wat natuurlijk gek is voor een pure pisterenner als De Vylder. “Internationaal gezien is het belang van zo’n Zesdaagse minimalistisch, ten opzichte van een WK. Maar het is zo’n groot gegeven in België, het wordt zo hard geleefd, dat de Zesdaagse zo toch een heel grote waarde krijgt. Een Deen gaat er misschien weinig waarde aan hechten, maar elke baanrenner uit de Benelux of Duitsland wil hier gewoon winnen. Ikzelf zeker ook. Wat eigenlijk ongelooflijk is voor zo’n losstaand event.”

Connectie met Ghys
In zijn partner Robbe Ghys heeft De Vylder alvast de ideale ploegmaat gevonden. Vorig jaar waren ze al samen de beste in Gent, en het had niet veel gescheeld of ze waren wereldkampioen geworden in de ploegkoers. “De connectie is er. We hebben ongeveer hetzelfde gewicht en dezelfde lengte. Dat maakt dat het allemaal heel natuurlijk aanvoelt. Ik kan zijn aflossingen optimaal benutten. Hij geeft me veel kracht en snelheid, en dat maakt ons de ideale match.”

Later deze week blikken we met De Vylder vooruit op de interne strijd om de plaatsen voor de Olympische Spelen en zijn medaille-ambities in Parijs.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.