Lisa Brennauer weerstaat Lucinda Brand in Madrid Challenge
foto: Cor Vos
zondag 15 september 2019 om 16:08

Lisa Brennauer weerstaat Lucinda Brand in Madrid Challenge

Lisa Brennauer heeft de Madrid Challenge by La Vuelta op haar naam geschreven. In de tweede etappe, een rit in lijn door Madrid, wist de Duitse Lucinda Brand af te houden in de strijd om de bonificatieseconden. Chloe Hosking pakte de ritwinst in de massasprint.

Gisteren was de eerste klap een daalder waard op de openingsdag van de Madrid Challenge by La Vuelta. Voor het eerst stond namelijk een individuele tijdrit op het programma in deze race die meetelt voor de Women’s WorldTour. Lisa Brennauer won de etappe tegen de klok en bleef met vier seconden Lucinda Brand voor. De verschillen waren echter klein, waardoor op de tweede en laatste dag alles nog mogelijk was mede door de bonificatieseconden, die te verdienen waren.

Het parcours door het centrum van Madrid was zo goed als vlak, waardoor we een sprint konden verwachten op de beroemde Plaza de Cibeles. Zeventienmaal koersten de rensters over de ronde over de Plaza Colón, de Calle Alcalá en langs het Prado-museum richting de finishlijn. Vorig jaar zagen we nog Giorgia Bronzini naar de zege sprinten, terwijl Ellen van Dijk (die momenteel herstelt van enkele zware blessures) het eindklassement won.

Brennauer en Brand roeren zich aan de tussensprints
Door de strijd om de bonificatieseconden had de wedstrijd ook wel wat weg van de puntenkoers. Bij de eerste tussensprint na twee ronden roerden Brennauer en Brand zich meteen, waarbij de Duitse de Nederlandse aftroefde in de sprint, daarmee vijf punten verdiende en zo nog eens drie seconden uitliep. Brennauer sprokkelde na vier ronden nog een seconde, terwijl Brand met lege handen bleef. Vervolgens werd er aangevallen uit het peloton.

Onder anderen Floortje Mackaij en Charlotte Becker reden enige tijd vooruit en kwamen zo als eersten door bij de derde tussensprint, waar Brand weer een seconde terugpakte op Brennauer. Mackaij en Becker werden dan weer ingelopen, waardoor een compleet peloton op de volgende sprint afstormde. Brand deed daar goede zaken door als eerste door te komen en vijf seconden te pakken, terwijl Brennauer als derde maar een seconde pakte.

Alle tussensprints bij elkaar opgeteld had Brand op dat moment een seconde teruggepakt in het klassement op Brennauer, waardoor de koers zich kon opmaken voor een spannende ontknoping. Opnieuw probeerden meerdere rensters weg te rijden, maar Mitchelton-Scott en Sunweb wilden alles bij elkaar houden. Bij de vijfde sprint bleven Brennauer en Brand buiten de top-3, maar bij de laatste twee tussensprints trok Brennauer steeds aan het langste eind.

Brennauer met tien seconden voorsprong de slotfase in
Doordat Brand slechts drie seconden scoorde, begon Brennauer met een virtuele voorsprong van tien seconden aan de drie slotronden. Aan de aankomst waren nog vijftien, tien en vijf seconden te verdienen voor de eerste drie rensters, waardoor Brand de koers eigenlijk wel moest winnen (of aanvallen) om nog aanspraak te kunnen maken op eindwinst. Intussen begon het te regenen en dat zorgde al snel voor een valpartij, waarbij Elisa Balsamo een van de slachtoffers was.

Even later ging ook Becker, die eerder nog in de aanval was, tegen de vlakte. Uiteindelijk begon een compleet peloton aan de slotronde. Enkele rensters probeerden de eindsprint te ontlopen met een late uitval, maar niemand kreeg echt de ruimte van met name Alé Cipollini. Letizia Paternoster en Chloe Hosking zaten al vroeg van voren. Kirsten Wild werd naar de sprint geloodst door leider Brennauer, maar de Nederlandse raakte vervolgens opgesloten.

Uiteindelijk spurtte Hosking fraai naar de ritzege, voor Paternoster en Française Roxane Fournier. Brand eindigde op de vierde plaats en moest daarmee de eindwinst laten aan Brennauer. Zo trad de Duitse in de voetsporen van Ellen van Dijk, Jolien D’Hoore (tweemaal) en Shelley Olds, die de afgelopen edities wisten te winnen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.