Lizzy Banks vrijgesproken in dopingzaak, maar Britse beëindigt carrière ‘vernietigd’ na lange juridische strijd
foto: Cor Vos
dinsdag 21 mei 2024 om 10:21

Lizzy Banks vrijgesproken in dopingzaak, maar Britse beëindigt carrière ‘vernietigd’ na lange juridische strijd

Het is lang stil geweest rond Lizzy Banks. De Britse ex-renster kwam sinds juli 2023 niet meer in actie en nu blijkt waarom. Ze laat op haar persoonlijke blog weten dat ze vorig jaar een positieve dopingtest heeft afgeleverd, waarna een lange juridische strijd begon. Uiteindelijk is de 33-jarige Banks vrijgesproken en krijgt ze geen schorsing, maar ze zal haar wielercarrière niet meer oppakken.

Banks kreeg op 28 juli 2023 het bericht van de Britse anti-dopingautoriteit UKAD dat ze positief had getest op twee substanties. “Ten eerste formoterol, een medicijn dat ik al vier jaar gebruik voor mijn astma in een concentratie die overeenkomt met hoe ik het voorgeschreven krijg.”

“De tweede substantie was chloortalidon, een vochtafdrijvend middel. Deze substantie was in zo’n lage concentratie gevonden dat het wees op een besmetting. Het lage besmettingsgehalte van het vochtafdrijvend middel duidt erop dat mijn astmamedicijn formoterol, dat normaalgesproken is toegestaan, een tweede positieve test had uitgelokt.”

Vrijspraak
Na de positieve test is Banks meer dan negen maanden bezig geweest met ‘onderzoeken, speurwerk en het schrijven van verklaringen voor hoe de besmetting heeft plaatsgevonden’. Aanvankelijk had ze geen succes. “De UKAD bleef volhouden dat ik twee jaar geschorst moest worden, ondanks het feit dat zowel de concentratie als de substantie wezen op een type besmetting waar anti-dopingautoriteiten al meer dan een decennium van op de hoogte zijn.”

De zaak werd uiteindelijk doorverwezen naar de rechtbank. Vijf dagen voor de hoorzitting, trok de UKAD zich echter terug. Ze concludeerden nu dat Banks toch geen fout had gemaakt, noch nalatigheid verweten kon worden. De renster kreeg daardoor geen schorsing of andere straf opgelegd.

Diepe littekens
Wel zegt Banks dat het proces haar heel veel heeft gekost. “Mijn echtgenoot en ik hebben al ons spaargeld uitgegeven en de grote mentale druk heeft diepe littekens achtergelaten”, laat ze weten. “Maar op een of andere manier, ondanks alles, wist ik dat ik moest vechten. Vanaf het begin leerde ik dat andere atleten in vergelijkbare situaties hadden gezeten met een besmetting door chloortalidon. Hun levens en carrière werden ook uit elkaar gerukt.”

Banks stelt dat haar leven voor niets op zijn kop werd gezet door de anti-dopingautoriteiten, waarbij ze haar pijlen richt op de UKAD en wereldantidopingagentschap WADA. “Geen enkele partij dacht dat ik bewust chloortalidon ‘geconsumeerd’ had, maar dit is hoe het systeem werkt”, klinkt het in haar uitgebreide verhaal.

Einde carrière
Banks was prof van 2018 tot en 2023. Ze won twee etappes in de Giro d’Italia voor vrouwen en reed haar laatste seizoenen voor EF Education-TIBCO-SVB. Een terugkeer in het peloton komt er niet meer. “Ik wist al dat het professionele wielrennen voor mij voorbij was. Zelfs als ik terug had willen keren, denk ik niet dat ik dat zou kunnen, omdat dit hele proces zo schadelijk is geweest. Het heeft mijn echtgenoot en mij vernietigd. Ik zou het niet kunnen riskeren om nog eens zoiets mee te maken.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.