Loes Gunnewijk stopt eind 2024 als bondscoach van de Nederlandse vrouwen
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 25 april 2024 om 09:15

Loes Gunnewijk stopt eind 2024 als bondscoach van de Nederlandse vrouwen

De KNWU en Loes Gunnewijk hebben besloten om aan het eind van dit jaar de samenwerking te beëindigen. Gunnewijk begon in 2017 als talentcoach junior-vrouwen en assistent-coach paracycling. In 2019 werd ze bondscoach van de Nederlandse vrouwen, waarbij ze verantwoordelijk werd voor zowel de junioren, U23 als de elite.

Na acht jaar komt er een eind aan de samenwerking. Onder haar leiding wisten de Nederlandse wielrensters tot nu toe 55 medailles te behalen op EK’s, WK’s en Olympische Spelen. “De afgelopen jaren heb ik met veel plezier en passie gewerkt met de talenten en wereldtop binnen het vrouwenwielrennen. Door trainingskampen, teamdagen en voorbereidingen is het mogelijk om een team te smeden en zo goed mogelijk te presteren tijdens de kampioenschappen”, blikt Gunnewijk terug op de voorbije jaren.

“We zijn met de renners en staf ontzettend gegroeid, in een sport die zich de afgelopen jaren stevig heeft ontwikkeld. Hoewel ik nog altijd veel plezier heb in mijn werk, ben ik na twee keer een Olympische cyclus toe aan een nieuwe uitdaging”, vervolgt ze in een persbericht. “Dit seizoen gaan we nog volle bak voor een succesvolle zomer waar hard naar gewerkt is, met de Olympische Spelen in Parijs, het EK in Belgisch Limburg en het WK in Zürich.”

Wilbert Broekhuizen, Technisch Directeur bij de KNWU, wil Gunnewijk bedanken voor haar periode bij de wielerbond. “Loes heeft de afgelopen jaren een topsportklimaat neergezet waarin veel rensters medailles hebben kunnen winnen. Tegelijkertijd was ze bezig met het begeleiden en coachen van nieuwe talenten naar het hoogste niveau. Ze had kortom geen makkelijke opdracht. Om van een groep met allemaal kampioenen steeds weer een team te creëren is een prestatie. Uiteraard wens ik Loes veel succes bij haar volgende uitdaging.”

Kritiek
Gunnewijk werd tijdens haar bondscoachschap overigens niet alleen bedolven onder lof. Er was ook de nodige kritiek, met name na de Olympische Spelen van Tokio. Veel ogen werden na afloop van de olympische wegwedstrijd voor vrouwen gericht op Gunnewijk. De tactiek van TeamNL was namelijk veelbesproken en ook over de communicatie werd geklaagd.

Door miscommunicatie binnen de Nederlandse ploeg was er onduidelijkheid over de kopgroep die vooruit reed. Annemiek van Vleuten dacht goud te veroveren in Tokio, maar zij wist niet dat de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer nog vooruit reed. Gunnewijk bevestigde na afloop de miscommunicatie. “Al is het allemaal niet zo zwart-wit”, liet ze ook meteen weten.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.