Loes Sels verklaart haar mindere seizoen: “Gevolg van parasiet in mijn lichaam”
foto: Cor Vos
donderdag 5 december 2019 om 10:59

Loes Sels verklaart haar mindere seizoen: “Gevolg van parasiet in mijn lichaam”

Volgers van het vrouwenveldrijden missen de voorbije weken Loes Sels vooraan in de wedstrijd. Waar de Kempische vorig seizoen nog bestendig in de top-5 eindigde en enkele overwinningen behaalde, loopt het nu allemaal veel minder. “Dat is een gevolg van een parasiet in mijn lichaam”, vertelt de ploeggenote van Sanne Cant tegen WielerFlits.

Sels vertelt ons dat het in de zomer al niet helemaal naar behoren liep. Het gevoel tijdens wedstrijden was niet zo goed, terwijl ze zich tijdens trainingen wel nog goed voelde. “In de eerste cross van het seizoen in Eeklo voelde ik me wel nog goed. Ik werd er zelfs vierde. Daarna zakte ik af naar de Wereldbekerwedstrijden in Amerika, maar daar liep het voor geen meter”, zegt ze.

Het was duidelijk dat er iets niet klopte. Uit onderzoeken bleek dat Sels toxoplasmose had opgelopen, een infectieziekte veroorzaakt door een parasiet. “De combinatie van die ziekte en de jetlag verklaren mijn resultaten in Amerika”, zucht Sels. Door de toxoplasmose herstelt ze traag van inspanningen op training en in wedstrijd. “Het is een infectie die lang kan aanslepen. Ik moet nu vooral luisteren naar mijn lichaam en het rustig aan doen. Helemaal niets doen is geen optie, omdat je zo nog veel meer achterstand oploopt. Bovendien heeft het geen gevolgen op lange termijn.”

Focus op kerstperiode
Wanneer de Kempische terug op haar normale niveau kan zijn, is moeilijk te zeggen. “Deze week ben ik hard aan het trainen in de hoop een mooie stap vooruit te kunnen zetten. Normaal gezien rijd ik alle belangrijkste wedstrijden die eraan komen en ik hoop tegen eind december mijn normale niveau terug te vinden”, zegt ze.

Sels rijdt dit seizoen trouwens in een ander truitje dan vorig jaar, namelijk dat van IKO-Crelan. Vorige zomer verliet ze de nieuwe fusieploeg Pauwels Sauzen-Bingoal. “Daar wil ik liever niet te veel over uitweiden”, zegt ze. “Er werd niet verteld wat er ging gebeuren en dat vind ik spijtig.”

De renster kijkt nu vooral naar de toekomst in dezelfde ploeg als haar nicht Sanne Cant. “Het is uiteraard plezant om in dezelfde ploeg als Sanne te kunnen rijden. Alleen jammer dat het nu wat minder lukt, al leg ik mezelf misschien ook wat veel druk op. Ik hoop snel de draad weer te kunnen oppikken. Ik ben nog niet afgeschreven”, besluit ze.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.