Longo Borghini mocht gat dichtrijden met Van Anrooij: “Blijlevens zei dat ik ervoor kon gaan”
foto: Cor Vos
zondag 31 maart 2024 om 18:18

Longo Borghini mocht gat dichtrijden met Van Anrooij: “Blijlevens zei dat ik ervoor kon gaan”

Elisa Longo Borghini was door het dolle heen na haar tweede overwinning in de Ronde van Vlaanderen. Na haar eerdere zege in 2015 is het nu ook raak in 2024 voor de regerend Italiaanse kampioene. Opvallend was de tactische keuze na de Paterberg, waar Longo Borghini het gat met de solerende Shirin van Anrooij dichtreed, met Kasia Niewiadoma in haar wiel. “Ploegleider Jeroen Blijlevens zei dat ik mocht doorrijden”, verklaarde ze in een eerste reactie.

“Deze wedstrijd betekent veel voor mij”, aldus een dolblije Longo Borghini. “De meiden waren heel goed en de technische staf hielp ons echt goed. Vroeg in de koers viel nog door een lekke band. Daarna werd ik heel goed geholpen. Dat ik uiteindelijk win, is geweldig. We kunnen trots zijn met een eerste en derde plaats in deze wedstrijd. Dat is een grootse prestatie.”

Op de Koppenberg viel de Ronde van Vlaanderen in een eerste plooi. “Maar ik weet niet wat er precies gebeurde. Ik koos mijn tempo en mijn achterwiel slipte wel weg, maar door mijn mountainbike-ervaring wist ik dat ik tractie nodig had. Ik moest daar op eigen tempo rijden. Toen ik zag dat Kopecky niet mee was, wisten we dat het kon”, vertelt ze. “Misschien ging het mij juist goed af door de regen, al vind ik dat eigenlijk niet echt leuk.”

“Ik wilde eigenlijk SD Worx-Protime het werk laten doen, maar Jeroen Blijlevens zei dat ik het moest proberen op de Paterberg. Ik zag dat Kasia dat ook wilde, en toen zag ik dat we nog met zijn tweeën waren. Daarna ging ik vol gas naar de top. Jeroen zei ook dat ik mocht doorrijden en naar Shirin kon rijden. De breedte van de ploeg is onze kracht, dus deze actie was gepland.”

Voor Longo Borghini is het haar tweede overwinning ooit in de Ronde van Vlaanderen, maar negen jaar later is het gevoel heel anders. “Ik win hier met de tricolore om mijn schouders. Ik ben volwassener gewonnen, want destijds was ik nog maar een kind. Nu denk ik dat ik mij beter kan realiseren wat ik gedaan heb”, aldus een dankbare Italiaanse kampioene, die uiteindelijk met Niewiadoma en Van Anrooij het podium op mocht.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.